Verouderde kantoorgebouwen en braakliggende terreinen in Kronenburg: een ideale plek voor nieuwe studentenwoningen als het aan Amstelveen ligt

Smeekbrief van ontwikkelaars Kronenburg Amstelveen aan landelijke politiek voor bouw studentenwoningen

Amstelveen - De ontwikkelaars van de wijk Kronenburg Amstelveen roepen, in een ultieme poging om de bouw van 2500 studentenwoningen alsnog mogelijk te maken, alle fracties van landelijke politieke partijen op om de ontwikkeling op te nemen in de verkiezingsprogramma’s voor de naderende Tweede Kamerverkiezingen. Het kabinet zette eerder een streep door de bouwplannen voor duizenden studentenwoningen op deze plek.

Dat  het kabinet geen perspectief zag in de plannen heeft alles te maken met het Luchthaven Indelings Besluit (LIB). Kronenburg ligt letterlijk enkele meters binnen de 'gevarenzone' van Schiphol, terwijl de naastgelegen studentenwijk Uilenstede - waar ruim drieduizend studenten wonen en waar net zo hard vliegtuigen over vliegen - net buiten de Schipholcontouren valt. Je moet ter plekke op de grens van beide wijken staan  om te ervaren hoe onwerkelijk het is dat aan de ene kant wel gewoond mag worden en aan de andere kant niet. 

Noodzaak groot

Ondanks de eerdere, teleurstellende boodschap van het kabinet, geven de ontwikkelaars nog niet op en zien zij een kans nu er in november Tweede Kamerverkiezingen aan komen.

De ontwikkelaars noemen de noodzaak dat de studentenwoningen er komen groot: ‘In de regio Amsterdam is er momenteel een kamertekort onder studenten van 6.600 eenheden, dat naar verwachting nog verder stijgt naar 16.000 in de komende jaren. Met het studentenwoningbouwproject wordt bovendien een bijdrage geveleverd aan de realisatie van het kabinetsbeleid om jaarlijks 15.000 extra woningen te bouwen voor de groepen die het hardst de pijn voelen van de nijpende woningnood,’ wordt gemeld in de brief, die is ondertekend door de Raad van Bestuur van Stichting DUWO en de directeuren van Zadelhoff Beheer en Maarsen Groep.

Financieel haalbaar & snel te realiseren

De ontwikkelaars noemen de realisatie van 2.500 studentenwoningen, ondanks de huidige marktomstandigheden,  onverminderd financieel haalbaar en bovendien snel te realiseren. Het is geen 'papieren' locatie, stellen de ontwikkelaars. De oproep aan de landelijke politieke partijen: 'Zou u in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in november dit jaar bij de programmacommissies van uw respectievelijke politieke partijen willen pleiten voor het opnemen van een passage over het project in Kroneburg.  Wij en met ons duizenden huidige en toekomstige studenten in Nederland, zullen u er dankbaar om zijn,' aldus de brief.

Reactie gemeente Amstelveen

Gemeente Amstelveen, dat eveneens zwaar teleurgesteld was dat de plannen werden geblokkeerd en dat een klap in het gezicht van woningzoekenden noemde, begrijpt de oproep van de partners in Kronenburg goed, maar is bewust geen mede-ondertekenaar van de brief: ‘We vinden dat het als gemeentebestuur niet op onze weg ligt om een vergelijkbare oproep aan politieke partijen te doen ten behoeve van hun verkiezingsprogramma’s. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat lokale fracties van landelijke politieke partijen in de gemeenteraad via hun eigen partijlijn deze oproep wel kracht bij willen zetten.' De gemeente laat dat echter aan de partijen in de gemeenteraad zelf over. 


Meer nieuws

Sport gisteren 12:55

YouTube elftal Creators FC komt naar RODA '23

Amstelveen - Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van voetbalclub Roda '23 komt het bekende YouTube elftal Creators FC voor het eerst naar Amstelveen. Met haar grote selectie is het elke wedstrijd weer een verassing welke grote YouTubers, influencers en Creators er aan de aftrap staan. Een groot deel van de opbrengsten gaat naar The Hunger Project.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:35

Dienstregeling Uithoornlijn bekend

Amstelveen - De dienstregeling van de Uithoornlijn, die vanaf 21 juli 2024 gaat rijden, is bekendgemaakt door de Vervoerregio. Ook is bekend wat het effect is van de tramlijn op de buslijnen in de regio.  De Uithoornlijn, die officieel de Amsteltram gaat heten, rijdt als tramlijn 25 van Uithoorn Centrum via Amstelveen-Westwijk naar Amsterdam-Zuid.

Algemeen 19 feb. 2024 18:34

Nel de Graaf na 47 jaar met pensioen

Amstelveen - Gemeente Amstelveen heeft vandaag afscheid genomen van bestuurssecretariaatmedewerkster Nel de Graaf, die na 47 jaar (!) werkzaam te zijn geweest voor de gemeente met pensioen is gegaan.

Verkeer & Vervoer 19 feb. 2024 14:33

Fiets- en voetpad Keizer Karelweg onder A9 dicht tot en met 24 februari

Amstelveen - Door funderingswerkzaamheden direct naast de Keizer Karelweg worden tot en met zaterdag 24 februari het fietspad en voetpad tussen de Burgemeester Rijnderslaan en De Meander overdag afgesloten. (Brom)fietsers worden omgeleid via de Ouderkerkerlaan, Keerpuntweg en Meander.