Schrik om moeder en zoontje in Amstelveense schimmelwoning: 'Direct herhuisvesten'

Amstelveen - Wethouder Rob Ellermeijer (VVD) is dermate geschrokken van de staat van een huurwoning aan de Rembrandtweg waar een vrouw en haar zoontje al jaren in vocht en schimmel blijken te wonen, dat de gemeente direct een dringend verzoek heeft ingediend bij Eigen Haard voor herhuisvesting.  

Afgelopen vrijdag werd, op initiatief van burgerraadslid Gonnie van Rietschoten van de lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA), een bezoek gebracht aan de schimmelwoning en er kon maar 1 conclusie worden getrokken: 'Deze mevrouw woont samen met haar zoontje al jaren in een woning met vocht en schimmel, en moet per direct een andere woning krijgen’, meldt wethouder Ellermeijer in een persbericht nadat hij de schimmelwoning met eigen ogen aanschouwde.

Geen gezond leefklimaat

Bij het bezoek, waarbij naast wethouder Ellermeijer en burgerraadslid Van Rietschoten ook de Bewonersraad Amstelveen aanwezig was, werd al snel vastgesteld dat als gevolg van vocht en schimmel al jaren geen gezond leefklimaat heerst in de woning. Van Rietschoten zegt geschrokken te zijn van wat werd aangetroffen. De hele woning bleek namelijk onder de schimmel en vocht te zitten en als het hard regent komt het water er naar binnen.

Sneller oppakken: dit kan niet

Wethouder Ellermeijer stelt dat dat dit soort zaken met meer urgentie moeten worden opgepakt. 'De problemen in deze woning spelen al jaren en worden maar niet opgelost. Je kunt mensen niet in de schimmel laten zitten. Deze bewoonster moet per direct worden geherhuisvest en deze woning moet grondig worden gerenoveerd.'

Reparaties

De gemeente meldt dat er de afgelopen jaren wel reparaties aan de woning zijn uitgevoerd, maar dat deze geen oplossing hebben gebracht. Die reparaties zijn volgens bestuursvoorzitter Bert Halm van Eigen Haard vaak uitgevoerd, zo stelt hij in het bericht van de gemeente: 'Er zijn al jaren problemen. We hebben vaak reparaties uitgevoerd. Helaas zijn de problemen steeds teruggekomen. We gaan nu ingrijpender te werk om de situatie op te lossen. Gezien de situatie maken we afspraken met de huurder of ze tijdelijk of definitief naar een andere woning wil verhuizen', aldus Halm.

Amstelveen, Eigen Haard en de Bewonersraad hebben in prestatiefaspraken vastgelegd dat er beter moet worden opgetreden tegen schimmel en vocht in Amstelveense huurwoningen.

De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen zette zich met succes in voor de bewoonster, nadat zij een hulpvraag bij de partij deed. Hoewel AVA verheugd is dat Eigen Haard nu daadwerkelijk aan een échte oplossing gaat werken, vraagt de partij zich ook af of er nog meer schrijnende gevallen in Amstelveen zijn. Actief voor Amstelveen geeft aan er bovenop te blijven zitten.

Meer nieuws

112 vandaag 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.