PvdA rekent op meer betaalbare huurwoningen in Amstelveen

Amstelveen – Er wordt veel geklaagd over het gebrek aan betaalbare huurwoningen in Amstelveen. Desalniettemin meldt PvdA-raadslid Arnout van den Bosch vandaag dat de situatie voor wat betreft deze woningen langzaam maar zeker aan het verbeteren is.

De nieuwe coalitie van PvdA, VVD en D66 streeft er naar om te zorgen voor meer betaalbare huurwoningen in Amstelveen. Het is volgens een persbericht van de PvdA voor deze partijen daarom soms frustrerend om te zien dat er nog steeds projecten worden opgestart voor de bouw van dure woningen.

Vooruitzichten

Toch zijn de vooruitzichten goed. Het gaat alleen langzaam. “De ontwikkeling van woningen is een olietanker die zich niet snel laat bijsturen, maar hij komt nu echt in beweging”, zegt PvdA-raadslid Arnout van den Bosch in het persbericht.

Tijdens de crisis kwamen projecten voor de bouw van betaalbare woningen bijna niet van de grond. Alleen dure projecten waren nog haalbaar. Maar het herstel is volgens de PvdA sneller gekomen dan de meeste mensen hadden gedacht.

Erfenis

Dat neemt niet weg dat de gemeente nu nog wel met een erfenis van tijdens de crisis opgestarte projecten voor dure woningen zit. Daarover zijn met ontwikkelaars vaak al bindende afspraken gemaakt, waar de gemeente nu niet meer van af kan. Hoe verder een project al is, hoe minder er nog aan veranderd kan worden.

In het coalitieakkoord is de afspraak gemaakt om in te zetten op betaalbare woningen, vooral in het lage middel-dure segment tussen de 710 en 900 euro per maand. In dat segment is de nood het hoogst. Daarnaast is na jaren van verkoop van sociale huurwoningen vastgelegd dat het aantal van deze woningen gelijk moet blijven. Dat is de lijn die is ingezet voor nieuwe projecten.

Doordat verschillende projecten in verschillende stadia van ontwikkeling zijn, is er nu sprake van een mix van dure en goedkope projecten. De verhouding tussen duur en goedkoop wordt volgens de PvdA langzaam beter.

Doorpakken

In de vergadering van Raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur van afgelopen dinsdag was dat duidelijk te zien. In die vergadering kwam enerzijds een ‘oud’ project als Zonnestein 64-66 aan bod. Dat project bestaat uit dure vrijstaande villa’s. Anderzijds stond in dezelfde vergadering project Biesbosch 225 op de agenda, een nieuwer project met meer dan 75 procent middel-dure huurwoningen van 900 tot 1100 euro per maand.

“We moeten nu doorpakken””, zegt Van den Bosch. “In de volgende projecten moet nog meer woonruimte in de prijsklasse tussen 710 en 900 euro per maand gerealiseerd worden. Dat is wat we in het coalitieakkoord hebben afgesproken. Afspraak is afspraak. De PvdA is er van overtuigd dat we zo samen met de andere partijen in de coalitie echt wat voor elkaar gaan krijgen op de woningmarkt.”


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.