Raadszaal

Solidariteitsverklaring gemeenteraad tegen Jodenhaat en discriminatie in het algemeen

Amstelveen – De raadsfracties in de Amstelveense gemeenteraad hebben deze week tijdens de raadsvergadering in Amstelveen hun afschuw en grote zorgen uitgesproken over het toenemende antisemitisme, Jodenhaat en discriminatie in het algemeen.

Met ondertekening van de eerder door de Tweede Kamer geïnitieerde Verklaring tegen Jodenhaat, geven 11 van de 12 partijen in de Amstelveense gemeenteraad aan pal achter die verklaring te staan. Want zoals in het pamflet aangegeven; “als onze joodse Nederlanders in ons land onveilig zijn, dan hebben we allemaal op te staan”.

Ondertekenaars

De Solidariteitsverklaring is ondertekend door de fractievoorzitters van de VVD, PvdA, Actief voor Amstelveen, BBA, BVNL, 50PLUS, ChristenUnie, CDA, GroenLinks, Goed voor Amstelveen en D66.

De fractievoorzitter van de SP, Patrick Adriaas, ondertekende de verklaring uietindelijk niet, maar hij benadrukt dat de SP tegen elke vorm van discriminatie en racisme is. De SP vindt de solidariteitsverklaring onvoldoende zorgvuldig opgesteld. Adriaans verduidelijkt: ‘De SP is tegen elke vorm van discriminatie en racisme. Als er een specifieke groep aangesproken wordt dan is het goed om om die groep heen te gaan staan en te beschermen, bij voorkeur niet alleen met woorden maar met daden.'

'Geen ruimte open laten'

Adriaans vervolgt:  'Op dit moment zal de SP Amstelveen elke verklaring tekenen die zich ondubbelzinnig afzet tegen de oplaaiende jodenhaat. Verklaringen die ruimte open laten voor interpretatie waarbij legitieme Israel-kritiek en Jodenhaat over een kam geschoren worden of die schijn wekken zullen wij niet tekenen. Die verklaringen doen op de lange termijn meer kwaad dan goed in onze optiek’.

‘Deze verklaring is in sneltreinvaart geschreven en uitgebracht in de urgentie van het moment,' zegt Adriaans. 'Dan komt zorgvuldigheid van woordkeuze nog wel eens onvoldoende aan bod. Op dat moment was het van belang die intentie direct naar buiten te brengen. Voor Amstelveen pleiten wij voor een zorgvuldig opgestelde verklaring toegespitst op Amstelveen. Daarbij is het ook van belang om nog geen oordeel  te vellen over incidenten die nog in onderzoek zijn, dan maken we ons zelf schuldig aan vooroordelen en dat willen we voorkomen.’

Bijeenkomst

De SP Amstelveen staat overigens wel achter de ondertekening door de landelijke Partij. De SP Amstelveen  is voor verbinding, tegen racisme en discriminatie en roept  mensen in Amstelveen op om met elkaar de dialoog aan te gaan. De partij neemt daarin zelf de eerste stap door een bijeenkomst te organiseren onder het motto: geen woorden maar daden, verbinding en verzet tegen discriminatie en racisme doe je samen! De SP roept mensen dan ook op om zich te melden voor de bijeenkomst op 14 april via amstelveen@sp.nl en zal daarnaast zelf actief betrokken inwoners benaderen.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 15:01

A9 bij Amstelveen komend weekend in beide richtingen afgesloten, maar Schipholbrug-hijsklus uitgesteld

Amstelveen - De A9 bij Amstelveen is komend weekend (van vrijdag 31 mei 20.00 uur tot maandag 3 juni 05.00 uur) in beide richtingen afgesloten. In het weekend zou eigenlijk het noordelijke brugdek van de Schipholbrug worden ingehesen, maar die klus is uitgesteld door verwachte windstoten. De weekendafsluiting blijft echter in stand, omdat er nog meer werkzaamheden worden uitgevoerd.

Evenementen & Activiteiten vandaag 10:41

Maak kennis met T.A.T. Nature: kom naar de open dag op zondag 2 juni

Amstelveen / Ouderkerk - Aan de Rondehoep West in Ouderkerk aan de Amstel vind je het Mind Emptiness Center. Hier kun je terecht voor het revolutionaire programma The Alignment Technique in de natuur (T.A.T. Nature), dat jou weer helemaal terug in contact brengt met de natuur om zo innerlijke rust te ervaren.  Maris en Rik geven jou handvatten (Moves) om snel en op een unieke wijze weer tot jezelf te komen. Kom naar de gratis kennismaking op zondag 2 juni.

Algemeen gisteren 09:47

Patisserie Prenger ernstig gedupeerd door diefstal van koelbus

Amstelveen – Patisserie Prenger is ernstig gedupeerd doordat autodieven er vannacht vandoor zijn gegaan met de grote (koel-)bestelbus van het bedrijf. Eigenaar Steve Bouman is er ziek van: ‘De bus is de drijvende factor van onze onderneming. We hebben de bus hard nodig om onze bestellingen uit te kunnen rijden.'