Het Amstelveense raadhuis aan De Poel

PvdA brengt ‘menstruatie-armoede’ in Amstelveen onder de aandacht en krijgt volop steun in gemeenteraad

Amstelveen - Omdat uit een steekproef bij Amstelveense middelbare scholen is gebleken dat het vaker dan gedacht voorkomt dat meisjes niet kunnen beschikken over hygiënische middelen tijdens hun menstruatie, heeft de Amstelveense gemeenteraad gisterenavond op initiatief van de PvdA een motie aangenomen die dat veelal verborgen probleem inzichtelijk moet maken, om het probleem op te kunnen lossen.

‘Maandverband en tampons zijn duur en vooral in sociaal kwetsbare groepen is het kunnen aanschaffen hiervan een probleem. Een probleem dat overigens ook voorkomt bij volwassen vrouwen uit deze groep’, meldt de PvdA.

Unanieme steun

De PvdA diende de motie ‘Onderzoek ondersteuning van menstruatie armoede’ gisterenavond in tijdens de (digitale) bespreking van de Amstelveense Programmabegroting 2021. De motie werd mede ingediend door VVD, D66 en AVA en werd unaniem aangenomen.

Nu de motie is aangenomen gaat de gemeente onderzoeken hoe groot het probleem bij Amstelveense scholen is en wat er gedaan kan worden om ervoor te zorgen dat meisjes en vrouwen de zo nodige middelen kunnen krijgen. 

Ongemak en schaamte

Raadslid Guido Dennenbroek is blij met de unanieme steun.  ‘Dit is echt een lastig probleem. Niet alleen leidt het tot ongemak en schaamte bij meisjes en vrouwen, het kan ook ernstiger gevolgen hebben. Zoals school uitval en niet naar werk of bijbaan kunnen. Wij willen hiervoor een structurele oplossing.’

Pilot

De PvdA ziet mogelijkheid om via scholen of bijvoorbeeld via de schuldhulpverlening, het Financieel Café of andere maatschappelijke instellingen het probleem op te lossen.  Hiervoor zal een pilot gestart worden.


Meer nieuws

112 vandaag 19:51

Overval op supermarkt Lindenlaan Amstelveen

Amstelveen - Aan de Lindenlaan in Amstelveen Zuid is maandagavond even voor 19.30 uur een supermarkt overvallen. Daarbij is gedreigd met een wapen; een onbekend geldbedrag is buitgemaakt.

Politiek vandaag 10:07

Burgerbelangen Amstelveen: biedt RTVA reële kans, pak uitgestoken hand aan

Amstelveen – Nu de lokale omroep RTVA tot 2024 de uitzendlicentie heeft gekregen van het Commissariaat voor de Media, vindt de lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) dat de gemeente er voor moet zorgen dat RTVA op basis van een reëel subsidiebedrag haar werkzaamheden kan hervatten en dat de hand die de omroep nu heeft uitgestoken aangepakt moet worden.