Het raadhuis van Amstelveen

PvdA stelt vragen over stand van zaken grensoverschrijdend gedrag bij gemeente Amstelveen

Amstelveen - De PvdA Amstelveen zal deze week tijdens de vergadering van de Raadscommissie (Algemeen Bestuur en Middelen, ABM) vragen stellen aan de wethouder over het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag binnen de gemeentelijke organisatie van Amstelveen.

Ook wil de PvdA weten hoe er wordt omgegaan met die meldingen en hoe het is gesteld met de veiligheid op de werkvloer. ‘Daarbij wordt ook aandacht gevraagd voor de organisaties waar de gemeente mee verbonden is door bijvoorbeeld een subsidie- of inkooprelatie,’ aldus Veenboer.

'Explosieve toename hulpvragen'

De PvdA stelt dat sinds de berichtgeving in de YouTube-uitzending van BOOS over grensoverschrijdend gedrag bij het tv-programma The Voice, het Centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland zes keer meer vragen over het onderwerp heeft binnengekregen. De partij stelt ook dat die toename sterker is dan ten tijde van #MeToo: ‘Bij slachtofferhulp staat de telefoon roodgloeiend en bij hulporganisaties wordt een explosieve toename van het aantal hulpvragen gemeld. Afgelopen zaterdag vond er een manifestatie op het Museumplein plaats, georganiseerd door Stichting Wij zijn M: ‘No blame but change’.

Breed maatschappelijk probleem

Esther Veenboer, fractievoorzitter van de PvdA: ‘Grensoverschrijdend gedrag is niet beperkt tot The Voice. Het is een breed maatschappelijk probleem en hoog tijd dat we erover praten en vooral iets aan doen’, volgens . ‘Getalsmatig kan het niet anders dan dat het ook bij Gemeente Amstelveen voorkomt’, stelt zij.

Esther_Veenboer_PvdA_politiek_Amstelveen.png
Esther Veenboer (PvdA).

Veenboer voegt toe: ‘Het probleem ligt niet bij de vrouwen die dit meemaken, maar bij de mannen die denken dat dit kan. Vaak door machtsverhouding, maar vaak ook omdat dergelijk gedrag ‘ingesleten’ is en de schuld bij het slachtoffer neerleggen ook heel gebruikelijk is. Op werk of op school krijgen vrouwen vaak te horen het maar te vergeten of te negeren. Dergelijke manier van hiermee omgaan is beschadigend en heeft een enorme impact op iemands leven.’

Veilige cultuur

De PvdA vindt naast het hebben van een laagdrempelige manier van melden en een goede structuur om gevolg te geven aan een melding, een veilige cultuur waar men elkaar aan durft te spreken en durft te melden, misschien nog wel belangrijker.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 15:44

Het Wapen voorop in oranjestrijd tegen Verenigde Staten

Amstelveen - De Amstelveense cafés zijn weer klaar voor de volgende oranjewedstrijd op het WK in Qatar: Nederland versus de Verenigde Staten. In het kleinste 'stadion' van Amstelveen (Het Wapen in het Oude Dorp) hebben ze er in ieder geval vertrouwen in: stadiondirecteuren Theo Konijnenberg en Marcel Kunst houden de beker vast omhoog.

Evenementen & Activiteiten vandaag 09:00

AmstelveenZ lezersvoordeel: Amsterdam Light Festival met Lovers Canal Cruises

Amstelveen - De Amsterdamse grachten staan tussen 1 december 2022 en 22 januari 2023 weer in het teken van het betoverende Amsterdam Light Festival. Voor de wereldberoemde rederij Lovers Canal Cruises is het traditiegetrouw een van de hoogtepunten van het vaarseizoen. AmstelveenZ biedt lezers 25 procent korting op een klassieke rondvaart tijdens het adembenemende lichtspektakel in de hoofdstad.