Het braakliggende terrein wordt nu gebruikt als overloop-parkeerplaats

Plan voor sociale prefab-woningen in Bankras, in eerste instantie voor vluchtelingen

Amstelveen -  De gemeente heeft voor de realisatie van een sociaal wooncomplex bestaand uit ruim veertig Prefab-woningen het oog laten vallen op een braakliggend terrein tussen de Maccabiadelaan en Marathonlaan in de wijk Bankras, nabij sportpark Escapade. De gemeente wil in het prefab-complex eerst voor een periode van vijf jaar Oekraïense vluchtelingen opvangen, waarna de woningen beschikbaar komen als sociale huurwoningen voor mensen met een zorgbehoefte.

Het plan is om 41 prefab-woningen met één gemeenschappelijke zorgruimte te plaatsen op het terrein. Op dit moment wordt het terrein gebruikt als tijdelijke overloop-parkeerplaats voor bezoekers van het nabijgelegen sportpark Escapade.

Vluchtelingen uit hotels

De prefab-woningen moeten de eerste vijf jaar plaats gaan bieden aan Oekraïense vluchtelingen die momenteel in hotels in Amstelveen verblijven. Sinds maart 2022 vangt de gemeente vluchtelingen uit Oekraïne op in diverse hotels en biedt hun de noodzakelijke maatschappelijke, sociale en zorgvoorzieningen. De gemeente is naarstig op zoek naar alternatieve tijdelijke opvanglocaties, omdat de opvang in hotels per definitie van tijdelijke aard is en ook relatief kostbaar is. Het gaat dus om vluchtelingen die nu al in Amstelveen verblijven en hier in veel gevallen werken en van wie de kinderen hier naar school gaan. 

Medio 2025 gereed

De prefab woningen kunnen naar verwachting al medio 2025 gereed zijn, omdat het bouwproces van prefab woningen sneller gaat dan bij traditionele bouw. Het terrein heeft al de bestemming ‘Wonen-Woonzorg’. Volgens de gemeente is de prefab-bebouwing met zorgruimte toegestaan op basis van een reguliere omgevingsvergunning.

maccabiadelaan marathonlaan sociale woningen2.jpg

Sociale huurwoningen Eigen Haard
De wens is de woningen dus voor maximaal vijf jaar te gebruiken voor huisvesting voor vluchtelingen, waarna de woningen worden aangeboden als reguliere sociale huurwoningen voor mensen met een zorgbehoefte. De gemeente werkt hierbij samen met woningcorporatie Eigen Haard. Beide partijen onderzochten gezamenlijk al de mogelijkheden en op 13 februari jongstleden heeft het college aangegeven met het plan aan de slag te willen. Binnenkort wordt een intentieovereenkomst met Eigen Haard ondertekend.  

Maatschappelijke opgaven

Wethouders Adam Elzakalai (Wonen) en Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening) zijn het erover eens dat Amstelveen een grote behoefte heeft aan sociale huurwoningen:  'Ook voor mensen die zorg nodig hebben. Door de woningen eerst in te zetten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen en dan voor mensen met een zorgbehoefte, draagt het toekomstige wooncomplex bij aan beide maatschappelijke opgaven.'

Inloopavond voor omwonenden

De gemeente en Eigen Haard organiseren op 27 februari van 19:00 - 21:00 uur een inloopavond voor omwonenden en andere belanghebbenden in de gemeentewerf aan Escapade, Escapade 2, Amstelveen. Experts van de gemeente en Eigen Haard zijn die avond aanwezig om vragen te beantwoorden. Ideeën en wensen van omwonenden worden waar mogelijk meegenomen in de verdere planvorming in aanloop naar de vergunningsaanvraag. Omwonenden worden ook per brief uitgenodigd.  Meer informatie over het project is te vinden op de website www.eigenhaard.nl/macabiadelaan


Meer nieuws

Sport gisteren 14:00

Uplift breidt uit met small group training: personal training met zijn vieren

Amstelveen - Al vier jaar timmeren de ‘Ralfen’ druk aan de weg met UPLIFT. Met hun high-end personal trainingsstudio aan de Amsterdamseweg helpen Ralph en Ralf hun clientèle om hen zo fit en weerbaar mogelijk te maken. Naast personal- en duo-training, breiden ze uit met small group training.

Columns gisteren 09:24

Column Geertje Visser: Overvallen

Amstelveen - Ondanks wat overvallen, autokraken, woninginbraken, jongeren die met messen zwaaiden, jongeren die met nepwapens zwaaiden (zwaaiden jongeren gewoon maar eens voor de gezelligheid, hè?) en vechtpartijen, kunnen we rustig slapen hier in Amstelveen. Amstelveners waarderen hun veiligheid namelijk meer dan mensen in andere gemeenten met meer dan 70.000 inwoners. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2023 die het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde. Geweldig nieuws natuurlijk, want niets zegt zoveel over veiligheid als de waardering ervan, nietwaar?

Sport 12 apr. 2024 14:00

Rugbyer Enzo Fontein: 'mijn toekomst ligt in Engeland'

Amstelveen - Enzo Fontein (17) is een rugbyer bij de Amstelveense Rugbyclub ARC. Met zijn team haalde hij drie keer de NK-finale en in 2022 mochten ze de titel Nederlands Kampioen op hun naam schrijven. Begin 2024 was Enzo genomineerd voor Amstelveens talent van het jaar tijdens het Amstelveen Sportgala. Hij werd runner-up en zijn rugbyclub werd als winnaar uitgeroepen tot Vereniging van het jaar. Met zijn zeventien jaar is hij nog jong, maar dat staat zijn grootse dromen niet in de weg. Als het aan hem ligt, vertrekt hij dit schooljaar nog naar Engeland om zijn dromen te verwezenlijken.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur 12 apr. 2024 10:27

Fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen

Amstelveen - Visit Amstelveen en Canon organiseren deze lente een fotowedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de mooiste natuurfoto. Het voorjaar is dé tijd om er op uit te gaan in Amstelveen. Neem je smartphone en/of camera mee om de natuur vast te leggen, want je kunt er een mooie prijs mee winnen én de mooiste foto’s krijgen een plekje in een tentoonstelling in het Cobra Museum!

Algemeen 11 apr. 2024 16:03

MEAN WELL sponsort sportveldje voor Oekraïense vluchtelingen bij opvanglocatie

Amstelveen - Deze week is een multifunctionele sportveldje bij de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Kronenburg (Sonjashnik) geopend. MEAN WELL, een Taiwanees bedrijf dat sinds 2006 is gevestigd in Amstelveen, is de sponsor van het sportveldje en leverde ook bijbehorende voorzieningen, zoals goals, ballen en netten.