Jan van Zanen met de in 2008 en 2010 door Toon de Haas vervaardigde portretten

Portretten Toon de Haas herinneren Jan van Zanen aan Amstelveentijd

Amstelveen - De weduwe van de in 2015 overleden kunstenaar Toon de Haas, Adri de Haas-Markus, heeft bij een bezoek aan de Haagse burgemeester Jan van Zanen twee portretten overhandigd die werden vervaardigd in de Amstelveentijd van de burgemeester.

Van Zanen was van 2005 tot 2014 burgemeester van Amstelveen, waarna hij naar Utrecht vertrok. Inmiddels is Van Zanen burgemeester van Den Haag. 

In zijn Amstelveentijd poseerde Van Zanen twee keer (in 2008 en 2010) voor de alom geprezen kunstenaar in diens huisatelier aan de Molenweg in Amstelveen. De destijds gemaakte portretten werden overhandigd tijdens een ontmoeting tussen Van Zanen en Markus-De Haas in Den Haag. Van Zanen, die zelfs jaren na zijn vertrek nog altijd contact houdt met diverse Amstelveners, is weduwe Adri zeer erkentelijk dat zij de portretten, dik tien jaar na dato, heeft overhandigd.

Eervol

De bij veel Amstelveners geliefde Van Zanen (hij werd bij zijn vertrek benoemd tot ereburger) laat weten dat hij dankbaar is voor de portretten: 'Het is altijd een bijzondere gewaarwording als een portret van jezelf wordt gemaakt. Het is ongemakkelijk, maar ook zeer eervol. Ze krijgen een plek die hoort bij de statuur die Toon de Haas in Amstelveen en Texel én ver daarbuiten had'. 

Kunstenaar Toon de Haas, geboren op Texel, was een markant kunstenaar die in zijn leven talloze schilderijen en portretten maakte. Veel Amstelveners lieten zich door hem portetteren. De Haas overleed in 2015 op 85-jarige leeftijd.

toondehaas_denhaag.jpg
Jan van Zanen met de in 2008 en 2010 door Toon de Haas vervaardigde portretten.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 16:19

'Fakkel- en lichtjestocht door Amstelveen trekt 40 belangstellenden'

Amstelveen - Gisterenavond werd in Amstelveen voor de tweede keer een fakkel- en lichtjestocht gehouden door tegenstanders van het coronabeleid. Zo'n veertig deelnemers van de tocht wandelden volgens de initiatiefnemers door het centrum van Amstelveen 'ten behoeve van de vrijheid en verbinding van mensen die zich niet (langer) kunnen vinden in de in hun ogen buitenproportionele coronamaatregelen'.