Ruim 200 bomen gesneuveld tijdens stormnacht begin juni

Ruim 200 bomen gesneuveld tijdens stormnacht begin juni

Amstelveen – De gemeente heeft de gevolgen in kaart gebracht van de storm die in de nacht van een woensdag 5 op donderdag 6 juni over Amstelveen raasde.


- Lees verder onder deze advertentie -

In totaal 60 bomen op Amstelveens grondgebied en 150 bomen in beheer bij Groengebied Amstelland, met name bij recreatiegebied de Ouderkerkerplas, zijn die nacht gesneuveld.  Amstelveen is in totaal 31.000 straatbomen rijk.

Noodweer

De hele regio Amstelland werd zwaar getroffen. De brandweer Amsterdam-Amstelland rukte die liefst 150 keer uit en in de regio raakten in totaal vijf  personen gewond. Het noodweer trok die avond rond 22.00 uur Amstelveen binnen en rond 4 uur ’s nachts werd het pas rustiger. Het hield veel Amstelveners wakker.

De meeste bomen zijn vanwege gevaarlijke situaties direct na de storm verwijderd. Voor 15 bomen bij de Bankrasweg geldt dat ze voorlopig zijn veilig gesteld, maar uiteindelijk toch binnen een maand gekapt worden omdat zij niet meer levensvatbaar zijn.

Groengebied Amstelland

Het gaat om bomen aan de Nesserlaan, Laan van Walcheren, Camera Obscuralaan, Poortwachter, Amsteldijk tussen Machineweg en  ’t Kalfje,  In de Wolken, Bankrasweg, Nebo, Joi, Ruys de Beerenbroucklaan, Watercirkel, Wolfert van Borsselenweg , Beneluxbaan/ Poortwachter, Beneluxbaan/ Oranjebaan, Beneluxbaan/ fietspad Westelijk Halfrond, Beneluxbaan/ Startbaan, Max Havelaarlaan, Carmenlaan,  Van Heuven Goedhartlaan en De Oude Visscher,

Voor de overige bomen geldt dat zij onder beheer vallen van Groengebied Amstelland. Ook de bomen bij de Ouderkerkerplas vallen hieronder. Bij de Ouderkerkerplas zijn 104 populieren en 15 essen vernield door de storm. Verder nog twee kleine esdoorns en een paar kleine eiken. Ook is er nog lichte schade aan het dak van het toiletgebouw. De bomen stonden op intensief gebruikte grasvelden en ligweides .

Bij recreatiegebied Elsenhoven zijn daarnaast twintig populieren omgewaaid, in recreatiegebied Middenpolder vijf bomen, in recreatiegebied Over Amstel een tweetal wilgen en in recreatiegebied Gaasperplas een wilg en een solitaire kastanje.

Het doel is om rond of op de locaties van gesneuvelde bomen zoveel mogelijk bomen terug te planten. De financiële schade wordt op dit moment door de gemeente verder in beeld gebracht.

Het herplanten van bomen in bosvakken heeft meestal geen zin  omdat de nieuwe bomen het niet gaan redden onder de bestaande beplanting. Voor de Ouderkerkerplas is dat een ander verhaal. Veel bomen maken hier onderdeel uit van de beleving van het terrein en bieden schaduw aan recreanten. Hier wordt wel gekeken naar vervanging waarbij in een aantal gevallen zal worden gekozen voor een andere boomsoort. Het vervangen van alle bomen komt neer op een kostenpost van 50.000 euro.

 In het najaar van 2019 zal worden begonnen met het vervangen van de bomen.   


Reacties