RTVA wil nu 235.000 euro per jaar voor nieuwe omroep

Amstelveen – De lokale omroep RTVA zegt jaarlijks minimaal 235.000 euro subsidie van gemeente Amstelveen nodig te hebben om samen met NH Nieuws verder te kunnen onder de vlag van AmstelNieuws

De afgelopen jaren kreeg RTVA 145.000 euro subsidie op jaarbasis, al fors meer dan de wettelijke subsidie die Amstelveen verplicht is te verstrekken, maar daar moet voor de nieuwe beoogde omroep - die RTVA moet doen vergeten – nog meer bij, vanwege de bijzonder hoge ambities die AmstelNieuws heeft.

Bedrijfsplan

RTVA en mediapartner NH Nieuws hebben inmiddels gezamenlijk een bedrijfsplan ingediend bij de gemeente. Daarin stelt RTVA in 2021 van start te willen: de nieuwe omroep ziet weinig heil in het vergaren van reclame-inkomsten en vindt dat een investering van gemeenschapsgeld te verantwoorden is.

De nieuwe omroep (dat internet first gaat hanteren, gevolgd door tv en radio) wil straks met grotendeels door de (lokale) overheid gefinancierde verslaggevers en dagcoördinatoren Amstelveen journalistiek gaan bestieren. In het bedrijfsplan wordt gesproken over 2 dagcoördinatoren en 4 crossmediale verslaggevers

Aangevuld met stagiaires en vrijwilligers zegt AmstelNieuws zich onder andere te gaan kronen tot hofleverancier van lokaal nieuws, de lokale nieuwsvoorziening een impuls te gaan geven, de lokale democratie te gaan bewaken en talent te gaan kweken.

Inbreng

RTVA en NH Nieuws geven aan als gelijkwaardige partners elk een min of meer gelijk deel te kunnen inbrengen in de nieuwe omroep. Voor RTVA is dat in hoofdzaak de jaarlijkse gemeentelijke subsidiebijdrage van 235.000 euro en partner NH Nieuws draagt als een soort ‘in natura’ (o.a  mankracht, techniek) omgerekend 270.000 euro bij, waardoor dat gezamenlijk net boven de half miljoen euro op jaarbasis uitkomt.

PBO

RTVA meldde begin deze week dat de laatste maanden door beide partijen ‘hard is gewerkt aan de uitwerking van verschillende criteria die het Amstelveense gemeentebestuur aan de nieuwe omroep stelt.’ ‘Daarbij is onder andere het Programma Beleidbepalend Orgaan (PBO) vrijwel volledig vernieuwd en is ook de samenwerking tussen RTVA en NH Media op het gebied van techniek gedetailleerd uitgewerkt. Ook is vastgelegd op welke manier NH Media de verdere professionalisering van AmstelNieuws zal ondersteunen’, schrijft de lokale omroep.

Verhuizing

Ook zijn er al verkenningen geweest voor vernieuwde huisvesting van de omroep in het Stadshart; omdat de gemeente de huidge locatie aan Orion in Middenhoven anders wil gaan inzetten. RTVA ziet het niet zitten om bij NH Nieuws in Amsterdam in te trekken.

RTVA verwacht dat het College van B en W op basis van het bedrijfsplan een voorstel zal doen voor de verdere subsidiëring van de nieuwe omroep. Begin juli 2020 wordt het bedrijfsplan en het subsidieverzoek in de gemeenteraad behandeld.


Meer nieuws

Politiek gisteren 12:20

Aanpassing woontorenplan Groenelaan geeft Burgerbelangen nog geen reden tot juichen

Amstelveen – De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) geeft aan nog niet gerust te zijn op de woningbouwplannen op de plek van het tankstation en de showroom in de wijk Groenelaan (Newa 2), ondanks dat de wethouder na overleg met de projectontwikkelaar vindt dat de plannen opnieuw vormgegeven moeten worden in overleg met buurtbewoners.

Algemeen gisteren 10:03

Weer forse snelheidsovertredingen: rijbewijs inleveren

Amstelveen - Tijdens een korte snelheidscontrole op de Beneluxbaan in Amstelveen zijn gisteren opnieuw diverse hardrijders op de bon geslingerd en mocht een bestuurster haar rijbewijs inleveren omdat ze 56 kilometer per uur te hard reed. Op Rijksweg A9 kon een bestuurder zijn hagelnieuwe snelle auto (net een dag oud) inleveren na een forse snelheidsovertreding (176 km/u waar 100 is toegestaan).