Wethouder Marijn van Ballegooijen. [Beeld: Anko Stoffels]

Regelingen minimagezinnen eenvoudiger voor Amstelveners

Amstelveen - 'Amstelveense minima moeten makkelijker de weg naar de gemeente weten te vinden. Zo bereiken we meer mensen.' Met deze boodschap aan de gemeenteraad geeft wethouder Marijn van Ballegooijen het startschot voor de hervorming van het Amstelveense minimabeleid.

Minimum

Het bestaansminimum is de afgelopen jaren steeds verder onder druk komen te staan. Huishoudens met een laag inkomen – maar ook de middeninkomens - moeten steeds meer regelingen aanvragen om het hoofd boven water te houden.

Aanvraagprocessen

'We wisten dat armoede kan leiden tot stress, verminderde zelfredzaamheid en moeilijker meekomen in de samenleving. Maar uit onderzoek blijkt ook dat het soms kan zorgen voor verminderde cognitieve vermogens', zegt Van Ballegooijen. 'Van groepen met de minste administratieve vaardigheden, vragen we dat ze de meeste aanvraagprocessen doorlopen.'

Speerpunten

De overheid is volgens de wethouder soms te ingewikkeld. 'De komende periode onderzoeken we hoe we de drempel verder kunnen verlagen door aanvraagprocedures waar mogelijk te versimpelen. Gezondheidsverschillen moeten kleiner. Kinderen die in armoede opgroeien kunnen hun leven lang last hebben van deze effecten. We willen hun kansen vergroten door ouderschap te versterken', vat de wethouder de speerpunten van de totstandkoming van het nieuwe beleid samen.

Nieuw beleid en huidige problemen

Van Ballegooijen bespreekt de uitgangspunten eerst met de gemeenteraad. Vervolgens wordt het beleid verder uitgewerkt. Onderdeel hiervan zijn onder meer een klanttevredenheidsonderzoek en een stadsgesprek. 'Ook worden de minimagezinnen zelf nadrukkelijk betrokken omdat zij ons het beste kunnen vertellen hoe wij ze kunnen helpen. Hun ervaringen zijn enorm waardevol, we doen het samen.'

Januari 2024

Het beleid moet in januari 2024 in werking treden. 'Maar de huidige problemen als gevolg van stijgende prijzen vragen ook op korte termijn om actie', zegt Van Ballegooijen. 'Daarom gaan we nu eerst aan de slag met een noodfonds en een onderzoek naar steun aan middeninkomens.'  

Hulp nodig bij een laag inkomen? 

Heeft u een laag inkomen en moeite om bepaalde kosten te betalen? De gemeente heeft verschillende regelingen om te helpen. Bijvoorbeeld een vergoeding voor kosten die u moet maken voor uw kinderen, een verhuizing of ziekte. Op de website van de gemeente vindt u een overzicht van alle regelingen. www.amstelveen.nl/minima

Amstelveenloket

Komt u er zelf niet uit of heeft u hulp nodig bij het aanvragen? Het Amstelveenloket helpt u hier bij. Ook kunnen zij samen met u kijken waar u nog meer recht op heeft. U kunt contact opnemen via het telefoonnummer (020) 540 49 11 of via het e-mailadres amstelveenloket@amstelveen.nl . Het Amstelveenloket is telefonisch bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 08.30 uur tot 17.00 uur en op vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur. Hier kunt u ook terecht met vragen over wonen, welzijn, zorg, inkomensondersteuning, schuldhulpverlening en jeugdhulp.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur 17 mei 2024 11:59

Schouwburg Amstelveen: voorverkoop seizoen 2024/2025 op 25 mei van start

Amstelveen - Schouwburg Amstelveen start de online voorverkoop voor het seizoen 2024-2025 op zaterdag 25 mei om 10.00 uur. Op het programma staan ruim 250 voorstellingen vol bekende cabaretnamen, vrolijk jeugdtheater, toptoneel, adembenemende dans en grote musicals.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur 17 mei 2024 11:28

Historische route van 13km langs Groenelaan, Waardhuizen, Nes

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is weer een nieuwe historische route rijker. Het is inmiddels de vierde historische route in de gemeente. Deze route combineert de rust en natuur van de Bovenkerkerpolder met het dorpse karakter van Nes en het meer stedelijke landschap van Groenelaan en Waardhuizen; de route voert grotendeels door de polder en langs rivier de Amstel.

112 17 mei 2024 09:49

Zware aanrijding op kruising Legmeerdijk/N201

Amstelveen / Aalsmeer - Op de kruising van de Legmeerdijk met de N201 heeft donderdagavond een ernstig ongeval plaatsgevonden. Twee auto's botsten op elkaar met veel schade tot gevolg.

Verkeer & Vervoer 16 mei 2024 15:53

Brug Ouderkerk na aanpassingen weer volledig in gebruik: ook voor scheepvaart

Amstelveen / Ouderkerk - Na diverse aanpassingen en na meerdere testen, kan Brug Ouderkerk weer volledig bediend worden. Het wegverkeer kon op 14 mei al gebruik maken van de brug na de laatste storing, vandaag (donderdag 16 mei) is ook de stremming voor scheepvaart hoger dan 2.90 meter opgeheven.