Wethouder monumenten Herbert Raat, Noëlle Slinger programmaleider onderwijs bij Cultuureducatie Amstelland en Madeleine Heijligers directeur van Platform C

Proefles in de Paulusbunker voor basisschoolleerlingen

Amstelveen - Bij de historische bunker aan de Wolfert van Borsselenweg hebben groep 8-leerlingen van Het Palet-Zuid maandagochtend een proefles gevolgd in het kader van het lespakket Historisch Besef. Vanaf het schooljaar 2022-2023 kunnen basisscholen de leerlijn over de historie van Amstelveen, waaronder de Tweede Wereldoorlog, bestellen bij Cultuureducatie Amstelland. Een bezoek aan de Paulusbunker hoort hier ook bij.

In opdracht van de gemeente

Het lespakket is in opdracht van de gemeente gemaakt door Cultuureducatie Amstelland. Na de renovatie van de bunker zijn zij in juni begonnen met de inrichting voor educatief gebruik. Schoolklassen van groep 7 en 8 van twee Amstelveense scholen brengen een proefbezoek aan de bunker waarna de les wordt geëvalueerd.

De bunker

'De situatie in Oekraïne maakt maar weer eens duidelijk hoe belangrijk het is om te blijven onderwijzen over de Tweede Wereldoorlog', zegt wethouder Herbert Raat (monumenten). 'De bunker, een gemeentelijk monument, is een belangrijk hulpmiddel om over deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis te kunnen vertellen aan huidige en volgende generaties. Zo kunnen we laten zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat we er alles aan moeten doen om oorlogssituaties te voorkomen. Nu toetsen twee basisscholen de lesstof voor ons tijdens proeflessen. We hopen dat veel basisscholen volgen en het lespakket zullen bestellen.'

Lespakket

De aanwezige leraren hebben als eerste feedback meegegeven dat het lesprogramma met zorg is samengesteld en indrukwekkend is voor zowel de leerlingen als de begeleiders. 'Ik had nooit gedacht dat zo dichtbij zoiets heeft afgespeeld', luidde een van de reacties. Het verhaal dat verteld wordt in de bunker is gekoppeld aan de belevingswereld van kinderen. Op informatiepanelen staan persoonlijke verhalen en anekdotes die gebaseerd zijn op documenten uit de Tweede Wereldoorlog, zoals fragmenten uit dagboeken, interviews en foto’s uit het gemeentelijk historisch fotoarchief.

Drie groepen

Tijdens het locatiebezoek worden de leerlingen in drie geroepen verdeeld. Elke groep bekijkt de oorlog vanuit drie verschillende perspectieven: vanuit de Duitse bezetter (kijkend naar de villa’s aan de Wolfert van Borsselenweg), vanuit het verzet (kijkend naar de Pauluskerk) en in de bunker vanuit de inwoner van Amstelveen. Zij krijgen het verhaal te horen van de familie Van Kuiken. Jelle van Kuiken was predikant van de dorpskerk. Zijn dochter Nienke van Kuiken heeft de collectie van haar vader uit de Tweede Wereldoorlog als gift gegeven aan de gemeente. Deze collectie is nu gedeeltelijk te zien in de bunker.

Educatief gebruik

De gemeenteraad heeft de wens uitgesproken om een educatieve functie te geven aan de bunker en dit vastgelegd in het bestemmingsplan. Een team van deskundigen heeft geholpen bij de educatieve invulling. Dit team bestond uit vertegenwoordigers van Amstelveen Oranje, Vereniging Historisch Amstelveen, stichting Museum zonder Muren, Verzetsmuseum Amsterdam en CIDI. Cultuureducatie Amstelland heeft dit verder uitgewerkt als onderdeel van het lespakket Historisch Besef Amstelveen voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8. De Paulusbunker is zowel van binnen als van buiten gerestaureerd, zodat de historische locatie klaar is voor educatief gebruik.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:30

Online informatieavond over subsidies en leningen voor verduurzamen woning

Amstelveen - Voor inwoners van Amstelveen die meer willen weten over subsidies en geldzaken voor het verduurzamen van hun woning wordt op donderdag 29 februari om 19.30 uur een online informatiebijeenkomst gehouden. Aanmelden is ook nuttig als je deze avond geen tijd hebt, want je kan de bijeenkomst na aanmelding op een later moment terugkijken.

Algemeen gisteren 17:32

Code Oranje om zware windstoten

Amstelveen - Het KNMI heeft voor vanavond code oranje afgekondigd in verband met verwachte zware windstoten. In Noord-Holland geldt code oranje tussen 21.00 en 00.00 uur.

Algemeen gisteren 16:30

Gemeente en politie wijzen kinderen op gevaren internet met game HackShield

Amstelveen - Kinderen zijn steeds vaker online. Ze spelen games, appen en brengen veel tijd op social media door. Helaas zijn ze zich nauwelijks bewust van de gevaren die hier aan kleven. Samen met de politie zet de gemeente het online spel HackShield in, om kinderen weerbaar te maken op internet.

112 gisteren 14:18

Autobrand Oude Dorp: vermoedelijk technisch mankement

Amstelveen - Een korte maar hevige autobrand aan Zetveld in het Oude Dorp van Amstelveen waarbij afgelopen dinsdagnacht een personenwagen grotendeels in de as werd gelegd, is vermoedelijk veroorzaakt door een technisch mankement.