Beleidsadviseur Linda du Prie en wethouder Herbert Raat bekijken de banken van Jan Snoeck op de werf. [Anko Stoffels]

Raat wil 50.000 euro besteden aan meer 'zwijntjes' in de wijk

Amstelveen – Uit de reacties op een oproep van de gemeente is gebleken dat er in Amstelveen veel behoefte is aan meer kindvriendelijke beelden in Amstelveen. In verband hiermee wil wethouder Herbert Raat 50.000 euro beschikbaar stellen om meer van dit soort beelden te kunnen plaatsen.

Wie wil een ‘zwijntje’ in de wijk? Dat was de oproep die de gemeente Amstelveen onlangs deed aan haar bewoners. De reacties stroomden binnen. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders doen besluiten om al vanaf volgend jaar jaarlijks een à twee beelden te gaan plaatsen.

Kunst

Uit de reacties die wethouder van Kunst en Cultuur Herbert Raat ontving en nog steeds ontvangt, blijkt dat er veel behoefte is aan functionele en voor kinderen aansprekende kunst in verschillende wijken. Kunst waar niet alleen naar gekeken kan worden, maar waar kinderen ook op kunnen spelen.

“Uit de vele reacties is op te maken hoe belangrijk Amstelveners dit vinden”, zegt wethouder Raat vandaag in een persbericht van de gemeente. “Bovendien komen kinderen op deze manier al op jonge leeftijd op een ongedwongen manier in contact met kunst. Daarom willen we in 2019 al beginnen met het plaatsen van beelden en daarvoor hebben we de raad gevraagd 50.000 euro beschikbaar te stellen.”

Bokkesprongpaaltjes

De door bewoners aangedragen locaties worden onderzocht om te bekijken of het plaatsen van een kunstwerk hier mogelijk is. Als dit zo is, krijgen kunstenaars de opdracht om aan de slag te gaan en een beeld te ontwerpen. De gemeente heeft echter ook nog kunstwerken in depot staan. Zoals de drie kleurrijke keramiek banken en ‘bokkesprongpaaltjes’ van Jan Snoeck. Deze stonden jaren geleden in het Stadshart, maar moesten wijken voor renovatiewerkzaamheden.

“Bewoners hebben gevraagd of deze banken kunnen terugkeren in de openbare ruimte”, zegt Raat. “Daarom worden dit de eerste kindvriendelijke kunstwerken die volgend jaar, nadat ze gerenoveerd zijn, een nieuwe plek krijgen in het centrum van Amstelveen.”

Aansprekend

Het college vindt dat beeldende kunst aansprekend moet zijn voor alle leeftijden. Met beeldende kunst zoals ‘het Zwijntje’ bouwen Amstelveners herinneringen op. De beelden worden geplaatst op een veilige locatie op of nabij plekken waar veel kinderen regelmatig komen. Hierbij valt te denken aan een speeltuin of een winkelplein, maar ook pleinen bij scholen of een BSO. Raat: “Het verrijkt niet alleen de buitenruimte, maar draagt ook bij aan de identiteit van een gemeente en haar inwoners.”


Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 20:00

Buitensporten enorm in opmars

Amstelveen - Heleen van Ketwich Verschuur heeft als directeur van AmstelveenSport, de organisatie die zich op meerdere vlakken inzet om Amstelveners gezond te laten bewegen, de afgelopen maanden voor nieuwe uitdagingen gestaan. Door de corona-crisis kwamen binnen no-time sportverenigingen, sportaccommodaties en scholen stil te liggen.

Amstelveen van voorheen gisteren 19:50

Amstelveen van voorheen (202)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 202 een foto van de Dorpsstraat in het Oude Dorp zoals deze er vroeger uitzag.

Politiek gisteren 11:55

Actief voor Amstelveen: Burgerparticipatie moet op de schop

Amstelveen - Na grote onvrede bij veel omwonenden rond de startnotitie Alleman Kwartier, het beeldkwaliteitsplan Oude Dorp en verkeerswijzigingen in Bovenkerk, is de lokale politiek partij Actief voor Amstelveen (AVA) helemaal klaar met het huidige participatiebeleid van de gemeente Amstelveen. De partij komt met een initiatiefvoorstel.

Politiek gisteren 11:39

BbA: 'Planprocessen gemeente niet meer van deze tijd'

Amstelveen - Oppositiepartij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) vindt de huidige planprocessen die gemeente Amstelveen hanteert niet meer van deze tijd. Dat laat de lokale partij weten in een persbericht, nadat afgelopen woensdag in de gemeenteraad vernieuwingsplannen in de wijken Bankras/Kostverloren (Allemanskwartier) en het Oude Dop (herinrichting) ondanks veel tegenstand uit de buurt toch akkoord kregen. 'Bewoners en omwonenden maar ook de raad worden keer op keer geconfronteerd met een ‘in beton gegoten’ startnotitie', stelt bbA.

Wonen gisteren 11:24

Allemansbelang: ‘Participatie wijkbewoners een gotspe’

Amstelveen – De Stichting Allemansbelang noemt het participatietraject waarin wijkbewoners zijn betrokken bij het nieuwbouwplan Allemanskwartier een gotspe. Dat meldt de woordvoerder van de stichting in een persbericht, nadat de gemeenteraad afgelopen woensdag met een minieme meerderheid akkoord ging met de startnotitie.

Advertorial Sport gisteren 10:00

GYM VAN TOEN: Bewegen was nog nooit zo leuk

Amstelveen - Trefbal, apenkooien, touwklimmen. Deze woorden nemen ons mee naar die gymzaal waar je als kind heerlijk kon spelen. ‘Het tovert een glimlach op het gezicht van veel mensen als je over de gymlessen van vroeger begint’, zegt Ewoud van Dulken. Hij is initiatiefnemer van GYM VAN TOEN en heeft als missie om deze jeugdherinneringen landelijk weer tot leven te brengen.