Gemeente Amstelveen

Snoeck-bankjes vervangen Der Bogen op Stadsplein Amstelveen

Amstelveen - De drie kleurrijke keramiekbanken en ‘bokkesprongpaaltjes’ van kunstenaar Jan Snoeck, die vroeger aan de Zaagtand op Plein'60 stonden, krijgen een nieuwe plek bij de fontein op het Stadsplein: het veelbesproken kunstwerk Der Bogen wordt verplaatst naar park De Stadstuinen.

De verplaatsing van Der Bogen komt tot stand na een stemming door Amstelveners. Een meerderheid van 53 procent heeft de nieuwe ingang van de Stadstuinen aan de kant van de Van Heuven Goedhartlaan gekozen als beste locatie. Bijna 1700 Amstelveners stemden op hun favoriete nieuwe locatie voor Der Bogen. (Tekst gaat verder onder foto)

Bij de fontein komen vervolgens de kleurrijke banken van Jan Snoeck te staan, die lange tijd een vaste plek hadden op het voormalige Plein 1960. De Snoeck-elementen moesten jaren geleden wijken voor renovatiewerkzaamheden. 'Bewoners hebben gevraagd of deze banken kunnen terugkeren in de openbare ruimte en daar geven we natuurlijk graag gehoor aan', zegt wethouder Herbert Raat (kunst, cultuur, Stadshart), die ook het initiatief nam tot een burgerstemming voor een nieuwe locatie voor Der Bogen.

Beleidsmedewerker Linda de Prie en wethouder Herbert Raat bij de Snoeck-elementen (archief)

Banken van Jan Snoeck

'De Amstelveners hebben ervoor gekozen Der Bogen te verplaatsen en wij denken dat deze kindvriendelijke kunstwerken een waardige vervanging zijn', zegt Raat. 'Veel inwoners hebben herinneringen aan deze banken. Het zou mooi zijn als nieuwe generaties nieuwe herinneringen kunnen maken.'

Armando

De Armando Stichting heeft aangegeven de nieuwe locatie voor Der Bogen zeer geschikt te vinden en stemt ermee in. 'Ik wil de Armando Stichting bedanken voor hun medewerking', zegt wethouder Raat. 'Het kunstwerk van Armando krijgt nu een plek waar het meer tot zijn recht komt.'

Planning

Op dit moment wordt onderzocht op welke termijn de verplaatsing van Der Bogen kan plaatsvinden. Dit kan pas als de geplande renovatie van de Stadstuinen afgerond is. Daarna kunnen de banken van Jan Snoeck bij de fontein worden geplaatst. Het streven is om dit nog voor zomer te doen.

Vier opties

Een onafhankelijke commissie Beeldende Kunst had drie alternatieve locaties gegeven voor Der Bogen. De commissieleden hebben gekeken naar waar het kunstwerk het beste tot zijn recht komt. Naast de nieuwe ingang van de Stadstuinen waren dit de toekomstige overkapping van de A9 bij het Oude Dorp (23 procent van de stemmen) en een grasveldtrede in de Stadstuinen (13 procent van de stemmen). De vierde optie was om het kunstwerk te laten staan op het Stadsplein. Hiervoor koos 11 procent van de inwoners.

Wethouder Raat bij Der Bogen op het Stadsplein. 

Inbreng Amstelveners

Meerdere Amstelveners hebben uit zichzelf geopperd om het kunstwerk op de huidige locatie in het groen te zetten, maar dit is niet mogelijk in verband met de vrijdagmarkt. 'Een ander gehoorde opmerking is om Der Bogen te verwijderen en niet op een andere plek in Amstelveen terug te laten komen. Of we dit nu willen of niet, dit is niet mogelijk', zegt Raat. 'De gemeente en Armando hebben in 2014 een contract ondertekend over het toen nog te maken kunstwerk. Hierin staat onder meer dat de gemeente het kunstwerk alleen mag afbreken in overleg met de kunstenaar.'


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.