De rotonde Sportlaan/Beneluxbaan

Rotonde Sportlaan/Beneluxbaan: tweerichtingsverkeer fietsers blijft; vervanging glas opnieuw vertraagd

Amstelveen - Op de veelbesproken rotonde Sportlaan/Beneluxbaan blijft het tweerichtingsverkeer voor fietsers in stand. Wel wordt de glazen beplating - die bij regen, condens en vorst het zicht van weggebruikers blokkeert, gedeeltelijk vervangen voor traliewerk, maar die vervanging is door leveringsproblemen verder uitgesteld tot januari 2022.

Dat heeft wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer, VVD) gemeld na vragen van Actief voor Amstelveen (AVA). Gonnie van Rietschoten wilde weten wanneer de gevaarlijke situatie op de rotonde zou worden aangepakt.

Niet wenselijk

Ellermeijer gaf tijdens een gemeentelijke commissievergadering aan dat het aanpassen van het tweerichtingsverkeer voor fietsers op de rotonde niet wenselijk is. De rotonde is inmiddels wel uitgerust met extra bebording om automobilisten te attenderen op het tweerichtingsverkeer voor fietsers en ook zijn drempels voor verkeer komend vanaf de Beneluxbaan opgehoogd, zodat automobilisten eerder snelheid minderen.

Tweerichtingsverkeer fietsers

De wethouder stelt dat op de rotonde voor tweerichtingsverkeer is gekozen omdat de fietspaden ten westen en ten oosten van de Beneluxbaan ook tweerichtingsfietspaden zijn. Volgens de wethouder is het - samengevat - verstandiger en veiliger om de rotonde in tweerichtingsverkeer voor fietsers te houden, omdat fietsers anders (komend vanaf het tweerichtingsfietspad) de rotonde driekwart zouden moeten nemen om uiteindelijke weer rechtdoor te kunnen fietsen. Dat zou fietsers teveel verleiden om dan toch tegen het verkeer in de korte route te kiezen, met gevaarlijke situaties tot gevolg.

De twee andere rotondes met de Beneluxbaan (Kronenburg en Zonnestein) konden wel worden aangepast naar 1 richting voor fietsers, omdat daar de fietspaden aan de oost en westzijde ook 1 richting zijn. Volgens de wethouder is het geen optie om de fietspaden die leiden naar de rotonde Sportlaan ook 1 richting te maken, omdat fietsers dan teveel beperkt worden en zeer vermoedelijk dan ook tegen het verkeer gaan inrijden met gevaarlijke situaties tot gevolg.

Als voorkeursbeleid heeft de gemeente op rotondes overigens wel degelijk fietsverkeer in één richting, tenzij dat niet op een logsche wijze is in te passen, zoals bij de rotonde Sportlaan/Beneluxbaan.

Glazen beplating

De glazen beplating bij de rotonde die gedeeltelijk vervangen moet worden omdat deze door condens, regen en ook spiegeling op bepaalde plekken cruciaal zicht ontneemt, wordt wel vervangen voor een traliehekwerk: in januari 2022. Eerder gaf Ellermeijer aan dat de glazen beplating in het najaar zou worden vervangen. Dat werd al uitgesteld naar december vanwege leveringsproblemen; nu blijkt het traliewerk in januari te volgen, zo liet de wethouder weten.


Meer nieuws

Sport vandaag 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 vandaag 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten gisteren 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.

Algemeen gisteren 09:35

‘Invoeren betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk’

Amstelveen - De VVD Amstelveen stelt dat het invoeren van betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk zal zijn. ‘Onze insteek zal zijn dat parkeervergunningen voor inwoners en ondernemers goedkoop blijven en dat er per wijk ruimte is voor maatwerkoplossingen,’ stelt VVD-raadslid Menno van Leeuwen in een vooruitblik op volledig betaald parkeren in Amstelveen.

Amstelveen van voorheen 21 apr. 2024 19:26

Amstelveen van voorheen (399)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 399 een oude foto van het voormalige raadhuis van Amstelveen op de hoek van de Dorpsstraat in het Oude Dorp.