Schrijnend huisartsentekort Amstelveen: GvA stuurt aan op nieuwe praktijk aan Bovenkerkerweg

Amstelveen - Vanwege een oplopend huisartsentekort in Amstelveen worden projectontwikkelaars aan de Bovenkerkerwegzone (waar woningbouw staat gepland) aangespoord om een betaalbare praktijkruimte te realiseren voor een nieuw (para)-medisch centrum/huisartsenpraktijk. Ook gaat Amstelveen bekijken of er meer flex-ruimtes voor startende huisartsen kunnen komen.

Dat gebeurt op initiatief van de lokale politieke partij Goed voor Amstelveen (GvA), dat zich ernstig zorgen maakt over het (toenemende) gebrek aan huisartsen in Amstelveen en daarom een motie indiende in de gemeenteraad om stappen te ondernemen. De motie werd unaniem aangenomen.

Veel Amstelveners zonder huisarts

Volgens de partij blijkt uit onderzoek dat er nog minimaal vijf extra huisartsen nodig zijn om de zorgvraag in Amstelveen, die onder enorme druk staat, te verlichten. 'Het blijkt dat 10.000 mensen geen huisarts in Amstelveen hebben. Geschat wordt dat zeker 15,7% van de inwoners op zoek is naar een huisarts. De schatting kan afwijken door het aandeel expats en studenten in Amstelveen,’ meldt Goed voor Amstelveen.

Schrijnende gevallen

Partijleider Jacqueline Höcker sprak met huisartsen en de Huisartsen Coöperatie Amstelland. Daaruit bleek dat er vele schrijnende gevallen zijn door het gebrek aan zorg die niet aan iedereen geboden kan worden. ‘Startende huisartsen hebben regelmatig te maken met financiële onhaalbaarheid om zich te vestigen in Amstelveen.  Daarbij is het moeilijk om een geschikte locatie te vinden. Praktijken die overgenomen worden van een vertrekkende huisarts hebben vaak te maken met een huur die enorm omhoog schiet. Met de realisatie van een betaalbaar medisch centrum/huisartsenpraktijk op de Bovenkerkerweg wordt in ieder geval gezorgd dat de druk minder wordt.’

Groei zorgvraag Amstelveen

De zorgvraag wordt volgens GvA in de komende jaren het hoogst in Amstelveen-zuid, Keizer Karelpark, Waardhuizen-Middenhoven en Bovenkerk West-Noord. ‘Daar is een flink tekort aan huisartsen. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met de nieuwe wijken De Scheg en Legmeer.’

Höcker: 'Ik ben enorm blij dat de motie (mede ingediend door de VVD) unaniem steun heeft gekregen en ook het college zich echt inzet om de mogelijkheden verder te verkennen. Ik ben van mening dat de ontwikkelaars van het gebied zich bewust moeten zijn dat ook zij een maatschappelijke verplichting hebben naar de Amstelveense inwoners. Van huisartsen heb ik schrijnende verhalen gehoord van zorg die niet geboden kan worden.'

Voorts zijn wij als Goed voor Amstelveen van mening dat naast betaalbare locaties er vanuit landelijk beleid een veel integraler en beter zorgstelsel moet komen, waar de administratieve rompslomp vereenvoudigd moet worden. In afgelopen decennia heb ik de zorg ernstig zien afnemen terwijl de zorgvraag groeit”.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.