112

Politie waarschuwt Amstelveense jongeren voor gebruik gelblasters en TikTok Challenge

Amstelveen - De Amstelveense politie waarschuwt jongeren in Amstelveen voor het gebruik van zogenoemde 'gelblasters'. Deze speelgoedwapens, waarmee gelballetjes kunnen worden afgeschoten, zijn vaak niet van echt te onderscheiden en dat kan voor (zeer) gevaarlijke en vervelende situaties zorgen. Vooral de TikTok Gelblaster Challenge kan veel ellende veroorzaken.

De Amstelveense politie sigmnaleert steeds meer jongeren met gelblasters. En steeds vaker doen mensen melding als ze personen met een gelblaster zien lopen omdat het speelgoedwapen op een echt geweer lijkt. Ook komen meldingen binnen van mensen die beschoten zijn.

Vuurwapengevaarlijke verdachte

De politie gaat uiteraard altijd met spoed op meldingen waarbij een wapen betrokken is af, omdat vaak niet direct kan worden ingeschat  of het om een echt wapen of een nepwapen gaat. Als dat niet duidelijk is wordt de 'verdachte'  als vuurwapengevaarlijk behandeld. Het kan dus voorkomen dat de politie je met met getrokken pistool dwingt de geleblaster weg te leggen en je handen omhoog te houden. In andere eenheden is dit al diverse keren voorgekomen en dat is enorm heftig voor alle betrokkenen.

Niet grappig doen

De politie adviseert jongeren die in zo'n situatie terecht komen, om vooral meteen mee te werken. 'Dan is het snelst duidelijk wat er aan de hand is en vallen er geen onnodige slachtoffers. Als je dat niet doet, of als je er grappig over doet, loop je het risico dat de politie daadwerkelijk gaat schieten,' zo waarschuwt de politie.  

Niet overdreven

Agenten worden bijna elke dag in hun werk geconfronteerd met wapens waarvan ze van tevoren niet weten of ze dodelijk zijn of niet, dus dat de politie vuurwapenmeldingen (ook al blijken het achteraf nepwapens te zijn) zeer serieus neemt is niet overdreven. Daarbij zijn ook de vaak felle kleuren van de gelblasters niet belangrijk. Voor de wet telt alleen de vorm en de afmeting. Tegenwoordig zijn er ook bontgekleurde echte vuurwapens. 'Als we er dan meteen vanuit gaan dat dit ‘vast wel gelblasters zijn’, is de kans groot dat er onnodige doden vallen die de politie had kunnen beschermen.'

Gelblasters: wat mag wel en niet? 

Alléén kinderen jonger dan 14 jaar mogen met gelblasters buiten spelen. Voor jongeren van 14 jaar of ouder en volwassenen geldt dat het bezit niet verboden is, maar dat het wapen niet mee naar buiten mag worden genomen. Verder gaat het om hoe het wapen wordt gebruikt. Speel je ermee? Prima. Maar dreig je ermee of schiet je op mensen, zoals in de TikTok-challenge met gelblasters, dan is het geen speelgoed meer maar een verboden wapen volgens de Wet wapens en munitie. Je pleegt er dan namelijk een strafbaar feit mee (bedreiging, mishandeling etc). Je bent dan strafbaar.

TikTok Gelblaster Challenge: verboden en strafbaar

De politie waarschuwt  jongeren met klem voor de TikTok-challenge (onverwacht op een onbekende schieten en dat filmen en posten) die momenteel populair is: 'Er zitten twee grote risico’s aan deze challenge. De eerste is dat wij als politie kunnen denken dat het om een echt vuurwapen gaat. De tweede is de schrikreactie van de mensen die beschoten worden. Behalve dat het een brandend en pijnlijke plek geeft, kunnen ook kwetsbare lichaamsdelen als ogen geraakt worden. De blauwe plek gaat over, maar doordat mensen zo schrikken, kunnen ze bijvoorbeeld vallen of als ze deelnemen aan het verkeer, een foute stuurbeweging maken. 'Met alle risico’s van dien voor henzelf én het overige verkeer. Het schieten op voorbijgangers – en dus het meedoen aan de challenge - is verboden en strafbaar.'

Op allerlei manieren strafbaar

De politie stelt dat jongeren die meedoen aan de TikTok Gelblaster Challenge op allerlei manieren strafbaar zijn als ze meedoen. 'Als je met je gedrag overlast veroorzaakt, kunnen we je aanhouden voor bijvoorbeeld baldadigheid, of krijg je een boete voor baldadigheid.  Houdt iemand een blauwe plek over aan het gelballetje, dan kan een aangifte gedaan worden van mishandeling. In dat geval zal de politie een onderzoek instellen. Het kan ook zijn dat mensen zien dat jij je wapen op hen richt terwijl ze niet meteen weten dat het een speelgoedwapen is. Als ze zich bedreigd voelen, kunnen ze aangifte doen van bedreiging. Dat is een misdrijf. Je wordt dan aangehouden en verhoord.'

Alleen spelen toegestaan

Als een speelgoedwapen niet gebruikt wordt om mee te spelen, wordt het een verboden wapen. 'Dus jij denkt een leuke challenge te doen, maar wij willen je graag waarschuwen dat je hieraan zelfs een aantekening op je strafblad kunt overhouden. En geloof ons; daar heb je later veel last van,' aldus de politie. Nepwapens met een CE-markering worden gezien als speelgoed; in dat geval voldoen ze aan de Europese speelgoedrichtlijn. Een nepwapen dat niet voldoet aan de Europese Speelgoed richtlijn en die qua vorm en afmeting precies lijkt op een echt vuurwapen, is sowieso een verboden wapen van de Wet wapens en munitie. 

Bron: Politie.nl & Politie Basisteam Amstelveen


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:26

Stemmen op nieuw kunstwerk in wijkpark Middenhoven

Amstelveen - In Wijkpark Middenhoven komt een nieuw kunstvriendelijk kunstwerk. De Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) heeft kunstenaar Cindy Bakker geselecteerd voor dit kunstwerk. Zij maakte twee schetsontwerpen. Amstelveners kunnen via denkmee.amstelveen.nl stemmen op een van de twee werken.

Algemeen gisteren 15:53

Amstelveners laten subsidie voor groene gevel en verticale tuin links liggen

Amstelveen - Ondanks dat er een ruime subsidieregeling beschikbaar is, heeft de gemeente Amstelveen dit jaar exact nul subsidie-aanvragen van inwoners gehad voor het aanleggen van een zogenoemde ‘groene gevel’ of ‘verticale tuin’. Wel is er vraag naar subsidie voor groene (sedum) daken en geveltuintjes, maar ook die blijven achter.

Algemeen gisteren 13:52

'Streep door nieuw horecapaviljoen in recreatiegebied Poeloever Amstelveen'

Amstelveen - Amstelveen lijkt een ferme streep te hebben gezet door de ontwikkeling van een nieuw horeca-paviljoen aan De Poel. Over een nieuw paviljoen wordt al jaren gesproken, maar wethouder Herbert Raat geeft in een blog aan er inmiddels geen energie meer in te steken.

Amstelveen van voorheen 2 okt. 2022 20:53

Amstelveen van voorheen (319)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 319 een oude en bijzondere kopergravure getiteld ‘t Dorp Amstelveen.