Ringslangen in het Amsterdamse Bos

Amstelveen – In het Amsterdamse bos zijn recent veel uitgekomen ringslangeieren gevonden. 

Monitoring
Ringslangen vestigen zich al jaren in het Amsterdamse Bos. Ringslangwerkgroep helpt de ringslang bij de verspreiding door het Bos, door in het voorjaar broeihopen aan te leggen waarin ze zich kunnen voortplanten. Elk najaar controleren ze de broeihopen op uitgekomen eieren. Zo houden ze de ringslangpopulatie bij.

Belangrijk leefgebied
Als er ringslangen in een gebied aanwezig zijn, betekent dit dat het gebied een hoge natuurwaarde (grotere biodiversiteit) heeft. De ringslang stelt namelijk hoge eisen aan de inrichting van zijn leefgebied. Daar profiteren ook veel andere diersoorten van.

Ongevaarlijk en beschermd
De ringslang is ongevaarlijk en niet giftig voor de mens. Het is een schuwe soort die bij directe bedreiging zelden bijt. Ze danken hun naam aan de gele vlekken aan weerszijden van de hals, net achter de kop, die aan de bovenkant soms samenvloeien en doen denken aan een ring.

De uitgekomen ringslangeieren werden ontdekt door (de nieuwe) boswachter René in samenwerking met de ringslangwerkgroep, zo meldde de bosorganisatie afgelopen week op Facebook.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 18:13

Museumspoorlijn Amstelveen definitief tot monument verklaard

Amstelveen - Het Amstelveense gedeelte van de museumspoorlijn die loopt tussen Bovenkerk in Amstelveen en het Haarlemmermeerstation in Amsterdam, is vandaag definitief aangewezen als gemeentelijk monument vanwege de cultuurhistorische waarde.   

Verkeer & Vervoer gisteren 14:17

Amstelveen stelt verbreding van Bovenkerkerweg uit: nu te duur

Amstelveen - De verdubbeling van de drukke Bovenkerkerweg wordt uitgesteld tot 2023. Tijdens de voorbereiding is gebleken dat de weg in z’n geheel vernieuwd moet worden en deze extra kosten wil de gemeente niet maken tijdens de coronacrisis.