Oude Dorp Amstelveen

Petitie tegen afsluitingen in Oude Dorp Amstelveen

Amstelveen - Bewoners rond het Zetveld in het Oude Dorp van Amstelveen zijn een petitie gestart tegen de voorgenomen plannen om delen van het Oude Dorp in Amstelveen af te sluiten voor autoverkeer.

De bewoners doen dat naar aanleiding van een vorige week gehouden bewonersbijeenkomst over de gemeentelijke plannen om de Dorpsstraat en Stationsstraat gedeeltelijk af te sluiten. Volgens diverse bewoners bleek tijdens die bijeenkomst duidelijk dat vrijwel geen van de aanwezigen voorstander van de gemeentelijke  plannen is, maar dat er op geen enkele wijze blijk werd gegeven van mogelijke aanpassingen van de plannen. 

Tegengeluid
Bewoner Sander Smeets laat weten dat vrijwel iedereen op de bijeenkomst tegen de plannen was en dat de (gedeeltelijke) afsluitingen van de Dorpsstraat en Stationsstraat dus op weinig sympathie kan rekenen van een flinke groep Dorpsbewoners. Hij vindt dat de meerderheid gehoord moet worden in de kwestie. Volgens Smeets lijkt het er echter op dat de gemeente de plannen door wil drukken onder het mom van verkeersveiligheid. 'De gemeente kan echter geen statistieken tonen waaruit blijkt  dat het nu onveilig is. Bij de afsluitingen gaat er bovendien veel meer verkeer door onze straten waar onze kinderen spelen. Wij zitten allerminst op afsluitingen en omleidingen te wachten'

De bewonerspetitie tegen de afsluitingen is te vinden op https://www.petities.com/plannen_afsluiting_oude_dorp 

Eenrichtingsverkeer Stationsstraat
Bewoners uit het Oude Dorp en de directe omgeving waren vorige week uitgenodigd om in gesprek te gaan over zes varianten die de verkeersveiligheid in het Oude Dorp zouden moeten verbeteren. Het College van B en W heeft een voorkeur voor het instellen van eenrichtingsverkeer in de Stationsstraat (west-oost) en het afsluiten van de Dorpsstraat vanaf café Het Wapen tot Museum Jan van der Togt.

Proces
Wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer, VVD) liet vorige week via een gemeentelijk persbericht weten graag in gesprek te blijven over eventuele aanpassingen en alternatieven, maar dat de gemeente inderdaad de voorkeur heeft voor bovengenoemde variant. 'We zitten nog midden in het proces. We doen dit heel zorgvuldig', zo zei Ellermeijer.

Hij riep de aanwezigen op vooral met beargumenteerde suggesties te komen en dat voor een uiteindelijk besluit de input van drie soorten deskundigen worden gebruikt; ambtenaren, het externe adviesbureau Sweco en de bewoners.

Inspraakperiode
Op de bewonersavond kwamen circa zestig bewoners af.  De inspraakperiode loopt tot 21 februari 2020, waarna het college een besluit neemt over het ontwerpverkeersbesluit. Hierna ligt het besluit zes weken ter inzage en kunnen zienswijzen worden ingediend. Vervolgens wordt een definitief verkeersbesluit genomen waarop eventueel ook nog bezwaar kan worden aangetekend.

oude_dorp_inspraak_2020.jpg
Er waren circa 60 aanwezigen tijdens de bewonersbijeenkomst inzake de toekomstige verkeerssituatie in het Oude Dorp. 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.

Onderwijs & Educatie 26 mrt. 2024 10:52

Gezamenlijke aanleg van bloeibos bij basisschool De Bloeiwijzer

Amstelveen - Leerlingen van basisschool De Bloeiwijzer hebben samen met buurtbewoners en groenwethouder Floor Gordon onder toeziend oog van schooldirecteur Ronald Bouwman 580 bomen en struiken aangelegd in een nieuw 'Bloeibos'.