Politieke verontrusting over illegale prostitutie in Amstelveense woningen

Amstelveen - Dat in de afgelopen maanden meerdere woningen in Amstelveen zijn gesloten op verdenking van illegale prostitutie baart de PvdA Amstelveen zorgen. De partij vraagt zich onder meer af of de toename van deze illegale 'bordeelwoningen' mogelijk verband houdt met de sluiting van de Wallen in de hoofdstad.

De PvdA noemt de ontdekking van illegale prostitutie in meerdere Amstelveense woningen een zorgelijke ontwikkeling: ‘Niet alleen omdat dit de veiligheid in de wijken bedreigt, maar ook omdat de vrouwen die hier werkzaam zijn slachtoffer zijn van uitbuiting of mensenhandel’, meldt de PvdA in een persbericht.

Toename

Fractievoorzitter Esther Veenboer zal in commissieverband de burgemeester aan de tand voelen. Ze wil weten hoe het komt dat er binnen enkele maanden meerdere Amstelveense woningen zijn gesloten op verdenking van illegale prostitutie. Twee vragen daarbij zijn of er een mogelijk verband is met 1) het sluiten van de Wallen door corona en 2) nu niet meer verhuurde Airbnb-locaties.

De PvdA wil graag weten of er bij de preventie en opsporing van illegale prosititutie wordt samengewerkt met andere gemeentes en/of andere maatschappelijke partners en hoe dit soort praktijken in Amstelveen voorkomen kunnen worden. Ook krijgt de PvdA graag inzicht in hoe slachtoffers (vrouwen die gedwongen worden te werken in de prositiutie) worden opgevangen.

Ontdekkingen

Het gebeurt met regelmaat dat er in Amstelveen illegale prostitutie wordt bedreven in woningen die daarvoor zijn ingericht. Soms zijn dat sociale huurwoningen (zie hier). Bij ontdekkingen worden de woningen veelal voor een periode van drie maanden in het slot gegooid op last van de burgemeester.

Eind oktober vorig jaar werd in Keizer Karelpark een woning ontdekt die illegaal werd gebruikt als seksinrichting. Begin december was het opnieuw raak in aan de Bevelandselaan in Amstelveen Noord en eind januari dit jaar maakt de politie opnieuw melding.

Begin maart werd in Amstelveen een arrestatie verricht in een grootschalig onderzoek naar mensenhandel en illegale prostitutie en vlak daarna volgde los daarvan opnieuw een ontdekking van een woning die gebruikt werd om seksuele handelingen te verrichten.


Meer nieuws

112 vandaag 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.