't Jagershuis aan de Amstelzijde in Amstelveen

Plan voor vijfsterren hotel en toprestaurant op plek 't Jagershuis

Amstelveen / Ouderkerk - De gebouweigenaar van 't Jagershuis in Amstelveen heeft plannen om de locatie te herontwikkelen tot een hoogwaardig internationaal vijfsterrenhotel met een restaurant van topniveau.

Dat meldt de eigenaar in een brief aan de gemeenteraad, waarin nadrukkelijk wordt gesteld dat het aanvankelijke plan voor de bouw van luxe villa's op de plek al lang en breed in de prullenbak ligt, terwijl dit plan nog steeds wordt opgerakeld in politiek en media. Dat stoort de eigenaar (Breevast / Aemstel Monuments B.V.) buitengewoon. Inmiddels blijkt er namelijk een voorovereenkomst gesloten met 'een hoogwaardig vijfsterren horeca-concept van internationale klasse'.

Sloop

Daarvoor moeten echter wel de huidige opstallen worden gesloopt, maar daarvoor in de plaats verrijst dan een hotelrestaurant-concept 'in historiserende stijl' dat eveneens recht moet doen aan het Rijksbeschermd Dorpsgezicht en het historische karakter van de Amstelzijde. 't Jagershuis werd in de jaren 60 ook al volledig opnieuw opgetrokken en er is al jaren gesteggel over de Rijksmonumentale status van het gebouw. 't Jagershuis heeft nu een monumentenstatus, maar een procedure loopt nog.

Duivels dilemma

Aanvankelijk werd 't Jagershuis van de Rijksmonumentenlijst afgevoerd, maar de rechter oordeelde dat die intrekking onterecht was, maar daar werd beroep tegen aangetekend. Recent werd duidelijk - uit een tussenvonnis van de rechter - dat de minister alsnog moet beslissen of het huidige Jagershuis al dan niet van de Rijksmonumentenlijst mag worden afgevoerd. Dat lijkt op een duivels dillema: geeft ze toestemmimg voor die afvoering, dan zal de weg vrij zijn voor sloop van het huidige gebouw, en wordt het gebouw opnieuw in historische stijl opgetrokken voor het nieuwe hotelrestaurantconcept. Maar als de minister beslist dat  het huidige Jagershuis Rijksmonument blijft, dan kan er een streep door de horeca-nieuwbouw en blijft het huidige pand intact.

De intenties (concept ontwikkelvisie) voor een  herbouw zijn reeds besproken met de Historische Vereniging Amstelveen, Stichting Beschermers Amstelland, gemeente en omwonenden, zo meldt de eigenaar. Voor de nieuwe horeca-formule is meer ruimte nodig dan het huidige Jagershuis biedt; die ruimte wordt in de nieuwe plannen met name ondergronds gezocht.

Voor de nieuwe horeca-ontwikkeling behoeft het volgens de eigenaar 'geen betoog dat de in historiserende stijl te bouwen ontwikkeling alleen kan worden gerealiseerd als de huidige opstallen gesloopt kunnen worden'. Maar zolang het huidige gebouw de Rijksmonumentale status behoudt, is de nieuwe ontwikkeling dus niet mogelijk als het aan de eigenaar ligt.

Volgende fase
'Alle partijen kunnen pas een volgende fase in, als er uitsluitsel ontstaat over de Rijksmonumentale status van het gebouw', meldt de eigenaar in de brief. De eigenaar vindt het plan voor een  hoogwaardig horeca-concept van aanzienlijk toegevoegde waarde voor Amstelveen en de directe omgeving van 't Jagershuis.

Volgens de eigenaar is de discussie over het huidige Rijksmonumentale karakter van 't Jagershuis  'meer een jurdische dan een feitelijk inhoudelijke discussie'.

Befaamd restaurant
’t Jagershuis was in de jaren’90 een befaamd restaurant in Amstelveen waar topkok Ron Blaauw de scepter zwaaide. Ook sterrenchef Stefan van Sprang ( thans van het met twee Michelinsterren bekroonde Aan de Poel) zette in die keuken zijn eerste stappen van zijn succesvolle culinaire carrière. Op de website Historisch Amstelland is meer over de vroege geschiedenis van ’t Jagershuis te vinden.


Meer nieuws

Corona Amstelveen gisteren 19:39

De nieuwe corona-maatregelen op een rijtje

Amstelveen - Het kabinet heeft vanavond een omvangrijke serie nieuwe corona-maatregelen aangekondigd die dinsdag 29 september 18.00 uur ingaan en minimaal drie weken van kracht blijven. 

Verkeer & Vervoer gisteren 14:17

Soap rond afgesloten fietspad in Bovenkerk duurt voort

Amstelveen - De heropening van het reeds lange tijd afgesloten fietspad tussen Zetterij en de Noorddammerlaan in Bovenkerk (Kazernepad/Zwarte Pad) heeft opnieuw vertraging opgelopen. Het stuk fietspad, dat hard op weg is het duurste stuk fietspad van Amstelveen te worden, wordt nu naar verwachting in februari 2021 geopend.

Winkels gisteren 10:16

Nieuwe kunst- en kadowinkel in Stadshart Amstelveen

Amstelveen - In Stadshart Amstelveen heeft kunst- en kadowinkel KYLDO de deuren geopend. De winkel biedt collectie kunstige cadeaus, moderne woondecoraties en kleurrijke kunstbeeldjes uit het binnen- en buitenland  

Amstelveen van voorheen 27 sep. 2020 20:50

Amstelveen van voorheen (214)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 214 een fraaie historische prentbriefkaart van de Amsterdamseweg van voor 1940.