Het raadhuis van Amstelveen

PvdA stelt vragen over stand van zaken grensoverschrijdend gedrag bij gemeente Amstelveen

Amstelveen - De PvdA Amstelveen zal deze week tijdens de vergadering van de Raadscommissie (Algemeen Bestuur en Middelen, ABM) vragen stellen aan de wethouder over het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag binnen de gemeentelijke organisatie van Amstelveen.

Ook wil de PvdA weten hoe er wordt omgegaan met die meldingen en hoe het is gesteld met de veiligheid op de werkvloer. ‘Daarbij wordt ook aandacht gevraagd voor de organisaties waar de gemeente mee verbonden is door bijvoorbeeld een subsidie- of inkooprelatie,’ aldus Veenboer.

'Explosieve toename hulpvragen'

De PvdA stelt dat sinds de berichtgeving in de YouTube-uitzending van BOOS over grensoverschrijdend gedrag bij het tv-programma The Voice, het Centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland zes keer meer vragen over het onderwerp heeft binnengekregen. De partij stelt ook dat die toename sterker is dan ten tijde van #MeToo: ‘Bij slachtofferhulp staat de telefoon roodgloeiend en bij hulporganisaties wordt een explosieve toename van het aantal hulpvragen gemeld. Afgelopen zaterdag vond er een manifestatie op het Museumplein plaats, georganiseerd door Stichting Wij zijn M: ‘No blame but change’.

Breed maatschappelijk probleem

Esther Veenboer, fractievoorzitter van de PvdA: ‘Grensoverschrijdend gedrag is niet beperkt tot The Voice. Het is een breed maatschappelijk probleem en hoog tijd dat we erover praten en vooral iets aan doen’, volgens . ‘Getalsmatig kan het niet anders dan dat het ook bij Gemeente Amstelveen voorkomt’, stelt zij.

Esther_Veenboer_PvdA_politiek_Amstelveen.png
Esther Veenboer (PvdA).

Veenboer voegt toe: ‘Het probleem ligt niet bij de vrouwen die dit meemaken, maar bij de mannen die denken dat dit kan. Vaak door machtsverhouding, maar vaak ook omdat dergelijk gedrag ‘ingesleten’ is en de schuld bij het slachtoffer neerleggen ook heel gebruikelijk is. Op werk of op school krijgen vrouwen vaak te horen het maar te vergeten of te negeren. Dergelijke manier van hiermee omgaan is beschadigend en heeft een enorme impact op iemands leven.’

Veilige cultuur

De PvdA vindt naast het hebben van een laagdrempelige manier van melden en een goede structuur om gevolg te geven aan een melding, een veilige cultuur waar men elkaar aan durft te spreken en durft te melden, misschien nog wel belangrijker.


Meer nieuws

Politiek gisteren 15:51

Burgerbelangen Amstelveen (bbA) wil bestuurlijke vernieuwing

Amstelveen - De lokale politieke Burgerbelangen Amstelveen (bbA) is van mening dat bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen een onafhankelijke formateur moet worden aangesteld, om zo het beste brede college voor Amstelveen te vormen. Nu werden de onderhandelingen gevoerd door de twee grootste partijen (VVD en D66), in de personen van Herbert Raat en Floor Gordon.

Politiek gisteren 14:37

Dit zijn de komende vier jaar de wethouders in Amstelveen

Amstelveen - De gemeenteraad heeft woensdagavond vijf wethouders benoemd voor de bestuursperiode 2022-2026: Herbert Raat en Adam Elzakalai (VVD), Floor Gordon en Frank Berkhout (D66) en Marijn van Ballegooijen (PvdA) zitten - als alles goed gaat - de komende vier jaar in het pluche.

Algemeen gisteren 10:36

Amstelveen heeft weer nieuwe kinderburgemeester en kinderraad

Amstelveen - De 10-jarige Lode, leerling van De Triangel, wordt de nieuwe kinderburgemeester van Amstelveen. Lode werd gekozen uit een groep van 24 kinderen van verschillende basisscholen tijdens de jaarlijkse verkiezing voor kinderburgemeester.