Gemeente Amstelveen

Snoeck-bankjes vervangen Der Bogen op Stadsplein Amstelveen

Amstelveen - De drie kleurrijke keramiekbanken en ‘bokkesprongpaaltjes’ van kunstenaar Jan Snoeck, die vroeger aan de Zaagtand op Plein'60 stonden, krijgen een nieuwe plek bij de fontein op het Stadsplein: het veelbesproken kunstwerk Der Bogen wordt verplaatst naar park De Stadstuinen.

De verplaatsing van Der Bogen komt tot stand na een stemming door Amstelveners. Een meerderheid van 53 procent heeft de nieuwe ingang van de Stadstuinen aan de kant van de Van Heuven Goedhartlaan gekozen als beste locatie. Bijna 1700 Amstelveners stemden op hun favoriete nieuwe locatie voor Der Bogen. (Tekst gaat verder onder foto)

Bij de fontein komen vervolgens de kleurrijke banken van Jan Snoeck te staan, die lange tijd een vaste plek hadden op het voormalige Plein 1960. De Snoeck-elementen moesten jaren geleden wijken voor renovatiewerkzaamheden. 'Bewoners hebben gevraagd of deze banken kunnen terugkeren in de openbare ruimte en daar geven we natuurlijk graag gehoor aan', zegt wethouder Herbert Raat (kunst, cultuur, Stadshart), die ook het initiatief nam tot een burgerstemming voor een nieuwe locatie voor Der Bogen.

Beleidsmedewerker Linda de Prie en wethouder Herbert Raat bij de Snoeck-elementen (archief)

Banken van Jan Snoeck

'De Amstelveners hebben ervoor gekozen Der Bogen te verplaatsen en wij denken dat deze kindvriendelijke kunstwerken een waardige vervanging zijn', zegt Raat. 'Veel inwoners hebben herinneringen aan deze banken. Het zou mooi zijn als nieuwe generaties nieuwe herinneringen kunnen maken.'

Armando

De Armando Stichting heeft aangegeven de nieuwe locatie voor Der Bogen zeer geschikt te vinden en stemt ermee in. 'Ik wil de Armando Stichting bedanken voor hun medewerking', zegt wethouder Raat. 'Het kunstwerk van Armando krijgt nu een plek waar het meer tot zijn recht komt.'

Planning

Op dit moment wordt onderzocht op welke termijn de verplaatsing van Der Bogen kan plaatsvinden. Dit kan pas als de geplande renovatie van de Stadstuinen afgerond is. Daarna kunnen de banken van Jan Snoeck bij de fontein worden geplaatst. Het streven is om dit nog voor zomer te doen.

Vier opties

Een onafhankelijke commissie Beeldende Kunst had drie alternatieve locaties gegeven voor Der Bogen. De commissieleden hebben gekeken naar waar het kunstwerk het beste tot zijn recht komt. Naast de nieuwe ingang van de Stadstuinen waren dit de toekomstige overkapping van de A9 bij het Oude Dorp (23 procent van de stemmen) en een grasveldtrede in de Stadstuinen (13 procent van de stemmen). De vierde optie was om het kunstwerk te laten staan op het Stadsplein. Hiervoor koos 11 procent van de inwoners.

Wethouder Raat bij Der Bogen op het Stadsplein. 

Inbreng Amstelveners

Meerdere Amstelveners hebben uit zichzelf geopperd om het kunstwerk op de huidige locatie in het groen te zetten, maar dit is niet mogelijk in verband met de vrijdagmarkt. 'Een ander gehoorde opmerking is om Der Bogen te verwijderen en niet op een andere plek in Amstelveen terug te laten komen. Of we dit nu willen of niet, dit is niet mogelijk', zegt Raat. 'De gemeente en Armando hebben in 2014 een contract ondertekend over het toen nog te maken kunstwerk. Hierin staat onder meer dat de gemeente het kunstwerk alleen mag afbreken in overleg met de kunstenaar.'


Meer nieuws

Algemeen gisteren 12:32

Koninklijke onderscheiding Renske Peters stichting Beschermers Amstelland

Amstelveen - Op 4 juni ontving Renske Peters uit handen van burgemeester Tjapko Poppens een koninklijke onderscheiding tijdens de opening van de 15e Amstellanddag op Wester-Amstel. Renske Peters kreeg dit lintje vanwege haar jaarlange, onvermoeibare inzet voor de bescherming van de natuur in het Amstelland. 

Kunst & Cultuur gisteren 11:00

Kaartverkoop Schouwburg Amstelveen vliegend van start

Amstelveen - Het nieuwe theaterprogramma van Schouwburg Amstelveen valt in de smaak bij het publiek. Op zaterdag 3 juni ging de voorverkoop voor het nieuwe seizoen vliegend van start. Vooral voor cabaret was de belangstelling groot, maar ook de rest van de programmering valt in goede aarde; met bijna 20.000 verkochte kaarten op de eerste dag van de verkoop spreekt het theater van een heel mooie start van de voorverkoop.