Wethouder Marijn van Ballegooijen. [Beeld: Anko Stoffels]

Regelingen minimagezinnen eenvoudiger voor Amstelveners

Amstelveen - 'Amstelveense minima moeten makkelijker de weg naar de gemeente weten te vinden. Zo bereiken we meer mensen.' Met deze boodschap aan de gemeenteraad geeft wethouder Marijn van Ballegooijen het startschot voor de hervorming van het Amstelveense minimabeleid.

Minimum

Het bestaansminimum is de afgelopen jaren steeds verder onder druk komen te staan. Huishoudens met een laag inkomen – maar ook de middeninkomens - moeten steeds meer regelingen aanvragen om het hoofd boven water te houden.

Aanvraagprocessen

'We wisten dat armoede kan leiden tot stress, verminderde zelfredzaamheid en moeilijker meekomen in de samenleving. Maar uit onderzoek blijkt ook dat het soms kan zorgen voor verminderde cognitieve vermogens', zegt Van Ballegooijen. 'Van groepen met de minste administratieve vaardigheden, vragen we dat ze de meeste aanvraagprocessen doorlopen.'

Speerpunten

De overheid is volgens de wethouder soms te ingewikkeld. 'De komende periode onderzoeken we hoe we de drempel verder kunnen verlagen door aanvraagprocedures waar mogelijk te versimpelen. Gezondheidsverschillen moeten kleiner. Kinderen die in armoede opgroeien kunnen hun leven lang last hebben van deze effecten. We willen hun kansen vergroten door ouderschap te versterken', vat de wethouder de speerpunten van de totstandkoming van het nieuwe beleid samen.

Nieuw beleid en huidige problemen

Van Ballegooijen bespreekt de uitgangspunten eerst met de gemeenteraad. Vervolgens wordt het beleid verder uitgewerkt. Onderdeel hiervan zijn onder meer een klanttevredenheidsonderzoek en een stadsgesprek. 'Ook worden de minimagezinnen zelf nadrukkelijk betrokken omdat zij ons het beste kunnen vertellen hoe wij ze kunnen helpen. Hun ervaringen zijn enorm waardevol, we doen het samen.'

Januari 2024

Het beleid moet in januari 2024 in werking treden. 'Maar de huidige problemen als gevolg van stijgende prijzen vragen ook op korte termijn om actie', zegt Van Ballegooijen. 'Daarom gaan we nu eerst aan de slag met een noodfonds en een onderzoek naar steun aan middeninkomens.'  

Hulp nodig bij een laag inkomen? 

Heeft u een laag inkomen en moeite om bepaalde kosten te betalen? De gemeente heeft verschillende regelingen om te helpen. Bijvoorbeeld een vergoeding voor kosten die u moet maken voor uw kinderen, een verhuizing of ziekte. Op de website van de gemeente vindt u een overzicht van alle regelingen. www.amstelveen.nl/minima

Amstelveenloket

Komt u er zelf niet uit of heeft u hulp nodig bij het aanvragen? Het Amstelveenloket helpt u hier bij. Ook kunnen zij samen met u kijken waar u nog meer recht op heeft. U kunt contact opnemen via het telefoonnummer (020) 540 49 11 of via het e-mailadres amstelveenloket@amstelveen.nl . Het Amstelveenloket is telefonisch bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 08.30 uur tot 17.00 uur en op vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur. Hier kunt u ook terecht met vragen over wonen, welzijn, zorg, inkomensondersteuning, schuldhulpverlening en jeugdhulp.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur vandaag 08:59

Kunstfotograaf Jimmy Nelson komt naar Libris Venstra

Amstelveen - Naar aanleiding van het uitkomen van zijn nieuwe boek Between the Sea and the Sky komt kunstfotograaf Jimmy Nelson op donderdag 8 december naar Libris Venstra aan het Stadsplein. Jimmy zal in het kort vertellen over zijn boek en daarna signeren.

Amstelveen van voorheen gisteren 19:16

Amstelveen van voorheen (327)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 327 een oude foto van de Stationsstraat in het Oude Dorp.

Algemeen 26 nov. 2022 12:26

Wethouders ’s avonds de straat op in Middenhoven: ‘Diffuus beeld’

Amstelveen - Vanwege de aanhoudende overlastmeldingen in Middenhoven hebben wethouders Marijn van Ballegooijen en Herbert Raat samen met raadslid Yaron van Koningsveld en diverse handhavers vrijdagavond een bezoek gebracht aan de wijk. Ze spraken met diverse jongeren, bewoners en ondernemers. Raat sprak na afloop van een nogal diffuus wijkbeeld, maar tegelijkertijd van een zeer nuttige avond.

Algemeen 26 nov. 2022 09:56

Opgelet: veelgebruikte A9-afrit 4 (Amstelveen/Ouderkerk) gaat aantal dagen en nachten dicht

Amstelveen - In verband met werkzaamheden aan Rijksweg A9 zal afrit 4 (S109) richting Amstelveen/Ouderkerk volgende week enkele dagen en nachten worden afgesloten. Het gaat alleen om de afrit aan de kant van het KPMG-gebouw, voor verkeer dat komt uit de richting van Schiphol. Afrit 4 aan de andere zijde van de snelweg blijft wel open.