't Jagershuis aan de Amstelzijde in Amstelveen

Raad van State: Jagershuis blijft Rijksmonument

Amstelveen – ’t Jagershuis in Amstelveen blijft een Rijksmonument en wordt niet uit het Rijksmonumentenregister geschrapt. Dat is de uitkomst van een beroepsprocedure die al sinds 2017 bij de Raad van State liep.

De eigenaar voerde pleidooi om het pand van de rijksmonumentenlijst te halen. De eigenaar wil er het liefst een stijlvol hotel (cq restaurant) in het hoge segment van maken – en omdat rendabel te krijgen zou een ingrijpende verbouwing cq nieuwbouw noodzakelijk zijn, overigens rekening houdend met het beschermd dorpsgezicht. 

Het huidige pand is volgens de eigenaar namelijk niet geschikt om er een rendabel luxe hotel van te maken, mede door de huidige indeling/omvang en de brandveiligheidseisen die worden gesteld. De rechter stelde de eigenaar echter op meerdere punten in het ongelijk. 

Wethouder Herbert Raat (Monumenten, VVD) is verheugd over de uitspraak dat het Jagershuis een Rijksmonument blijft: 'Monumenten maken onderdeel uit van de (culturele) identiteit van een gemeente en er is al helaas teveel gesloopt in Amstelveen. We zijn zuinig op monumenten als het Jagershuis. Ik wil iedereen bedanken die zich hier voor in heeft gezet,’ zegt hij.

herbert raat jagershuis.jpg
Herbert Raat bij 't Jagershuis

Het behoud van cultureel erfgoed heeft in de afgelopen jaren een veel prominentere plek gekregen in de bestuurlijke en politieke Amstelveense agenda’s. In het verleden zijn er volgens Raat al teveel monumenten verloren gegaan.

Rond het leegstaande monumentale Jagershuis is al jaren veel te doen. Wethouder Raat kondigde eind juni nog aan dat de gemeente is genoodzaakt een handhavingsprocedure te starten vanwege de slechte staat waarin het Jagershuis momenteel verkeert. 'Inspecteurs constateerden recent dat aan het rijksmonument langdurig geen, of gebrekkig onderhoud is gepleegd. De gemeente treedt daar tegen op in het kader van de Erfgoedwet'zo meldde Raat.


Meer nieuws

112 vandaag 12:30

Bekende inbrekerstruc weer in opmars in Amstelveen: takjes tegen de deur

Amstelveen - Een bekende inbrekerstruc is weer in opmars in Amstelveen nu de vakantieperiode is aangebroken. Om erachter te komen of bewoners al dan niet op vakantie zijn, plaatsen inbrekers takjes tegen een deur. Als de takjes langere tijd op hun plaats blijven is het voor inbrekers vaak reden om toe te slaan.  

112 gisteren 10:18

Nachtelijke schuurbrand in Aalsmeer vermoedelijk door gloeiende BBQ-kolen

Aalsmeer - In de Karperstraat in Aalsmeer is afgelopen nacht een bewoner gewond geraakt door een schuurbrand die vermoedelijk is ontstaan door gloeiende restanten houtskool van een barbeque. De brandweer attendeert naar aanleiding van het incident mensen op het belang van veilig barbecuën.