'Smerig spel binnen Amstelveense Ouderenpartij (OCA)'

AMSTELVEEN - 'Een vieze judasstreek,' zo noemt fractievoorzitter Cor Spinhoven van Ouderencombinatie Amstelveen (OCA) de manier waarop hij van beoogd OCA-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, werd gedegradeerd naar plek 7 op de kandidatenlijst.

Kwade genius is volgens Spinhoven de familie De Robles, die de volledige macht binnen de Ouderenpartij op 'achterbakse wijze' naar zich toe zou hebben getrokken: burgerraadslid Percy de Robles werd afgelopen week tot Spinhovens' verbazing tot lijsttrekker gekozen, terwijl zijn vrouw Veerle de Robles fungeert als voorzitter-secretaris. De 18-jarige dochter van De Robles werd lid van de partij en kon zo ook op haar vader stemmen. 'Een coup', zo stelde Spinhoven eerder.


Cor Spinhoven

Zand in ogen
Spinhoven: 'Op de voorlopige lijst stond ik nog gewoon op 1, maar dat was om zand in mijn ogen te strooien zodat ik niks zag aankomen,' zegt de voormalig Stadshart-winkelier, die emotioneel en boos is onder de ontwikkelingen en zijn kleinerende 7e plek. Spinhoven woont al veertig jaar in Amstelveen, kent de stad op zijn duimpje en zette zich de afgelopen 3,5 jaar met de beste wil in voor de OCA in in de gemeenteraad. Ook is Spinhoven diep teleurgesteld in raadslid Nora Tang, met wie hij de afgelopen periode optrok. 'Ze heeft me niet gesteund', zegt Spinhoven. 

'Volwassen'
De Ouderenpartij laat vandaag in een persbericht met de opmerkelijke titel 'De Ouderencombinatie wordt volwassen' weten dat Spinhoven het contact met zijn achterban zou zijn kwijtgeraakt. In het persbericht, verstuurd door Veerle de Robles, is de nieuwe lijsttrekker Percy de Robles aan het woord over de situatie met Spinhoven. Volgens de OCA (danwel De Robles) is er van corruptie binnen de familie De Robles geen sprake. 


Percy de Robles

Contact verloren
Spinhoven zou volgens Percy de Robles onvoldoende de belangen van ouderen behartigen: 'Als (kandidaat-)raadslid vertegenwoordig je de stem van je achterban en kiezers. Daar hoor je mee in verbinding te staan en naar te luisteren. Als raadslid heb je geen zitting in de gemeenteraad voor jouw eigen belangen, maar voor de belangen van diegenen die je vertegenwoordigt. De heer Spinhoven is, naar de samenstelling van de kandidatenlijst door de algemene vergadering doet vermoeden, het contact met zijn achterban kwijtgeraakt en heeft hun belangen onvoldoende behartigd.'

Des duivels
'De heer De Robles heeft in drie en een half jaar nog nooit zijn mond opengedaan in beide commissies waarin hij zitting had', zegt Spinhoven, wiens vrouw Nita ook des duivels is over de gang van zaken. Ze heeft ernstige bedenkingen bij de manier waarop de kandidatenlijst tot stand is gekomen. 'Alle vriendjes en medestanders van De Robles staan op de eerste vier plaatsen en daarna volgt de rest. Op de eerste plaats de heer De Robles, tweede Danielle Hacquebar, derde plaats voor Nora Tang en vierde plaats voor Nico Kooijman. Ook mevrouw Seiffers is op een onverkiesbare plaats gezet, terwijl zij altijd een zeer goede dossierkennis heeft en zich volledig inzet voor haar commissie B&S.' 

Transparant
Maar namens het OCA-bestuur stelt Veerle de Robles dus simpelweg dat het proces met betrekking tot de totstandkoming van de kandidatenlijst, volledig transparant, democratisch en volgens de statuten is verlopen. 'Een gevalletje 'de slager keurt zijn eigen vlees,' zegt Spinhoven.

Vriendjespolitiek
Veerle de Robles namens het OCA-bestuur: 'Dat mijn echtgenoot (Percy) en ik deel uitmaken van dezelfde partij is een logisch gevolg van de passie die wij delen voor de publieke zaak, politiek en het thema vergrijzing in het bijzonder. Juist om belangenverstrengeling uit te sluiten hebben wij, als bestuur, naar de rol van de kandidaten als politicus en belangenbehartiger gekeken. Niet naar de personen. Eerdere, niet-statutaire pogingen tot benoemingen in de het bestuur door inmiddels gewezen bestuurders, zijn door de ledenvergadering afgestraft; vriendjespolitiek past niet bij onze partij.'

Strubbelingen
De OCA zegt met de recente vernieuwingen erop te vertrouwen een periode van interne strubbelingen achter zich te laten. Recent verlieten ook al oud-VVD'ers Tim Lechner en Joop Siemers de partij. Spinhoven zegt strijdbaar te zijn en campagne te gaan voeren om via voorkeursstemmen alsnog in de gemeenteraad te komen na de verkiezingen in '18.


Meer nieuws

112 vandaag 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.