Overlast woning Koen van Oosterwijklaan: extra surveillances en bestuurlijke maatregelen

Amstelveen - Bedreiging, diefstal, geluids- en verkeersoverlast en andere overlastgevende situaties: de overlast rond een woning in de Koen van Oosterwijklaan in Amstelveen Noord is zo hevig, dat burgemeester Poppens inmiddels heeft ingegrepen.

Bewoners van - en  uit de omgeving van - de Koen van Oosterwijklaan ervaren al een tijd ernstige overlast van een bewoonster en de vele personen die haar woning bezoeken. De situatie was inmiddels zo uit de klauwen gelopen dat de burgemeester in overleg met politie en Openbaar Ministerie de zaak heeft opgeschaald en op basis van een bestuurlijke rapportage maatregelen heeft genomen.

Gebiedsverbod

Zo heeft een frequente bezoeker van de woning, die de afgelopen periode veel overlast veroorzaakte, een gebiedsverbod opgelegd gekregen van 90 dagen, waarin hij zich niet in de omgeving van de betreffende woning mag begeven. Ook heeft de eigenaresse van de woning een schriftelijke waarschuwing gekregen; als zij haar gedrag niet aanpast en gaat zorgen voor minder overlast zal een last onder dwangsom de onvermijdelijke volgende stap zijn voor de gemeente.

Extra surveillances

Aanvullend op deze bestuurlijke maatregelen, die burgemeeester Tjapko Poppens uit de doeken doet in brief aan de gemeenteraad, gaan politie en gemeentelijke toezichthouders zichtbaar en onopvallend meerdere keren per dag surveilleren in de betreffende buurt.

Sinds 2016

De overlast van de betreffende woning duurt volgens de gemeente al enige tijd en kent een grillig verloop. De woning werd eerder in 2016 op last van de burgemeester drie maanden gesloten vanwege diverse incidenten. Daarna was  de situatie beheersbaar, maar sinds enkele maanden is de overlast in alle hevigheid teruggekeerd. De politieke partij AVA vroeg al om ingrijpen van de burgemeester.

Aso-wet

De burgemeester heeft om die maatregelen te kunnen treffen de zogenoemde aso-wet uit de kast getrokken, ofwel de Wet aanpak woonoverlast. Poppens meldt dat politie en toezichthouders bijna dagelijks in gesprek zijn met buurtbewoners over de overlast.

Rond het pand was veel overlast mede omdat diverse bezoekers via het achterpad de woning betraden; de voordeur was buiten dienst, volgens AVA vanwege beschadiging bij een eerdere inval. Poppens meldt dat de voordeur van de betreffende woning inmiddels is gerepareerd met als doel dat bezoek niet meer het achterpad gebruikt.

Buurtbewoners

De burgemeester meldt ook dat er afspraken zijn gemaakt met  bewoners van de straat over hoe de communicatielijnen met gemeente en politie lopen. Poppens is ook zelf  in gesprek gegaan met diverse buurtbewoners over de ontstane situatie. 'Het was een goede bijeenkomst waar inwoners hun verhaal kwijt konden en waarin ik hen heb geïnformeerd over de maatregelen.'

Rust terug

De situatie kwam eerder al aan de orde tijdens een bewonersbijeenkomst in november 2019. Politie en gemeente hebben sindsdien meermaals gesproken met de eigenaresse van de overlast gevende woning. Deze gesprekken resulteerden echter niet in een duurzame oplossing. 'Daarom zijn structurele maatregelen noodzakelijk om de rust in de buurt terug te brengen,' zegt Poppens.

De burgemeester heeft afgesproken om de vinger aan de pols te houden en ook de gemeenteraad te informeren over de ontwikkelingen.


Meer nieuws

Corona Amstelveen gisteren 19:39

De nieuwe corona-maatregelen op een rijtje

Amstelveen - Het kabinet heeft vanavond een omvangrijke serie nieuwe corona-maatregelen aangekondigd die dinsdag 29 september 18.00 uur ingaan en minimaal drie weken van kracht blijven. 

Verkeer & Vervoer gisteren 14:17

Soap rond afgesloten fietspad in Bovenkerk duurt voort

Amstelveen - De heropening van het reeds lange tijd afgesloten fietspad tussen Zetterij en de Noorddammerlaan in Bovenkerk (Kazernepad/Zwarte Pad) heeft opnieuw vertraging opgelopen. Het stuk fietspad, dat hard op weg is het duurste stuk fietspad van Amstelveen te worden, wordt nu naar verwachting in februari 2021 geopend.

Winkels gisteren 10:16

Nieuwe kunst- en kadowinkel in Stadshart Amstelveen

Amstelveen - In Stadshart Amstelveen heeft kunst- en kadowinkel KYLDO de deuren geopend. De winkel biedt collectie kunstige cadeaus, moderne woondecoraties en kleurrijke kunstbeeldjes uit het binnen- en buitenland  

Amstelveen van voorheen 27 sep. 2020 20:50

Amstelveen van voorheen (214)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 214 een fraaie historische prentbriefkaart van de Amsterdamseweg van voor 1940.

112 27 sep. 2020 18:44

Vrachtwagen en personenauto in botsing

Aalsmeer/Amstelveen - Op de Legmeerdijk (N231), ter hoogte van de kruising met de N196, zijn zondagavond een vrachtwagen en een personenauto in botsing gekomen.