Beleidsadviseur Linda du Prie en wethouder Herbert Raat bekijken de banken van Jan Snoeck op de werf. [Anko Stoffels]

Raat wil 50.000 euro besteden aan meer 'zwijntjes' in de wijk

Amstelveen – Uit de reacties op een oproep van de gemeente is gebleken dat er in Amstelveen veel behoefte is aan meer kindvriendelijke beelden in Amstelveen. In verband hiermee wil wethouder Herbert Raat 50.000 euro beschikbaar stellen om meer van dit soort beelden te kunnen plaatsen.

Wie wil een ‘zwijntje’ in de wijk? Dat was de oproep die de gemeente Amstelveen onlangs deed aan haar bewoners. De reacties stroomden binnen. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders doen besluiten om al vanaf volgend jaar jaarlijks een à twee beelden te gaan plaatsen.

Kunst

Uit de reacties die wethouder van Kunst en Cultuur Herbert Raat ontving en nog steeds ontvangt, blijkt dat er veel behoefte is aan functionele en voor kinderen aansprekende kunst in verschillende wijken. Kunst waar niet alleen naar gekeken kan worden, maar waar kinderen ook op kunnen spelen.

“Uit de vele reacties is op te maken hoe belangrijk Amstelveners dit vinden”, zegt wethouder Raat vandaag in een persbericht van de gemeente. “Bovendien komen kinderen op deze manier al op jonge leeftijd op een ongedwongen manier in contact met kunst. Daarom willen we in 2019 al beginnen met het plaatsen van beelden en daarvoor hebben we de raad gevraagd 50.000 euro beschikbaar te stellen.”

Bokkesprongpaaltjes

De door bewoners aangedragen locaties worden onderzocht om te bekijken of het plaatsen van een kunstwerk hier mogelijk is. Als dit zo is, krijgen kunstenaars de opdracht om aan de slag te gaan en een beeld te ontwerpen. De gemeente heeft echter ook nog kunstwerken in depot staan. Zoals de drie kleurrijke keramiek banken en ‘bokkesprongpaaltjes’ van Jan Snoeck. Deze stonden jaren geleden in het Stadshart, maar moesten wijken voor renovatiewerkzaamheden.

“Bewoners hebben gevraagd of deze banken kunnen terugkeren in de openbare ruimte”, zegt Raat. “Daarom worden dit de eerste kindvriendelijke kunstwerken die volgend jaar, nadat ze gerenoveerd zijn, een nieuwe plek krijgen in het centrum van Amstelveen.”

Aansprekend

Het college vindt dat beeldende kunst aansprekend moet zijn voor alle leeftijden. Met beeldende kunst zoals ‘het Zwijntje’ bouwen Amstelveners herinneringen op. De beelden worden geplaatst op een veilige locatie op of nabij plekken waar veel kinderen regelmatig komen. Hierbij valt te denken aan een speeltuin of een winkelplein, maar ook pleinen bij scholen of een BSO. Raat: “Het verrijkt niet alleen de buitenruimte, maar draagt ook bij aan de identiteit van een gemeente en haar inwoners.”


Meer nieuws

Algemeen vandaag 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen vandaag 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.