Run op culinaire kerstmenu's voor thuis bij Amstelveense restaurants: pleister op de wond
Amstelveen - Bij diverse Amstelveense restaurants is de afgelopen dagen sprake van een enorme run op luxe thuiskerstmenu's. In een rondgang langs een aantal gerenommeerde restaurants blijkt dat Amstelveners gretig gebruik van de mogelijheid om thuis te genieten van een hoogstaand culinair kerstdiner.
Het is natuurlijk een pleister op de wond, want restaurants lopen een enorme omzet mis door de late cancelling van kerstlunches vanwege de plotseling aangekondigde lockdown afgelopen zaterdag. Maar diverse restaurants pakken flink uit om gasten alsnog thuis te laten genieten en die mogelijkheid wordt door gasten veelal met beide handen aangegrepen: van kreeften-bisque tot zachtgegaarde zeeduivel en chocolade-tijmmousse met passievruchten-cremeux: de verleidelijke culinaire thuismenu's zijn letterlijk niet aan te slepen.
De Jonge Dikkert
Het befaamde restaurant De Jonge Dikkert in Amstelveen (jaar in jaar uit door Michelin bekroond met een Bib Gourmand) heeft de capaciteit qua kerstboxen volledig bereikt en heeft vanwege de grote vraag de bestelmogelijkheid al moeten afsluiten. 'We zijn echt volledig uitverkocht,' zegt eigenaar Arjen Kräwinkel. Hij laat weten al vroeg te hebben geanticipeerd op de kerst home menu's, omdat hij de donkere wolken al een beetje zag hangen. 'We hebben vol ingezet op onze Kerst @ Home Menu's en dat heeft effect gehad,' zegt hij. Dat de uitgebreide kerstmenu's van chef Marcel Bonda bij De Dikkert gretig besteld werden is niet verwonderlijk; de weekthuismenu's van het restaurant op de hoek van de Molenweg en de Amsterdamseweg zijn het hele jaar al ongekend populair.
Restaurant Brasserie Paardenburg
Bij het gerennomeerde Restaurant Paardenburg aan de Amstelzijde loopt het eveneens storm. Dinsdagmiddag konden mensen nog wel het kerstmenu voor thuis bestellen, maar het ging na de aankondiging van de lockdown bijzonder hard, laat eigenaar Gijs Numan weten. 'We zitten bijna aan de max.' Ook Paardenburg wordt kiezelhard geraakt door de lockdown: Numan baalde ervan dat hij zoveel gasten die kerst wilde komen vieren moest teleurstellen, maar hij blijft ondanks alles positief gestemd en is blij en dankbaar dat veel klanten vroegen naar het thuismenu. 'Het is echt niet makkelijk als je net weer onderweg bent en steeds weer wordt teruggeworpen, maar we houden moed dankzij de steun van onze gasten.'
The WineKitchen at Sea
Ook bij visrestaurant The WineKitchen at Sea aan de Ouderkerklaan is bijzonder veel vraag naar het 4-gangen Take Away kerstmenu. Eigenaar Jessica Snoek laat weten dat het vooral erg druk is met bestellingen bij The WineKitchen at Home, de traiteurwinkel van de The WineKitchen-formule waar mensen terecht kunnen voor unieke specialiteiten, gerechten en delicatessen van de vertrouwde restaurantkwaliteit. De winkel in de Stationsstraat is zelfs op Tweede Kerstdag open om mensen te kunnen bedienen van verse prodcuten en bijvoorbeeld vers brood.
De Kruidfabriek
Bij het bekende restaurant De Kruidfabriek ging de vraag naar de culinair hoogstaande feestdagenbox letterlijk door het dak. Peter Lute laten weten dat hij maandag nog besloot extra in te kopen vanwege de enorme vraag, maar binnen 24 uur was ook dat uitverkocht en meer kan het restaurant simpelweg niet aan. 'Wegens succes uitverkocht' is de boodschap op de website. Ondanks het succes van de kerstboxen kijkt Lute met gemengde gevoelens naar de lockdown. 'Je wilt natuurlijk het liefst je gasten zien en bedienen. We zaten tussen kerst en oud & nieuw zo'n 7 dagen lang helemaal volgeboekt, dat valt in een een keer weg. Maar ik ben enorm blij en dankbaar dat onze gasten ons blijven steunen door zo massaal kerstboxen te bestellen,' zegt Lute, die in maart komend jaar met 'Gastrobar Green' een nieuw restaurant gaat openen op de Amsterdamse Zuidas. Hij blijft ondanks alles vol vertrouwen over de toekomst.