De Middenwaard (Bovenkerkerpolder) met opde achtergrond de stedelijke bebouwing (KPMG)

'Ruimte is schaars': Gemeente vraagt inwoners mee te denken over het Amstelveen van 2040

Amstelveen - Alle Amstelveners kunnen vanaf vandaag, 23 november, online meedenken  en keuzes aangeven voor hoe Amstelveen er in 2040 uit zou kunnen zien. Een uitdaging daarbij is de schaarse ruimte die Amstelveen nog heeft om te kunnen ontwikkelen.

Wethouder Floor Gordon (D66): 'We nodigen iedereen uit om naar ons online participatieplatform https://denkmee.amstelveen.nl te gaan en hun mening te geven. Dit kan tot en met 18 december 2023.'

Democracity

Op verkiezingsdag 22 november 2023 speelde de Amstelveense Kinderraad het spel ‘Democracity’. De kinderen leren daar spelenderwijs hoe de democratie werkt, terwijl zij een fictieve stad inrichten. Welke keuzes maken zij en hoe overleggen ze? Huizen bouwen of groen behouden? Schaarse ruimte maakt kiezen lastig. De gemeente gebruikt de uitkomsten van dergelijke vragen voor de samenstelling van de Amstelveense Omgevingsvisie, een visie op de leefomgeving in Amstelveen voor de lange termijn

Omgevingsvisie Amstelveen 

Wethouder Floor Gordon (omgevingsvisie en participatie): 'Ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken en bewegen, maar ook vraagstukken over gezondheid, klimaat en duurzaamheid spelen een belangrijke rol. De ruimte in Amstelveen is schaars. Daarom ontwikkelen we de gemeente in balans, vanuit de Amstelveense identiteit en waarden. Hier hebben we de inbreng van onze (jongste) inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen voor nodig.'

Eerst koers, nu uitwerking

In het voorjaar van 2021 zijn Amstelveners over de koers van de visie bevraagd via het online platform DenkMee en via de zogenaamde Babbelbox. Nu de omgevingsvisie steeds concreter wordt, kunnen inwoners en ondernemers opnieuw hun mening geven over de toekomst van de stad via https://denkmee.amstelveen.nl 

Stadsgesprek 

De gemeente organiseert ook een stadsgesprek in december over ontwikkelingen en keuzes. Een willekeurige groep Amstelveners ontvangt een uitnodiging. Met omder andere energiebedrijven, woningcorporaties en lokale ondernemers volgt een soortgelijk gesprek. Naar verwachting debatteert de gemeenteraad op 29 november 2023 over dit onderwerp. Na een analyse van alle inbreng kan een ontwerp omgevingsvisie medio 2024 ter inzage worden gelegd.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 15:00

Nieuwe editie AmstelveenZ Magazine is uit: No. 86

Amstelveen - De nieuwste editie van AmstelveenZ Magazine (No. 86, maart 2024) is uit! Deze maand bevat het magazine onder andere een overzicht van woningbouwlocaties in Amstelveen.

Politiek vandaag 14:02

Gemeenteraad Amstelveen wil inwoners meer betrekken bij lokale politiek en gaat de straat op

Amstelveen - De gemeenteraad van Amstelveen wil inwoners meer betrekken bij de lokale politiek en horen wat er leeft in de samenleving. Wat zijn de zorgen en aandachtspunten van inwoners, wat zijn hun tips aan de raad? Een aantal raads- en burgerleden bracht afgelopen zaterdag daarom onder de noemer 'Raad op straat' een bezoek aan winkelcentrum Groenhof, om input van inwoners te verzamelen.

Evenementen & Activiteiten vandaag 09:27

Het festival voor jonge bands Young Urbanus op 6 april

Amstelveen - Zaterdagavond 6 april aanstaande vindt voor de derde keer Young Urbanus plaats in het Noorddamcentrum Bovenkerk. Young Urbanus is inmiddels uitgegroeid tot dé hotspot voor jonge bands in Amstelveen! Toegang is gratis. Het eerste optreden start om 19:30 uur. Vol is vol!

Politiek vandaag 09:11

Vijvers Middenhoven uitgebaggerd: ‘Nu vijver bij winkelcentrum Groenhof’

Amstelveen - Om de waterkwaliteit te verbeteren zijn de vijvers in Park Middenhoven uitgebaggerd. De lokale politieke partij Goed voor Amstelveen, die zich hard maakte voor het uitbaggeren, hoopt dat nu ook de vijver bij winkelcentrum Groenhof (naast De Bolder) aan de beurt komt.

112 vandaag 08:40

Blikschade bij ongeval A9

Amstelveen - Op Rijksweg A9 bij Amstelveen heeft zondagavond een ongeval plaatsgevonden, waardoor twee rijstroken tijdelijk moesten worden afgesloten.