PvdA, GroenLinks, 50Plus en D66: 'Waarborg openstelling wijkcentra'

Amstelveen - De fracties van PvdA, GroenLinks, 50Plus en D66 hebben signalen dat wijkcentra in Amstelveen soms eerder de deuren moeten sluiten wegens een personeelstekort en/of een tekort aan vrijwilligers. Zij hebben het college van burgemeester en wethouders (college) hierover om opheldering gevraagd en willen weten of het college werkt aan alternatieven zodat activiteiten voor inwoners op een andere manier kunnen blijven doorgaan.

Wijkcentra in Amstelveen

Binnen de wijkcentra vinden diverse activiteiten plaats. De wijkcentra zijn bedoeld als activiteiten- en ontmoetingscentrum voor Amstelveners. In de wijkcentra vinden bijvoorbeeld cursussen, buurtborrels en verschillende spreekuren plaats. Zo hebben sommige Amstelveense wijkcentra een financieel café, een juridisch spreekuur of een inloop voor mensen die kampen met psychische klachten zoals somberheid. Daarnaast is het voor maatschappelijke- en commerciële (sociaal-culturele) doelstellingen mogelijk om een ruimte in een wijkcentrum te huren.

Zoeken naar oplossingen

De fracties van PvdA, GroenLinks, 50Plus en D66 krijgen signalen dat wijkcentra in Amstelveen soms eerder de deuren moeten sluiten wegens een personeelstekort en/of een tekort aan vrijwilligers. Dan lijkt het dat de publieke ruimtes leeg staan terwijl activiteiten niet kunnen doorgaan. Daarom hebben Rosalie Bouwman (PvdA), Stieneke Kruijer (GroenLinks), Emiel Sjaardma (50 PLUS) en Saloua Chaara (D66) aan het college gevraagd om inzicht te geven in mogelijke problemen die ontstaan door kortere openingstijden. Zij hebben het college opgeroepen om met Participe en andere betrokkenen naar oplossingen te zoeken, zodat inwoners kunnen blijven rekenen op de activiteiten die zij bezoeken. Want voor veel inwoners zijn de activiteiten in wijkcentra erg belangrijk om met mensen in contact te komen en voor hun ontplooiing.

De fracties willen dat hierbij niet alleen gekeken wordt naar hoe de openstelling van wijkcentra kan worden gehandhaafd, zij willen dat ook nagedacht wordt over een andere organisatie van activiteiten. Bijvoorbeeld door initiatiefnemers van deelnemers aan activiteiten meer een verantwoordelijkheid te geven in het beheer van wijkcentra.

Jongeren meer een plek geven

Nu maken jongeren nog weinig gebruik van de faciliteiten van de Amstelveense Wijkcentra. PvdA, GroenLinks, 50Plus en D66 willen al langer dat hier verandering in komt. Zij willen dat de aansluiting met jongeren wordt verbeterd en hebben het college daarom opgeroepen om hier met Participe, het jongerenwerk en andere relevante partijen over in gesprek te gaan. De fracties hebben het college gevraagd hier voor de zomer verslag over te brengen naar de raad.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 18:31

Sunday Floating Foodbar wordt unieke horecalocatie aan De Poel

Amstelveen - ‘Sunday Floating Foodbar’ zal de naam worden van het nieuwe horecaconcept op de locatie van het voormalige Poels’ Up aan de Noordelijke Poeloever in Amstelveen. Ondernemers Erwin van der Laan en Daan Kroone hopen eind juli de eerste gasten te kunnen ontvangen.

112 gisteren 10:26

Aanrijding tussen scooter en bestelbusje

Amstelveen - Op de kruising van de Oranjebaan met de Camera Obscuralaan is donderdagavond een scooter in aanrijding gekomen met een bestelbusje van een pakketbezorgdienst.