Plannen voor uitbreiding zwembad De Meerkamp met extra binnenbad

Amstelveen - Het ligt in de bedoeling een extra binnenbad te realiseren bij het Amstelveense zwembad De Meerkamp aan de Van der Hooplaan. Het bad moet komen op de plek van de sporthal, die dan verplaatst moet worden.

Daarmee lijkt een definitieve streep te zijn gezet door plannen voor een geheel nieuw zwembad in Amstelveen. 'Een volledige renovatie of nieuwbouw vergt een (te) forse investering. 'Momenteel wordt onderzocht of het huidige bad met een aantal aanpassingen nog langer meekan', zegt wethouder Rob Ellermeijer (Sport, VVD) in een persbericht van de gemeente,

De Meerkamp sinds 1994; te klein geworden

De uitbreiding van het zwembad is noodzakelijk omdat de bevolking van Amstelveen is gegroeid en er een tekort is aan zwemwater, zo laat Ellermeijer weten. Hij stelt dat het  toevoegen van een extra bad de hoogste prioriteit heeft bij de broodnodige vernieuwingsslag van De Meerkamp.

De Meerkamp werd in 1994 gebouwd, als vervanger van de legendarische zwembaden Het Keerpunt en De Poeloever. Het gecombineerde binnen- en buitenbad was geschikt voor een gemeente met ruim 75.000 inwoners, maar de komende jaren groeit het aantal inwoners richting de 100.000 (nu circa 92.000 inwoners).

Onderzoek toekomst zwembad

'De ouderdom en capaciteit van het huidige zwembad waren aanleiding voor een onderzoek naar de toekomst van het zwembad. Dat onderzoek richtte zich op scenario’s voor de toekomstige zwemvoorziening in Amstelveen, rekening houdend met de behoeften van de Amstelveners. Gekeken is naar mogelijkheden voor nieuwbouw, renovatie en uitbreiding.' 

Geconcludeerd is dat het huidige zwembad op een goed bereikbare en centrale plek in Amstelveen ligt: 'Als de sporthal bij De Meerkamp wordt verplaatst kan op die plek een extra bad komen. Nader onderzoek moet uitwijzen of dit plan haalbaar is. Ook wordt onderzocht of dit te combineren is met ruimte voor maatschappelijke functies die een logische relatie met het zwembad hebben.'

Lange wachtlijsten De Meerkamp

Inmiddels zijn er lange wachtlijsten voor zwemles, en is het aanbod voor verenigingen en doelgroepen als gevolg van te weinig zwemwater beperkt, zo blijkt ook uit het onderzoek. 'Het is belangrijk dat onze kinderen tijdig zwemles kunnen krijgen in Amstelveen. Extra zwemwater is daarom hard nodig', zegt Ellermeijer, die het  goed noemt om te zien dat de activiteiten in het zwembad weer zijn opgestart na de sluiting vanwege de coronacrisis. 'Achter de schermen zijn we blijven werken aan de toekomst van het zwembad. De uitbreiding van zwembadwater is urgent gezien de wachtlijsten. Wij willen graag dat alle Amstelveners de gelegenheid hebben om op tijd een zwemdiploma te kunnen halen. Om die reden willen wij nu eerst de uitbreiding van het zwembad realiseren.'

De Meerkamp Energielabel A

In 2018 is in De Meerkamp fors geïnvesteerd in techniek. Het zwembad heeft inmiddels een energielabel A en voor de komende tien jaar wordt beperkt onderhoud verwacht, meldt de gemeente.

 


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Waarom geen nieuwe spoorlijn parallel aan de A9?

Amstelveen – Met een nieuwe spoorlijn die parallel loopt aan Rijksweg A9 tussen Haarlem, Schiphol, Amstelveen, Ouderkerk, Abcoude en Amsterdam Zuidoost zou de bereikbaarheid van de regio aanzienlijk verbeteren.

Algemeen 11 aug. 2020 11:53

Bewoners Groenelaan in verzet tegen bouwplannen met spandoeken

Amstelveen - Bewoners van de Najade-flat hebben spandoeken opgehangen als protest tegen de bouwplannen voor een nieuw wooncomplex op de plek van het Sakko-tankstation en de aanpalige showroom aan Newa 2 in de wijk Groenelaan.

112 11 aug. 2020 11:07

Mercedes-rijder vlucht na aanrijding: politie op zoek naar witkleurige C-Klasse

Amstelveen – De Amstelveense politie is op zoek naar de bestuurder van een witkleurige Mercedes C-Klasse Estate (bouwjaar 2006), die er afgelopen zaterdagavond vandoor ging nadat hij in aanrijding was gekomen met een snorfiets aan de Burgemeester Colijnweg in Amstelveen. Twee opzittenden raakten daarbij gewond.