Blaudzun [Portretfoto: Isolde Woudstra]

Polke vs Blaudzun in Cobra Museum Amstelveen

Amstelveen - In het Cobra Museum wordt vrijdag 13 december 2019 onder de titel Polke vs Blaudzun, Muziek van onbekende herkomst, een bijzondere tentoonstelling geopend.

Kunstwerken van één van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw, de bekende Duitse schilder en fotograaf Sigmar Polke (1941-2010), worden gecombineerd met een nieuwe tijdse muzikale beleving. Zanger en componist Blaudzun nam de uitdaging aan een zoektocht te beginnen naar ‘muziek van onbekende herkomst’, geïnspireerd op Sigmar Polke’s serie Musik ungeklärter Herkunft uit 1996.

Traditie

Het resultaat is even spannend als indrukwekkend. ‘Het ligt in traditie van de Cobra Beweging om hedendaagse makers in contact te brengen met de kunst van Cobra en er op die manier een nieuwe dynamiek aan toe te voegen’, licht Eric Wie van het Cobra Museum toe.

Blaudzun

‘Het idee een samenwerking aan te gaan met Blaudzun ontstond in de zomer van 2018 toen hij een bezoek bracht aan ons museum.’ Eric: ‘Het is ons gelukt een serie kunstwerken van Sigmar Polke naar het Cobra Museum te halen. Ondanks dat Polke één van de belangrijkste kunstenaars van de 20e eeuw was, wordt zijn werk niet vaak in Nederland getoond. We wilden echter graag een extra dimensie toevoegen aan deze serie werken. De titel van de Serie ‘Muziek van een onbekende herkomst’ gaf ons een prachtig excuus om Blaudzun te vragen hiermee aan het werk te gaan.’

Negen werken

Blaudzun kreeg alle vrijheid om zijn zoektocht als een muzikaal experiment aan te vangen. Hij koos negen werken die hij voorzag van een muzikale soundtrack. Samen vormen de composities een ‘score’ die gekoppeld is aan negen individuele werken van Polke, maar die ook als een gesamtkunstwerk gehoord en bekeken kunnen worden. Voor de muziek haalde hij (inter)nationale muzikanten bij elkaar zoals de vermaard Jazz Hoorn speler Morris Kliphuis.

3D

De opnameperiode, aan het einde van de zomer, bracht hem naar studio’s in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. In het museum is de muziek in een speciale 3D audio opstelling (11.1 surround) te beluisteren. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst geeft in samenwerking met Octobre en het Duitse label Glitterhouse de vinylplaat Blaudzun, Musik ungeklärter Herkunft (original Soundtrack) uit, die tegelijkertijd de catalogus is bij de tentoonstelling.

Deze verschijnt op 13 december op Spotify en Apple Music en is exclusief verkrijgbaar in het museum op 12” vinyl. Negen kunstwerken van Sigmar Polke zijn in de vinyl editie/tentoonstellingscatalogus als aparte prenten toegevoegd zodat mensen thuis het project kunnen herbeleven. Auteur en voormalig Volkskrant kunstrecensent Sacha Bronwasser heeft een essay bij de uitgave geschreven. Er zijn dertig gesigneerde artist edition’s met een foto van Blaudzun gemaakt door fotograaf Isolde Woudstra.

Vanaf 13 december 2019

Polke vs Blaudzun is te zien vanaf 13-12-2019. Nu is in het museum te zien: Intens Mexico (identiteit, politiek, seks en dood) en Nieuwe Nuances, vrouwelijke kunstenaar in en rondom Cobra.

[Dit artikel is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine, No44.] 


Meer nieuws

Corona Amstelveen gisteren 19:48

Bijzonder staaltje corona-steun: BINK Fietsen schenkt hotelfietsen aan Abina

Amstelveen – Het is geen geheim dat de horeca het zwaar heeft in de huidige coronatijden. Ook Abina aan de Amsterdamseweg wordt stevig getroffen. Het inspireerde buur-ondernemer BINK Fietsen om Abina op speciale wijze te hulp te schieten met de schenking van splinternieuwe hotelfietsen, die Abina kan inzetten voor (hotel-)gasten.

Algemeen gisteren 14:31

Niet aan te slepen mini-Zwijntje levert KiKa cheque op van 3200 euro

Amstelveen - De verkoop van de tweede serie speciale 3D-minibeeldjes van het geliefde Amstelveense beeld Het Zwijntje heeft KiKa een cheque opgeleverd van 3200 euro. Stadshart-manager Ben Verheijen overhandigde de cheque gisteren bij het echte beeld aan Marijke Roskam van KiKa, die ontzettend verheugd was met de schenking.