Schouw Amstelveense schoolfietsroute: vooral gedrag verkeersdeelnemers laat te wensen over

Amstelveen - Tijdens een zogenoemde 'verkeersschouw' op een fietsschoolroute in Westwijk  vanmorgen is, los van een aantal verkeerstechnische verbeterpunten dat doorgevoerd kan worden, vooral het discutabele gedrag van verkeersdeelnemers opgevallen.

Vanmorgen fietsten Ben Westendorp van Veilig Verkeer Nederland (VVN), een ambtenaar van de gemeente-afdeling Verkeer en wethouder Herbert Raat  een dagelijkse fietsroute van Westhove naar basisschool De Triangel in Westwijk. Ze fietsten mee met een moeder en haar zoon op hun dagelijkse schoolroute. Het was de eerste keer dat op deze manier een schouw van een fietsroute van en naar school is gehouden.

Gedrag verkeersdeelnemers discutabel

Tijdens de schouw bleek dat vooral het gedrag van verkeersdeelnemers niet om over naar huis te schrijven was: 'We hebben verkeersdeelnemers gezien die tegen de richting in rijden, niet goed opletten of geen richting aangeven. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. In de praktijk bleek ook dat sommige expats onvoldoende op de hoogte zijn van de verkeersregels. Met dit alles gaan we aan de slag,' zegt Raat.

Onder andere fietsers in de omgeving van De Triangel, Karel Eykman School en Westwijkplein reden veelvuldig in tegengestelde richting op fietspaden waar dit niet mag. 'Gedragsbeïnvloeding zal een belangrijk onderdeel vormen van de verkeersveiligheid op de schoolroutes,' zegt Raat.

Inzet Handhaving

De wethouder denkt dat ook handhaving een belangrijke rol kan gaan spelen om de verkeersveiligheid te vergroten. 'Zeker op piekmomenten zoals in de ochtend kan de aanwezigheid van handhavers op straat van toegevoegde waarde zijn. Zij kunnen de verkeersdeelnemers aanwijzingen geven en zo de verkeerssituatie in goede banen leiden. In de prioriteitenstelling van de afdeling handhaving krijgt verkeersveiligheid wat mij betreft een prominentere plek. Hiernaast moeten verkeer en verkeersveiligheid een belangrijke randvoorwaarde zijn bij de ontwikkeling van nieuwe woningen. Amstelveen breidt uit, maar de infrastructuur moet dit wel aankunnen.'

Verkeerstechnische aanpassingen

Tijdens de schouw werden ook punten aangewezen waar het verkeerstechnisch beter kan, zoals drukke kruispunten waar fietsers, voetgangers, automobilisten en bussen samenkomen. De afdeling Verkeer gaat naar aanleiding van de schouw en de bevindingen vanuit VVN naar alle punten kijken. 'Uit deze eerste schouw blijkt dat er soms verkeerstechnisch verbeteringen mogelijk zijn, zoals door het toevoegen van verkeersborden en het verbeteren van de zichtbaarheid van zebrapaden, maar dat ook het gedrag van verkeersdeelnemers een belangrijk aandachtspunt is', zegt wethouder Raat.

Fietsroutes

De wethouder riep na de zomervakantie ouders en jongeren op om fietsroutes aan te dragen waarvan zij menen dat er verbeteringen mogelijk zijn op het gebied van verkeersveiligheid. Hierop zijn ruim 20 meldingen binnengekomen. De komende periode fietst de wethouder vaker mee op routes die door betrokken Amstelveners zijn aangedragen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:34

Speciale signeersessie Marianne Timmer bij De Wijnschuur

Amstelveen/Nes/Uithoorn - Olympisch kampioen Marianne Timmer komt op zaterdag 9 december 2023 tussen 15.00 en 17.00 uur naar De Wijnschuur in Nes aan de Amstel om haar nieuwe boek 'De Timmerfabriek' te promoten en te signeren.  

Horeca 6 dec. 2023 15:00

X-MAS Bajes Cocktail Night: reserveer je plekje

Amstelveen - In De Bajes aan de Ouderkerkerlaan 1-2 wordt vrijdagavond 15 december 2023 een X-MAS Bajes Cocktail Night gehouden. Je kan nu je plekje reserveren voor deze gezellige cocktailavond in kerstsferen.