Wethouder Marijn van Ballegooijen. [Beeld: Anko Stoffels]

Regelingen minimagezinnen eenvoudiger voor Amstelveners

Amstelveen - 'Amstelveense minima moeten makkelijker de weg naar de gemeente weten te vinden. Zo bereiken we meer mensen.' Met deze boodschap aan de gemeenteraad geeft wethouder Marijn van Ballegooijen het startschot voor de hervorming van het Amstelveense minimabeleid.

Minimum

Het bestaansminimum is de afgelopen jaren steeds verder onder druk komen te staan. Huishoudens met een laag inkomen – maar ook de middeninkomens - moeten steeds meer regelingen aanvragen om het hoofd boven water te houden.

Aanvraagprocessen

'We wisten dat armoede kan leiden tot stress, verminderde zelfredzaamheid en moeilijker meekomen in de samenleving. Maar uit onderzoek blijkt ook dat het soms kan zorgen voor verminderde cognitieve vermogens', zegt Van Ballegooijen. 'Van groepen met de minste administratieve vaardigheden, vragen we dat ze de meeste aanvraagprocessen doorlopen.'

Speerpunten

De overheid is volgens de wethouder soms te ingewikkeld. 'De komende periode onderzoeken we hoe we de drempel verder kunnen verlagen door aanvraagprocedures waar mogelijk te versimpelen. Gezondheidsverschillen moeten kleiner. Kinderen die in armoede opgroeien kunnen hun leven lang last hebben van deze effecten. We willen hun kansen vergroten door ouderschap te versterken', vat de wethouder de speerpunten van de totstandkoming van het nieuwe beleid samen.

Nieuw beleid en huidige problemen

Van Ballegooijen bespreekt de uitgangspunten eerst met de gemeenteraad. Vervolgens wordt het beleid verder uitgewerkt. Onderdeel hiervan zijn onder meer een klanttevredenheidsonderzoek en een stadsgesprek. 'Ook worden de minimagezinnen zelf nadrukkelijk betrokken omdat zij ons het beste kunnen vertellen hoe wij ze kunnen helpen. Hun ervaringen zijn enorm waardevol, we doen het samen.'

Januari 2024

Het beleid moet in januari 2024 in werking treden. 'Maar de huidige problemen als gevolg van stijgende prijzen vragen ook op korte termijn om actie', zegt Van Ballegooijen. 'Daarom gaan we nu eerst aan de slag met een noodfonds en een onderzoek naar steun aan middeninkomens.'  

Hulp nodig bij een laag inkomen? 

Heeft u een laag inkomen en moeite om bepaalde kosten te betalen? De gemeente heeft verschillende regelingen om te helpen. Bijvoorbeeld een vergoeding voor kosten die u moet maken voor uw kinderen, een verhuizing of ziekte. Op de website van de gemeente vindt u een overzicht van alle regelingen. www.amstelveen.nl/minima

Amstelveenloket

Komt u er zelf niet uit of heeft u hulp nodig bij het aanvragen? Het Amstelveenloket helpt u hier bij. Ook kunnen zij samen met u kijken waar u nog meer recht op heeft. U kunt contact opnemen via het telefoonnummer (020) 540 49 11 of via het e-mailadres amstelveenloket@amstelveen.nl . Het Amstelveenloket is telefonisch bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 08.30 uur tot 17.00 uur en op vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur. Hier kunt u ook terecht met vragen over wonen, welzijn, zorg, inkomensondersteuning, schuldhulpverlening en jeugdhulp.


Meer nieuws

Wonen vandaag 14:35

Deur weer op kier voor woningbouw Kronenburg; Amstelveen om tafel met minister

Amstelveen - De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Hugo de Jonge) heeft gemeente Amstelveen uitgenodigd om opnieuw om tafel te gaan om alsnog mogelijkheden voor de bouw van woningen in de wijk Kronenburg te bespreken. Amstelveen heeft de uitnodiging geaccepteerd. Beide partijen hopen dat de impasse die rond de grotendeels leegstaande en verouderde kantorenwijk - gelegen onder de aanvliegroute van Schiphol - is ontstaan kan worden doorbroken, maar de partijen liggen nog wel behoorlijk ver uiteen.

112 gisteren 19:44

Steekpartij aan Orion in Middenhoven

Amstelveen - Aan Orion in de wijk In Middenhoven in Amstelveen Zuid heeft maandagavond omstreek half 8 een steekpartij plaatsgevonden.  

Wonen gisteren 14:38

Scholen en zorginstellingen Amstelveen zien geen ruimte voor dienstwoningen op eigen terrein

Amstelveen - Zowel scholen als zorginstellingen in Amstelveen zien - door gebrek aan ruimte en financiële middelen - geen mogelijkheden om dienstwoningen voor personeel te realiseren op eigen terrein. De gemeenteraad had het College van B en W gevraagd die mogelijkheid te onderzoeken, omdat personeel moeilijk betaalbare huisvesting kan vinden en daardoor meer dan eens uit de gemeente vertrekt om elders dichtbij huis te kunnen werken.

Sport gisteren 13:46

Najaarseditie 11 Parkentocht van start

Amstelveen - AmstelveenSport organiseert ook dit najaar de 11 Parkentocht. Van 3 oktober tot en met 7 november kun je elke dinsdag- en vrijdagochtend om 10.00 uur starten met wandelingen vanaf 11 verschillende plekken in Amstelveen. Samen met andere wandelaars en professionele begeleiding kun je op een laagdrempelige en gezellige manier aan je vitaliteit werken.