Pixabay.com

PvdA Amstelveen: 'Juist nu Airbnb aanpakken'

Amstelveen – De PvdA Amstelveen wil dat het College van b en W een onderzoek instelt naar vakantieverhuur via Airbnb in Amstelveen en is bovendien van mening dat een volledig verbod op vakantieverhuur, net als in sommige wijken in Amsterdam, voor Amstelveen niet verkeerd zou zijn.

Dat meldt de partij in een persbericht, getiteld ‘Juist nu Airbnb aanpakken’.

Overlast
Vakantieverhuur via Airbnb zorgt volgens de PvdA normaal gesproken voor veel overlast in Amstelveen: ‘Van herrie door rolkoffers tot overlast door dronken toeristen midden in de nacht. In Amstelveen is het daarom sinds kort verboden huizen meer dan 30 dagen per jaar via Airbnb te verhuren', meldt de partij.

Coronavirus
'Door het coronavirus ligt het toerisme nu even stil en wordt er veel minder verhuurd via Airbnb. Opeens staan er ook veel meer dure huizen te huur. De Partij van de Arbeid wil weten hoe dit zit. Werd de regel van maximaal 30 dagen per jaar massaal overtreden?’ vraagt de PvdA zich af

Goede kans
De partij meldt ook dat in diverse media de afgelopen tijd is gerapporteerd dat er, sinds de uitbraak van het coronavirus ‘veel meer advertenties voor dure huurwoningen staan op websites. Volgens die zelfde berichtgeving heeft dit gestegen aanbod te maken met het wegvallen van vraag van expats en van toeristen die via Airbnb huurden. Er wonen in Amstelveen inderdaad veel expats, dus dat kan een deel van het hogere huuraanbod verklaren. Maar die advertenties zijn ook een goede kans om op te treden tegen illegale verhuur via Airbnb. Een handige manier om er achter te komen om welke woningen het gaat, want op Airbnb staan geen adressen.’

Aanpakken
PvdA Raadslid Arnout van den Bosch vult aan: ‘De regels over verhuur via Airbnb zijn er niet voor niets. Het kan tot grote overlast voor buren leiden. Als vakantieverhuur langer wordt aangeboden dan toegestaan, leidt het er bovendien toe dat woningen niet meer beschikbaar zijn voor gewone woningzoekenden. Aanpakken dus.’

Onderzoek
De PvdA heeft de wethouder gevraagd te onderzoeken of er bij het extra huuraanbod inderdaad sprake is van verhuur van woningen die eerder via Airbnb werden aangeboden. Ook heeft de PvdA vragen gesteld over de handhaving van de regels in het algemeen.

Volledig verbod
Van den Bosch besluit: ‘In Amsterdam wordt per 1 juli in sommige wijken een volledig verbod op vakantieverhuur van kracht. Dat zou voor Amstelveen ook niet verkeerd zijn.'


Meer nieuws

Politiek vandaag 11:26

AVA wil meer weten van mogelijke mondkapjesplicht in Amstelveen

Amstelveen – De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) wil weten hoe gemeente Amstelveen omgaat met de experimentele mondkapjesplicht, nu binnen Veiligheidsregio Amsterdam/Amstelland het dragen van een gezichtsmasker verplicht kan worden gesteld op drukke plekken. Amsterdam is al zo ver en voert vanaf 5 augustus een mondkapjesplicht in in diverse delen van de stad.  

Algemeen vandaag 09:46

9-jarige Amstelvener haalt 1100 euro op voor cheeta's met fietstocht door Safaripark

Amstelveen – De 9-jarige Amstelveense scholier Gio Cruz heeft afgelopen weekeinde ruim 1100 euro opgehaald met een sponsorfietstocht door Safaripark Beekse Bergen. Het geld gaat naar een beschermingsproject voor cheeta's. De jonge dierenliefhebber wist in een uur tijd zeven rondjes door het Wildlifepark te fietsen.

Amstelveen van voorheen gisteren 18:00

Amstelveen van voorheen (206)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 206 een foto van de voormalige locatie van BMW-dealer Van Poelgeest, toen deze nog in het hart van het Oude Dorp was gevestigd, met tankstation.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:03

Bussluis bij Urbanuskerk: doorgaand autoverkeer uit Bovenkerk geweerd

Amstelveen – Gemeente Amstelveen is voornemens een bussluis aan te leggen ter hoogte van de Urbanuskerk in Bovenkerk, om doorgaand autoverkeer te weren op de route Noorddammerlaan/Legmeerdijk. Om sluipverkeer door Bovenkerk te voorkomen ligt er bovendien een plan klaar om eenrichtingsverkeer in diverse Bovenkerkse straten door te voeren.