Regio Groot-Amsterdam, waaronder Amstelveen, economisch hard getroffen door corona-crisis

Amstelveen - Uit onderzoek blijkt dat de economie in regio Groot-Amsterdam, waar ook Amstelveen onder valt, bijzonder hard kan worden getroffen door de coronacrisis.

Dat melden onderzoekers van het onafhankelijke economisch onderzoeksbureau van de Universiteit van Amsterdam (SEO), dat de effecten van  de coronacrisis op de economie van Groot-Amsterdam inzichtelijk heeft gemaakt. Het onderzoek richt zich op de korte termijneffecten (tot 1 juni) van de maatregelen die zijn getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Groot-Amsterdam
Onder Groot-Amsterdam vallen naast hoofdstad Amsterdam, ook Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel, evenals Diemen, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Beemster, Edam-Volendam, Purmerend en Waterland.

De economie in deze regio wordt naar verwachting in verhouding harder geraakt dan de rest van Nederland, door onder meer de ligging nabij Schiphol en het grotere aantal horeca, hotels, B&B’s, groothandels in de regio. De verwachting is dat de impact doorwerkt in andere sectoren.

Banen
De onderzoekers legden bloot dat de coronacrisis  potentieel een sterk negatief effect kan hebben op de werkgelegenheid in Groot-Amsterdam. Circa 31 procent van de banen worden direct of indirect geraakt door de maatregelen, terwijl dat in de rest van Nederland 24 procent is.

In totaal gaat het om 376.000  banen, waarvan ongeveer 248 duizend banen in hoofdstad Amsterdam en 128 duizend banen in de overige gemeenten van de Regio Groot Amsterdam.

Geen groei maar krimp
Als de maatregelen zoals nu voorzien doorlopen tot 1 juni zal de economie van Groot-Amsterdam in 2020 krimpen met 1,5 procent, waar de prognose voor de crisis een groei was van 2,3 procent. Een negatief verschil van 3,8 procent-punt op jaarbasis. Hierbij is nog geen veronderstelling gemaakt over het herstelpad na de crisis. Elke extra maand dat de maatregelen voortduren, veroorzaakt een krimp van de economie in 2020 met 1,5% extra.

Productieuitval en omzetverlies
De maatregelen hebben volgens de onderzoekers een negatief effect van €1,6 mrd op de economie (in termen van toegevoegde waarde/bbp) voor elke maand dat de crisis voortduurt. De maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het coronavirus veroorzaken
met name productieuitval en daarmee omzetverlies.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur gisteren 21:36

Bostheater vraagt 4 ton subsidie, krijgt nul

Amstelveen - Het Amsterdamse Bostheater krijgt over de periode 2021-2024 geen cent subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). Tussen 2017 en 2020 kreeg het bostheater nog 265.000 euro van AFK. 

Politiek gisteren 11:26

AVA wil meer weten van mogelijke mondkapjesplicht in Amstelveen

Amstelveen – De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) wil weten hoe gemeente Amstelveen omgaat met de experimentele mondkapjesplicht, nu binnen Veiligheidsregio Amsterdam/Amstelland het dragen van een gezichtsmasker verplicht kan worden gesteld op drukke plekken. Amsterdam is al zo ver en voert vanaf 5 augustus een mondkapjesplicht in in diverse delen van de stad.  

Algemeen gisteren 09:46

9-jarige Amstelvener haalt 1100 euro op voor cheeta's met fietstocht door Safaripark

Amstelveen – De 9-jarige Amstelveense scholier Gio Cruz heeft afgelopen weekeinde ruim 1100 euro opgehaald met een sponsorfietstocht door Safaripark Beekse Bergen. Het geld gaat naar een beschermingsproject voor cheeta's. De jonge dierenliefhebber wist in een uur tijd zeven rondjes door het Wildlifepark te fietsen.

Amstelveen van voorheen 2 aug. 2020 18:00

Amstelveen van voorheen (206)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 206 een foto van de voormalige locatie van BMW-dealer Van Poelgeest, toen deze nog in het hart van het Oude Dorp was gevestigd, met tankstation.