Gisteren vond er bij het kruispunt nog een zwaar ongeval plaats met een ambulance, waarbij de kanttekening geplaatst moet worden dat dat ongeval niet direct aan de inrichting van het kruispunt te wijten was. De bestuurder van de ambulance was plotseling onwel geworden, waardoor de ambulance vanaf de afrit van de A9 rechtdoor schoot, dwars door betonblokken van de DDI heen.
Maar het was anderzijds niet het eerste ongeval dat er plaats vond (zie onder andere fietser aangereden, bus en vrachtwagen botsen, botsing personenauto's, Patty Brad boos na botsing).
Gaat eigenlijk prima
Rijkswaterstaat stelt op de website van het online bezoekerscentrum van de A9 (klik hier) in een uitlegvideo dat het qua verkeersveiligheid eigenlijk prima gaat. 'Er gebeuren natuurlijk altijd wel wat incidentjes. Ongevalletjes komen overal voor. We hebben daarbij gekeken of dat nou substantieel meer ongevallen zijn dan in de situatie hiervoor, op het oude kruispunt. Dat is niet het geval, dat is dus gewoon een vergelijkbare situatie.' Op het moment dat er een ongeval plaatsvindt bekijken Rijkswaterstaat, gemeente Amstelveen, maar ook de politie wat precies is gebeurd.
Waarom deze kruispunt-variant?
Rijkswaterstaat krijgt in ieder geval regelmatig vragen over de DDI, met name over opvallende de vormgeving en de zogenoemde 'weefvakken'. In de video wordt uitgelegd dat voor de DDI is gekozen om diversen reden. Een DDI is een kruispuntvorm dat wat kleiner is in oppervlakte, zeker ten opzichte van het eerdere kruispunt. EEn DDI kan echter dezelfde hoeveelheid verkeer afwikkelen als het oude kruispunt: 'Daardoor ontstaat er ook wat meer ruimte voor de aannemer om zijn werkzaamheden op een veilige manier te kunnen uitvoeren.'
Korte weefvakken
Ook wordt uitleg gegeven over de weefvakken, waarover de meest vragen binnenkomen: 'Het verkeer komt tegelijkertijd aangereden op het weefvak, moet gaan wisselen van rijstroken en soms wordt dat wel eens als onveilig ervaren. Het weefvak is inderdaad wat korter, maar daardoor houden weggebruikers ook meer rekening met elkaar. De snelheid komt ook een stuk lager te liggen. Op het moment dat we ervoor zouden kiezen het verkeer daar niet samen te laten voegen, dan zie je dat ook meteen terug in je doorstroming. Alle richtingen krijgen dan langer rood, waardoor langere wachtrijen ontstaan. Daardoor kunnen weer files ontstaan. En weefbewegingen zijn natuurlijk hele normale bewegingen in het verkeer.'
Tevreden
Een verkeersmanager van Rijkswaterstaat concludeert dat de verkeersafwikkeling op de DDI prima is en dat verkeer lekker doorrijdt. Geregeld wordt wel bekeken (na incidenten) of het ontwerp nog beter kan of dat er aanvullende maatregelen nodig zijn om de situatie nog verder te verbeteren. Maar tot dusver is Rijkswaterstaat tevreden over zowel doorstroming als veiligheid op het kruispunt.