Magreet Tjoelker [Jasmijn Fotografeert]

Prachtig sportjaar opmaat voor 2023

Amstelveen - Ze is onbevangen, enthousiast, sportief en bruist van de energie. Magreet Tjoelker is sinds begin dit jaar communicatieadviseur bij AmstelveenSport en ze beleefde direct een geweldig jaar: Amstelveen was in 2022 host van de Nationale Sportweek, organiseerde de opening van de Zwemvierdaagse met topzwemmer Maarten van der Weijden en verzorgde ook een geslaagd sportdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Magreet verklapt vast dat Amstelveners in 2023 ook weer heel veel kunnen verwachten van de bloeiende sportorganisatie die mensen aan het bewegen wil krijgen én houden.

Ze moet toegeven dat het erg dicht bij haar droombaan komt: een plek in het gedreven team van AmstelveenSport. Ze heeft zelf grote interesse in sporten is daarnaast fervent hardloopster. Ze studeerde beleidsgerichte economie en was aanvankelijk econoom bij De Nederlandsche Bank (DNB), maar dat was toch niet helemaal haar ding. Ze liet zich, op zoek naar meer creativiteit, omscholen tot art director en kwam vervolgens in de reclamewereld terecht waar ze voor verschillende bureaus en klanten werkzaam was.

Dit is het

Magreet kwam voor het eerst met AmstelveenSport in aanraking toen ze bestuurslid werd bij de Amstelveense Turnvereniging United; ze ontwierp onder andere het nieuwe logo na de fusie met Odin. Toen ze vorig jaar doorkreeg dat ze bij AmstelveenSport een communicatiemedewerker zochten ging het balletje rollen. ‘Ik dacht gelijk: dit is het!,’ lacht Magreet. Ze heeft sport altijd al ‘het mooiste product gevonden om reclame voor te maken’ en dus was ze meer dan verheugd dat ze in januari aan de slag kon. Ze kwam direct in een warm bad terecht, in een omgeving waar iedereen sport ademt. Al snel had ze door dat ze hier volledig op haar plek zat. Hoewel ze dacht AmstelveenSport best redelijk te kennen, ging er vanaf dag 1 letterlijk een wereld voor haar open. ‘Ik had werkelijk geen idee dat er zoveel achter de organisatie schuil ging. Ik denk dat veel Amstelveners zich dat niet realiseren,’ zegt ze. 'Het zwembad bijvoorbeeld, ik had eerlijk gezegd niet goed voor ogen dat het onderdeel was van AmstelveenSport. Als je ziet wat alleen daar al allemaal gebeurt, hoeveel mensen er werken en hoeveel lessen er worden gegeven is ongelooflijk, het is haast een fabriek zo groot.’

Onder de indruk

Anderzijds raakte ze danig onder de indruk van het enorme aantal verenigingen dat Amstelveen telt en ook dat Amstelveen zo ongekend veel sporttalenten heeft. ‘Het niveau is echt hoog en er wonen ook echt veel topsporters in Amstelveen, dat had ik mij nooit zo gerealiseerd. En ook naast het verenigingsleven gebeurt er veel: er zijn ook nog eens heel veel informele clubjes en initiatieven.’

Prachtig jaar

Magreet viel in haar eerste jaar gelijk met haar neus in de boter. Ze heeft een prachtig jaar achter de rug. Al direct kon ze beginnen met een (uiteindelijk geslaagd en enthousiast ontvangen) sportdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar het jaar zou nog mooier worden. De start vande Zwemvierdaagse met Maarten van der Weijden in De Meerkamp in juni ervaarde ze als een inspirerend hoogtepunt. En Amstelveen was ook nog eens hostcity van de Nationale Sportweek in september. Het krioelde van topsporters tijdens het beach-event op het Stadsplein. ‘Je raakt echt geïnspireerd als je tussen de topsporters loopt. En je wilt als host natuurlijk ook echt iets mooi neerzetten. Ik denk dat dat heel goed gelukt is, van het openingsbeach-event op het Stadsplein tot aan een watersportdag op De Poel aan het eind van de sportweek, met talloze sport- en beweegactiviteiten tussendoor. ’

Expertise

Magreet legt uit dat AmstelveenSport enorm veel expertise in huis heeft, met alleen maar medewerkers die vanuit sport denken. 'Er werken heel veel (oud-)sporters, echt iedereen is sportief. Sport leeft echt enorm bij ons op de werkvloer. Iedereen die bij AmstelveenSport werkt heeft grote affiniteit met sport en iedereen heeft ook hetzelfde doel: mensen in beweging krijgen en houden. Het mooie van die sportmentaliteit in het team is ook dat iedereen altijd meer én beter wil. Het is net als met hardlopen: ‘Je bent snel, maar je wilt nog sneller’. Over hardlopen gesproken, Magreet loopt zelf trouw vier keer per week tien kilometer hard en twee keer daarvan gaat ze zelfs hardlopend naar haar werk. ‘Er is hier ook niemand die vreemd opkijkt als je in je sportkleding op het werk aankomt. Iedereen is sportief en veel mensen lopen in trainingsoutfit, er is wat dat betreft geen dresscode,’ zegt ze.

Evenementen

Magreet verklapt vast dat in 2023 ook weer heel veel te beleven valt in Amstelveen op sportief gebied en dat AmstelveenSport vooral gaat uitpakken met diverse evenementen. ‘Via evenementen kan je heel goed laten zien wat je allemaal in huis hebt. Als voorbeeld van een geslaagd evenement noemt ze de watersportdag (ofwel Poeldag) die dit jaar werd gehouden op de slotdag van de Nationale Sportweek. ‘De Poeldag komt in 2023 zeker terug; het wordt een blijvende watersportdag voor Amstelveen,’ zegt ze. ‘Het was schitterend om te zien hoe alle watersportverenigingen hebben samengewerkt om er een geslaagde dag van te maken.’

