RTVA wil nu 235.000 euro per jaar voor nieuwe omroep

Amstelveen – De lokale omroep RTVA zegt jaarlijks minimaal 235.000 euro subsidie van gemeente Amstelveen nodig te hebben om samen met NH Nieuws verder te kunnen onder de vlag van AmstelNieuws

De afgelopen jaren kreeg RTVA 145.000 euro subsidie op jaarbasis, al fors meer dan de wettelijke subsidie die Amstelveen verplicht is te verstrekken, maar daar moet voor de nieuwe beoogde omroep - die RTVA moet doen vergeten – nog meer bij, vanwege de bijzonder hoge ambities die AmstelNieuws heeft.

Bedrijfsplan

RTVA en mediapartner NH Nieuws hebben inmiddels gezamenlijk een bedrijfsplan ingediend bij de gemeente. Daarin stelt RTVA in 2021 van start te willen: de nieuwe omroep ziet weinig heil in het vergaren van reclame-inkomsten en vindt dat een investering van gemeenschapsgeld te verantwoorden is.

De nieuwe omroep (dat internet first gaat hanteren, gevolgd door tv en radio) wil straks met grotendeels door de (lokale) overheid gefinancierde verslaggevers en dagcoördinatoren Amstelveen journalistiek gaan bestieren. In het bedrijfsplan wordt gesproken over 2 dagcoördinatoren en 4 crossmediale verslaggevers

Aangevuld met stagiaires en vrijwilligers zegt AmstelNieuws zich onder andere te gaan kronen tot hofleverancier van lokaal nieuws, de lokale nieuwsvoorziening een impuls te gaan geven, de lokale democratie te gaan bewaken en talent te gaan kweken.

Inbreng

RTVA en NH Nieuws geven aan als gelijkwaardige partners elk een min of meer gelijk deel te kunnen inbrengen in de nieuwe omroep. Voor RTVA is dat in hoofdzaak de jaarlijkse gemeentelijke subsidiebijdrage van 235.000 euro en partner NH Nieuws draagt als een soort ‘in natura’ (o.a  mankracht, techniek) omgerekend 270.000 euro bij, waardoor dat gezamenlijk net boven de half miljoen euro op jaarbasis uitkomt.

PBO

RTVA meldde begin deze week dat de laatste maanden door beide partijen ‘hard is gewerkt aan de uitwerking van verschillende criteria die het Amstelveense gemeentebestuur aan de nieuwe omroep stelt.’ ‘Daarbij is onder andere het Programma Beleidbepalend Orgaan (PBO) vrijwel volledig vernieuwd en is ook de samenwerking tussen RTVA en NH Media op het gebied van techniek gedetailleerd uitgewerkt. Ook is vastgelegd op welke manier NH Media de verdere professionalisering van AmstelNieuws zal ondersteunen’, schrijft de lokale omroep.

Verhuizing

Ook zijn er al verkenningen geweest voor vernieuwde huisvesting van de omroep in het Stadshart; omdat de gemeente de huidge locatie aan Orion in Middenhoven anders wil gaan inzetten. RTVA ziet het niet zitten om bij NH Nieuws in Amsterdam in te trekken.

RTVA verwacht dat het College van B en W op basis van het bedrijfsplan een voorstel zal doen voor de verdere subsidiëring van de nieuwe omroep. Begin juli 2020 wordt het bedrijfsplan en het subsidieverzoek in de gemeenteraad behandeld.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.