Scholen en zorginstellingen Amstelveen zien geen ruimte voor dienstwoningen op eigen terrein

Amstelveen - Zowel scholen als zorginstellingen in Amstelveen zien - door gebrek aan ruimte en financiële middelen - geen mogelijkheden om dienstwoningen voor personeel te realiseren op eigen terrein. De gemeenteraad had het College van B en W gevraagd die mogelijkheid te onderzoeken, omdat personeel moeilijk betaalbare huisvesting kan vinden en daardoor meer dan eens uit de gemeente vertrekt om elders dichtbij huis te kunnen werken.

Het College heeft gesproken met basisscholen, middelbare scholen, één MBO-college en een onderwijsstichting waar tien basisscholen bij aangesloten zijn, zo meldt het in een brief aan de gemeenteraad.

Vertrek uit Amstelveen

Uit de gesprekken is gebleken dat, op twee scholen na, alle scholen regelmatig signalen krijgen dat het voor personeel moeilijk is om betaalbare huisvesting te vinden in en om Amstelveen. Dit resulteert er in dat medewerkers genoodzaakt zijn om verder buiten de regio te gaan wonen, met lange reistijden tot gevolg. Ook komt het voor dat men uiteindelijk vertrekt uit Amstelveen om op een school dichter bij huis te gaan werken.

Het College meldt dat 'helaas' alle scholen hebben aangegeven dat het voor hen niet mogelijk is om dienstwoningen op eigen terrein te realiseren. De voornaamste reden die hiervoor genoemd wordt is ruimtegebrek, gevolgd door het gebrek aan financiële middelen. Een aantal scholen gaf daarnaast ook aan geen voorstander te zijn van dienstwoningen, omdat dit tot ongezonde woon-werk verhoudingen kan leiden.

Dienstwoningen nabij

De onderwijsstichting gaf echter aan dienstwoningen een waardevolle ontwikkeling te vinden, zij het niet op eigen terrein. Eén locatie in Amstelveen met dienstwoningen onder een tijdelijk huurcontact zou (startend) personeel de tijd en ruimte bieden om naar een duurzame woning in Amstelveen een nabijheid te zoeken en zich zo aan de regio te binden.

Suggesties van scholen om dienstwoningen te realiseren in leegstaande panden nabij sluiten hierbij aan. Ook een voorrangsregeling voor zorg- en onderwijspersoneel werd als potentiële oplossing genoemd. Naar verwachting gaat zo'n voorrangsregeling begin volgend jaar opnieuw van start in Amstelveen. Overigens ging het mdie voorrangsregeling eerder niet goed.

Zorginstellingen

Het College heeft naast scholen ook contact gehad met een aantal zorgpartijen in Amstelveen. Het beeld dat personeel moeilijk aan een woning komt wordt ook in de zorgsector herkend. Echter geven de zorgpartijen aan dat de realisatie van dienstwoningen op eigen terrein niet tot één van de opties behoort. Hier wordt eveneens het gebrek aan ruimte en financiële middelen als voornaamste redenen genoemd die de realisatie van dienstwoningen op eigen terrein in de weg staan.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:00

Kimberley Klaver: van actrice naar auteur

Amstelveen - De in Amstelveen geboren Kimberley Klaver (38) was lange tijd als actrice te zien in tv-series als SpangaS, Voetbalvrouwen en Vechtersvrouwen, had rollen in de Nederlandse films Verliefd op Ibiza en F*ck de Liefde 2 en was een tijd te horen als radio-dj bij Qmusic. Inmiddels is ze auteur: in 2022 kwam Zuid moeders breken niet uit, een boek dat in de Bestsellerlijst belandde. Vorige maand verscheen deel 2, Zuid moeders hebben geen geheimen. Ook dit boek werd direct een bestseller. 

Algemeen vandaag 08:21

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen

Amstelveen - Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour in Amstelveen. De tour ging dit keer langs twee bedrijven in de zakelijke dienstverlening: BDO Nederland aan de Krijgsman en het ABN AMRO Datacenter.

Kunst & Cultuur gisteren 14:43

Tweede Kunstprijs van de Raad uitgereikt aan jong talent

Amstelveen - In Museum JAN is gisteravond voor de tweede keer de Amstelveense Kunstprijs van de Raad uitgereikt. De prijs is een initiatief van de gemeenteraad en geeft jong veelbelovend talent de kans zich te laten zien en verder te ontwikkelen. De winnende kunstenaar dit jaar is Inka Hilsenbek, eindexamenkandidaat van de Gerrit Rietveld Academie.

Algemeen gisteren 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen gisteren 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen gisteren 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen.