Gemeente Amstelveen

'Populieren aan Bovenkerkerweg vormen gevaar: kap noodzakelijk'

Amstelveen - Volgens de gemeente Amstelveen vormen acht Italiaanse populieren aan de Bovenkerkerweg een dermate groot gevaar dat deze accuut gekapt moeten worden. 

De acht bomen aan de Bovenkerkerweg- de weg gaat binnenkort verbreed worden om de toenemende verkeersdrukte het hoofd te bieden - zorgen volgens onderzoek voor een onveilige situatie voor automobilisten en fietsers, omdat de bomen tijdens een flinke herfststorm kunnen omvallen.

Onderzoek: Kap is noodzaak

'De gemeente Amstelveen is daarom genoodzaakt de bomen te kappen. De acht voornamelijk Italiaanse populieren worden van 25 oktober tot en met 29 oktober verwijderd', zo meldt de gemeente in een persbericht. Amstelveen legt uit dat een gespecialiseerd extern groenadviesbureau een onderzoek heeft uitgevoerd naar de stabiliteit van de bomen aan de Bovenkerkerweg: de bomen staan ter hoogte van bedrijventerrein Legmeer. 'Uit dit onderzoek is via een zogeheten trekproef naar voren gekomen dat acht bomen een acuut risico vormen en uit veiligheidsoogpunt direct moeten worden verwijderd. Door de laatste twee extreem droge zomers heeft het veen in de dijk plaatselijk zijn draagkracht verloren om deze bomen voldoende stabiliteit te verlenen.'

Second opinion

De gemeente meldt dat het al het tweede onderzoek is dat is uitgevoerd naar de staat van de bomenrij aan de Bovenkerkerweg. Bij het eerste onderzoek concludeerden inspecteurs ook al dat de bomen een veiligheidsrisico vormen, maar de gemeente wilde daar zekerheid over. 'Aangezien de gemeente veel waarde hecht aan het behoud van bomen is er een second opinion aangevraagd', aldus de gemeente.

Groencompensatie

De gemeente Amstelveen hanteert een 'groen-voor-groen-beleid' met daarin het uitgangspunt ‘de juiste boom op de juiste plek‘. Wanneer ergens groen wordt verwijderd, bekijkt de gemeente op welke plek dit het beste gecompenseerd kan worden. In dit geval gaat het om urgente kap. Op een later moment wordt gekeken naar groencompensatie.

Bomenrevisie

Elk najaar houdt de gemeente een bomenrevisie, waarin gevaarlijke bomen en bomen van slechte kwaliteit in samenspraak met de Groenraad verwijderen. 'Omdat de Bovenkerkerweg een drukke verkeersader is en de bomen dusdanig slecht zijn gebleken, lopen we met deze acht bomen hierop vooruit. De Groenraad is over de kap geïnformeerd'. 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels gisteren 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen 18 apr. 2024 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen 18 apr. 2024 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.