Schouw Amstelveense schoolfietsroute: vooral gedrag verkeersdeelnemers laat te wensen over

Amstelveen - Tijdens een zogenoemde 'verkeersschouw' op een fietsschoolroute in Westwijk  vanmorgen is, los van een aantal verkeerstechnische verbeterpunten dat doorgevoerd kan worden, vooral het discutabele gedrag van verkeersdeelnemers opgevallen.

Vanmorgen fietsten Ben Westendorp van Veilig Verkeer Nederland (VVN), een ambtenaar van de gemeente-afdeling Verkeer en wethouder Herbert Raat  een dagelijkse fietsroute van Westhove naar basisschool De Triangel in Westwijk. Ze fietsten mee met een moeder en haar zoon op hun dagelijkse schoolroute. Het was de eerste keer dat op deze manier een schouw van een fietsroute van en naar school is gehouden.

Gedrag verkeersdeelnemers discutabel

Tijdens de schouw bleek dat vooral het gedrag van verkeersdeelnemers niet om over naar huis te schrijven was: 'We hebben verkeersdeelnemers gezien die tegen de richting in rijden, niet goed opletten of geen richting aangeven. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. In de praktijk bleek ook dat sommige expats onvoldoende op de hoogte zijn van de verkeersregels. Met dit alles gaan we aan de slag,' zegt Raat.

Onder andere fietsers in de omgeving van De Triangel, Karel Eykman School en Westwijkplein reden veelvuldig in tegengestelde richting op fietspaden waar dit niet mag. 'Gedragsbeïnvloeding zal een belangrijk onderdeel vormen van de verkeersveiligheid op de schoolroutes,' zegt Raat.

Inzet Handhaving

De wethouder denkt dat ook handhaving een belangrijke rol kan gaan spelen om de verkeersveiligheid te vergroten. 'Zeker op piekmomenten zoals in de ochtend kan de aanwezigheid van handhavers op straat van toegevoegde waarde zijn. Zij kunnen de verkeersdeelnemers aanwijzingen geven en zo de verkeerssituatie in goede banen leiden. In de prioriteitenstelling van de afdeling handhaving krijgt verkeersveiligheid wat mij betreft een prominentere plek. Hiernaast moeten verkeer en verkeersveiligheid een belangrijke randvoorwaarde zijn bij de ontwikkeling van nieuwe woningen. Amstelveen breidt uit, maar de infrastructuur moet dit wel aankunnen.'

Verkeerstechnische aanpassingen

Tijdens de schouw werden ook punten aangewezen waar het verkeerstechnisch beter kan, zoals drukke kruispunten waar fietsers, voetgangers, automobilisten en bussen samenkomen. De afdeling Verkeer gaat naar aanleiding van de schouw en de bevindingen vanuit VVN naar alle punten kijken. 'Uit deze eerste schouw blijkt dat er soms verkeerstechnisch verbeteringen mogelijk zijn, zoals door het toevoegen van verkeersborden en het verbeteren van de zichtbaarheid van zebrapaden, maar dat ook het gedrag van verkeersdeelnemers een belangrijk aandachtspunt is', zegt wethouder Raat.

Fietsroutes

De wethouder riep na de zomervakantie ouders en jongeren op om fietsroutes aan te dragen waarvan zij menen dat er verbeteringen mogelijk zijn op het gebied van verkeersveiligheid. Hierop zijn ruim 20 meldingen binnengekomen. De komende periode fietst de wethouder vaker mee op routes die door betrokken Amstelveners zijn aangedragen.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 12:56

Slot op twee illegale bordeelwoningen in Amstelveen

Amstelveen – In de wijken Keizer Karelpark en Westwijk zijn op last van burgemeester Tjapko Poppens twee woningen gesloten omdat ze werden gebruikt voor illegale prostitutie. De gemeente en de politie kwamen de adressen op het spoor na meldingen van inwoners

Politiek vandaag 10:54

Nieuwbouw of renovatie zwembad De Meerkamp? Duidelijkheid in 2025

Amstelveen – Er komt in het voorjaar van 2025 duidelijkheid of het verouderde en energieslurpende zwembad De Meerkamp gerenoveerd wordt, of dat er een nieuw zwembad wordt gebouwd. Het College van B en W was van plan rond 2028 met een uitwerking van plannen voor De Meerkamp te komen, maar op initiatief van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en D66 wordt de beslissing over de toekomst van het zwembad naar voren gehaald.

Amstelveen van voorheen gisteren 21:00

Amstelveen van voorheen (412)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 412 een oude prentbriefkaart uit 1935 van het Oude Dorp met (links) de eerste Albert Heijn van Amstelveen. Het filiaal opende in 1924 de deuren, Albert Heijn zit dus inmiddels 100 jaar in Amstelveen.

Verkeer & Vervoer gisteren 08:00

Vandaag is de dag dat Tram 25 officieel naar Uithoorn rijdt

Amstelveen / Uithoorn - Tram 25 doet vanaf vandaag, zondag 21 juli, officieel ook Uithoorn aan. Het project Uithoornlijn is daarmee afgerond en de tramverbinding Amsterdam Zuid - Amstelveen - Uithoorn is een feit.