Samenwerken

‘We blijven in 2023 als AmstelveenSport ook heel erg de samenwerking tussen verenigingen stimuleren. En vooral ook de samenwerking tussen sport en kunst & cultuur. Zo hadden we dit jaar bijvoorbeeld yoga-sessies in het Cobra Museum en schermlessen in de Annakerk. Door die veel bredere samenwerkingen bereiken we mensen, die we normaal niet zouden bereiken. En ook al bereik je soms maar een enkeling, uiteindelijk ontstaat toch een sneeuwbaleffect.

Geen verplichting maar plezier

‘Het mooiste is als sporten en bewegen uiteindelijk vanzelfsprekend wordt voor mensen en het geen doel op zich meer is,’ legt Magreet uit. ‘Dat ‘het moeten’ erafgaat en dat plezier voorop komt te staan, is een heel belangrijk iets. Dat geldt voor jongeren en ouderen: het gaat veel makkelijker als je gaat sporten of bewegen, omdat je er bijvoorbeeld naar uitkijkt om je vrienden te zien. Als je iets leuk vindt, ga je het automatisch ook vaker doen. Als je sport op die manier weet te integreren in je leven, dan zie je het ook niet meer als sporten, maar als een fijne invulling van je vrije tijd. Natuurlijk is dat voor de één makkelijker dan voor de ander. Als je ermee opgegroeid en opgevoed bent is het natuurlijk eenvoudiger, maar aan ons is om het aan iedereen over te brengen. Dat gaan we in 2023 zeker doen.’

Uitkijken naar 2023

Magreet kijkt om meerdere redenen enorm uit naar het nieuwe jaar. ‘Ook de vernieuwing van het zwembad is iets om naar uit te kijken. Er komt eindelijk meer zwemwater en tot die tijd proberen weer echt het beste eruit te halen.’ Maar ze hoopt vooral dat weer heel veel meer Amstelveners volgend jaar plezier in de sport gaan (terug-)vinden. ‘Er is in Amstelveen enorm veel te doen op sportgebied. Houd vooral onze evenementenagenda in de gaten en lees ook de lokale bladen. Kijk wat je leuk vindt en laat je inspireren. Doe vooral eens mee met een activiteit diebij je past en bovenal: beleef plezier!’

Voor alle informatie: www.amstelveensport.nl.


Meer nieuws

Sport vandaag 14:00

Uplift breidt uit met small group training: personal training met zijn vieren

Amstelveen - Al vier jaar timmeren de ‘Ralfen’ druk aan de weg met UPLIFT. Met hun high-end personal trainingsstudio aan de Amsterdamseweg helpen Ralph en Ralf hun clientèle om hen zo fit en weerbaar mogelijk te maken. Naast personal- en duo-training, breiden ze uit met small group training.

Columns vandaag 09:24

Column Geertje Visser: Overvallen

Amstelveen - Ondanks wat overvallen, autokraken, woninginbraken, jongeren die met messen zwaaiden, jongeren die met nepwapens zwaaiden (zwaaiden jongeren gewoon maar eens voor de gezelligheid, hè?) en vechtpartijen, kunnen we rustig slapen hier in Amstelveen. Amstelveners waarderen hun veiligheid namelijk meer dan mensen in andere gemeenten met meer dan 70.000 inwoners. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2023 die het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde. Geweldig nieuws natuurlijk, want niets zegt zoveel over veiligheid als de waardering ervan, nietwaar?

Sport gisteren 14:00

Rugbyer Enzo Fontein: 'mijn toekomst ligt in Engeland'

Amstelveen - Enzo Fontein (17) is een rugbyer bij de Amstelveense Rugbyclub ARC. Met zijn team haalde hij drie keer de NK-finale en in 2022 mochten ze de titel Nederlands Kampioen op hun naam schrijven. Begin 2024 was Enzo genomineerd voor Amstelveens talent van het jaar tijdens het Amstelveen Sportgala. Hij werd runner-up en zijn rugbyclub werd als winnaar uitgeroepen tot Vereniging van het jaar. Met zijn zeventien jaar is hij nog jong, maar dat staat zijn grootse dromen niet in de weg. Als het aan hem ligt, vertrekt hij dit schooljaar nog naar Engeland om zijn dromen te verwezenlijken.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur gisteren 10:27

Fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen

Amstelveen - Visit Amstelveen en Canon organiseren deze lente een fotowedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de mooiste natuurfoto. Het voorjaar is dé tijd om er op uit te gaan in Amstelveen. Neem je smartphone en/of camera mee om de natuur vast te leggen, want je kunt er een mooie prijs mee winnen én de mooiste foto’s krijgen een plekje in een tentoonstelling in het Cobra Museum!

Algemeen 11 apr. 2024 16:03

MEAN WELL sponsort sportveldje voor Oekraïense vluchtelingen bij opvanglocatie

Amstelveen - Deze week is een multifunctionele sportveldje bij de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Kronenburg (Sonjashnik) geopend. MEAN WELL, een Taiwanees bedrijf dat sinds 2006 is gevestigd in Amstelveen, is de sponsor van het sportveldje en leverde ook bijbehorende voorzieningen, zoals goals, ballen en netten.