Gemeente Amstelveen

Snoeck-bankjes vervangen Der Bogen op Stadsplein Amstelveen

Amstelveen - De drie kleurrijke keramiekbanken en ‘bokkesprongpaaltjes’ van kunstenaar Jan Snoeck, die vroeger aan de Zaagtand op Plein'60 stonden, krijgen een nieuwe plek bij de fontein op het Stadsplein: het veelbesproken kunstwerk Der Bogen wordt verplaatst naar park De Stadstuinen.

De verplaatsing van Der Bogen komt tot stand na een stemming door Amstelveners. Een meerderheid van 53 procent heeft de nieuwe ingang van de Stadstuinen aan de kant van de Van Heuven Goedhartlaan gekozen als beste locatie. Bijna 1700 Amstelveners stemden op hun favoriete nieuwe locatie voor Der Bogen. (Tekst gaat verder onder foto)

Bij de fontein komen vervolgens de kleurrijke banken van Jan Snoeck te staan, die lange tijd een vaste plek hadden op het voormalige Plein 1960. De Snoeck-elementen moesten jaren geleden wijken voor renovatiewerkzaamheden. 'Bewoners hebben gevraagd of deze banken kunnen terugkeren in de openbare ruimte en daar geven we natuurlijk graag gehoor aan', zegt wethouder Herbert Raat (kunst, cultuur, Stadshart), die ook het initiatief nam tot een burgerstemming voor een nieuwe locatie voor Der Bogen.

Beleidsmedewerker Linda de Prie en wethouder Herbert Raat bij de Snoeck-elementen (archief)

Banken van Jan Snoeck

'De Amstelveners hebben ervoor gekozen Der Bogen te verplaatsen en wij denken dat deze kindvriendelijke kunstwerken een waardige vervanging zijn', zegt Raat. 'Veel inwoners hebben herinneringen aan deze banken. Het zou mooi zijn als nieuwe generaties nieuwe herinneringen kunnen maken.'

Armando

De Armando Stichting heeft aangegeven de nieuwe locatie voor Der Bogen zeer geschikt te vinden en stemt ermee in. 'Ik wil de Armando Stichting bedanken voor hun medewerking', zegt wethouder Raat. 'Het kunstwerk van Armando krijgt nu een plek waar het meer tot zijn recht komt.'

Planning

Op dit moment wordt onderzocht op welke termijn de verplaatsing van Der Bogen kan plaatsvinden. Dit kan pas als de geplande renovatie van de Stadstuinen afgerond is. Daarna kunnen de banken van Jan Snoeck bij de fontein worden geplaatst. Het streven is om dit nog voor zomer te doen.

Vier opties

Een onafhankelijke commissie Beeldende Kunst had drie alternatieve locaties gegeven voor Der Bogen. De commissieleden hebben gekeken naar waar het kunstwerk het beste tot zijn recht komt. Naast de nieuwe ingang van de Stadstuinen waren dit de toekomstige overkapping van de A9 bij het Oude Dorp (23 procent van de stemmen) en een grasveldtrede in de Stadstuinen (13 procent van de stemmen). De vierde optie was om het kunstwerk te laten staan op het Stadsplein. Hiervoor koos 11 procent van de inwoners.

Wethouder Raat bij Der Bogen op het Stadsplein. 

Inbreng Amstelveners

Meerdere Amstelveners hebben uit zichzelf geopperd om het kunstwerk op de huidige locatie in het groen te zetten, maar dit is niet mogelijk in verband met de vrijdagmarkt. 'Een ander gehoorde opmerking is om Der Bogen te verwijderen en niet op een andere plek in Amstelveen terug te laten komen. Of we dit nu willen of niet, dit is niet mogelijk', zegt Raat. 'De gemeente en Armando hebben in 2014 een contract ondertekend over het toen nog te maken kunstwerk. Hierin staat onder meer dat de gemeente het kunstwerk alleen mag afbreken in overleg met de kunstenaar.'


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 17:49

Rijksweg A9 bij Amstelveen vrijdagavond eerder dicht vanwege verwachte harde wind

Amstelveen - Rijkswaterstaat is genoodzaakt om de A9 bij Amstelveen - in de richting van Utrecht/Almere - vanavond (vrijdag 14 juni) eerder af te sluiten dan aanvankelijk gepland. De snelweg gaat om 20.00 uur op slot in plaats van 23.00 uur, omdat er stevige wind wordt verwacht die de geplande werkzaamheden kunnen dwarsbomen.

Kunst & Cultuur gisteren 14:00

Topvioliste Anne Bazen stond in halve finale Prinses Christina Concours

Amstelveen - De Amstelveense violiste Anne Bazen (16) was zes jaar oud toen ze voor het eerst viool speelde. Naar eigen zeggen heeft ze het instrument tot op de dag van vandaag niet meer losgelaten. In april stond ze in de halve finale van het Prinses Christina Concours, een toonaangevende klassieke muziekwedstrijd voor jonge talenten tussen de 12 en 19 jaar.

Algemeen gisteren 12:07

Groep Amstelveense ouderen heeft onvoldoende geld om goed te eten

Amstelveen - In Amstelveen is een groep ouderen die niet genoeg geld heeft om goed te eten. Onder deze ouderen bestaat daarover veel schaamte. Ook blijkt dat de ouderen die afhankelijk zijn van de Voedselbank, het vervoer naar de Voedselbank als probleem ervaren.

Gezondheid & welzijn gisteren 09:00

T.A.T. Nature: kom tot rust in het Mind Emptiness Center

Amstelveen / Ouderkerk aan de Amstel - Onder de rook van Amsterdam vind je aan de Rondehoep West in Ouderkerk aan de Amstel het Mind Emptiness Center. Hier kun je terecht voor het revolutionaire programma The Alignment Technique in de natuur (T.A.T. Nature), dat jou weer helemaal terug in contact brengt met de natuur om zo innerlijke rust te ervaren. Maris en Rik geven jou handvatten (Moves) om snel en op een unieke wijze weer tot jezelf te komen.