Gemeente Amstelveen

'Populieren aan Bovenkerkerweg vormen gevaar: kap noodzakelijk'

Amstelveen - Volgens de gemeente Amstelveen vormen acht Italiaanse populieren aan de Bovenkerkerweg een dermate groot gevaar dat deze accuut gekapt moeten worden. 

De acht bomen aan de Bovenkerkerweg- de weg gaat binnenkort verbreed worden om de toenemende verkeersdrukte het hoofd te bieden - zorgen volgens onderzoek voor een onveilige situatie voor automobilisten en fietsers, omdat de bomen tijdens een flinke herfststorm kunnen omvallen.

Onderzoek: Kap is noodzaak

'De gemeente Amstelveen is daarom genoodzaakt de bomen te kappen. De acht voornamelijk Italiaanse populieren worden van 25 oktober tot en met 29 oktober verwijderd', zo meldt de gemeente in een persbericht. Amstelveen legt uit dat een gespecialiseerd extern groenadviesbureau een onderzoek heeft uitgevoerd naar de stabiliteit van de bomen aan de Bovenkerkerweg: de bomen staan ter hoogte van bedrijventerrein Legmeer. 'Uit dit onderzoek is via een zogeheten trekproef naar voren gekomen dat acht bomen een acuut risico vormen en uit veiligheidsoogpunt direct moeten worden verwijderd. Door de laatste twee extreem droge zomers heeft het veen in de dijk plaatselijk zijn draagkracht verloren om deze bomen voldoende stabiliteit te verlenen.'

Second opinion

De gemeente meldt dat het al het tweede onderzoek is dat is uitgevoerd naar de staat van de bomenrij aan de Bovenkerkerweg. Bij het eerste onderzoek concludeerden inspecteurs ook al dat de bomen een veiligheidsrisico vormen, maar de gemeente wilde daar zekerheid over. 'Aangezien de gemeente veel waarde hecht aan het behoud van bomen is er een second opinion aangevraagd', aldus de gemeente.

Groencompensatie

De gemeente Amstelveen hanteert een 'groen-voor-groen-beleid' met daarin het uitgangspunt ‘de juiste boom op de juiste plek‘. Wanneer ergens groen wordt verwijderd, bekijkt de gemeente op welke plek dit het beste gecompenseerd kan worden. In dit geval gaat het om urgente kap. Op een later moment wordt gekeken naar groencompensatie.

Bomenrevisie

Elk najaar houdt de gemeente een bomenrevisie, waarin gevaarlijke bomen en bomen van slechte kwaliteit in samenspraak met de Groenraad verwijderen. 'Omdat de Bovenkerkerweg een drukke verkeersader is en de bomen dusdanig slecht zijn gebleken, lopen we met deze acht bomen hierop vooruit. De Groenraad is over de kap geïnformeerd'. 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 20:09

RTVA wil nu 235.000 euro per jaar voor nieuwe omroep

Amstelveen – De lokale omroep RTVA zegt jaarlijks minimaal 235.000 euro subsidie van gemeente Amstelveen nodig te hebben om samen met NH Nieuws verder te kunnen onder de vlag van AmstelNieuws