Schrijnend huisartsentekort Amstelveen: GvA stuurt aan op nieuwe praktijk aan Bovenkerkerweg

Amstelveen - Vanwege een oplopend huisartsentekort in Amstelveen worden projectontwikkelaars aan de Bovenkerkerwegzone (waar woningbouw staat gepland) aangespoord om een betaalbare praktijkruimte te realiseren voor een nieuw (para)-medisch centrum/huisartsenpraktijk. Ook gaat Amstelveen bekijken of er meer flex-ruimtes voor startende huisartsen kunnen komen.

Dat gebeurt op initiatief van de lokale politieke partij Goed voor Amstelveen (GvA), dat zich ernstig zorgen maakt over het (toenemende) gebrek aan huisartsen in Amstelveen en daarom een motie indiende in de gemeenteraad om stappen te ondernemen. De motie werd unaniem aangenomen.

Veel Amstelveners zonder huisarts

Volgens de partij blijkt uit onderzoek dat er nog minimaal vijf extra huisartsen nodig zijn om de zorgvraag in Amstelveen, die onder enorme druk staat, te verlichten. 'Het blijkt dat 10.000 mensen geen huisarts in Amstelveen hebben. Geschat wordt dat zeker 15,7% van de inwoners op zoek is naar een huisarts. De schatting kan afwijken door het aandeel expats en studenten in Amstelveen,’ meldt Goed voor Amstelveen.

Schrijnende gevallen

Partijleider Jacqueline Höcker sprak met huisartsen en de Huisartsen Coöperatie Amstelland. Daaruit bleek dat er vele schrijnende gevallen zijn door het gebrek aan zorg die niet aan iedereen geboden kan worden. ‘Startende huisartsen hebben regelmatig te maken met financiële onhaalbaarheid om zich te vestigen in Amstelveen.  Daarbij is het moeilijk om een geschikte locatie te vinden. Praktijken die overgenomen worden van een vertrekkende huisarts hebben vaak te maken met een huur die enorm omhoog schiet. Met de realisatie van een betaalbaar medisch centrum/huisartsenpraktijk op de Bovenkerkerweg wordt in ieder geval gezorgd dat de druk minder wordt.’

Groei zorgvraag Amstelveen

De zorgvraag wordt volgens GvA in de komende jaren het hoogst in Amstelveen-zuid, Keizer Karelpark, Waardhuizen-Middenhoven en Bovenkerk West-Noord. ‘Daar is een flink tekort aan huisartsen. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met de nieuwe wijken De Scheg en Legmeer.’

Höcker: 'Ik ben enorm blij dat de motie (mede ingediend door de VVD) unaniem steun heeft gekregen en ook het college zich echt inzet om de mogelijkheden verder te verkennen. Ik ben van mening dat de ontwikkelaars van het gebied zich bewust moeten zijn dat ook zij een maatschappelijke verplichting hebben naar de Amstelveense inwoners. Van huisartsen heb ik schrijnende verhalen gehoord van zorg die niet geboden kan worden.'

Voorts zijn wij als Goed voor Amstelveen van mening dat naast betaalbare locaties er vanuit landelijk beleid een veel integraler en beter zorgstelsel moet komen, waar de administratieve rompslomp vereenvoudigd moet worden. In afgelopen decennia heb ik de zorg ernstig zien afnemen terwijl de zorgvraag groeit”.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 12:32

Koninklijke onderscheiding Renske Peters stichting Beschermers Amstelland

Amstelveen - Op 4 juni ontving Renske Peters uit handen van burgemeester Tjapko Poppens een koninklijke onderscheiding tijdens de opening van de 15e Amstellanddag op Wester-Amstel. Renske Peters kreeg dit lintje vanwege haar jaarlange, onvermoeibare inzet voor de bescherming van de natuur in het Amstelland. 

Kunst & Cultuur gisteren 11:00

Kaartverkoop Schouwburg Amstelveen vliegend van start

Amstelveen - Het nieuwe theaterprogramma van Schouwburg Amstelveen valt in de smaak bij het publiek. Op zaterdag 3 juni ging de voorverkoop voor het nieuwe seizoen vliegend van start. Vooral voor cabaret was de belangstelling groot, maar ook de rest van de programmering valt in goede aarde; met bijna 20.000 verkochte kaarten op de eerste dag van de verkoop spreekt het theater van een heel mooie start van de voorverkoop.