Wil Roode & Marina Casadei

SP Amstelveen constateert ongelijke behandeling aanvragers bijstand

Amstelveen – Volgens de SP Amstelveen behandelt gemeente Amstelveen aanvragers van bijstand in de coronacrisis verschillend. De partij heeft daarover schriftelijke vragen gesteld aan het College van B en W en opent deze week ook een lokaal meldpunt. 

'Waar gedurende de coronacrisis zelfstandigen een vereenvoudigde aanvraag hebben geldt dit voor reguliere aanvragers niet', meldt de partij in een persbericht.: 'Over de uitvoering van de regels is nog meer onduidelijk. Daarom stelt de SP vragen aan het college. Om nog meer inzicht te krijgen in de gevolgen van de crisis opent de partij een meldpunt', zo stelt de SP.

Ogen niet geloven
Burgerlid Wil Roode: ‘Ik kon mijn ogen bijna niet geloven, voor de zelfstandigen die in problemen komen is er, heel goed en terecht, een eenvoudige snelle procedure ingericht om hen zo snel mogelijk te helpen. Voor reguliere aanvragen is dat niet zo, terwijl deze mensen in deze tijd ook de hulp hard nodig hebben en minder lang kunnen wachten' zegt Roode.

Ze vervolgt: 'Het meest opvallende was wel dat zelfstandigen de aanvraag digitaal kunnen doen, reguliere aanvragers moeten eerst bellen. Zij kunnen, in strijd met de wet, dan telefonisch de uitkering geweigerd worden. Voor het indienen van hun aanvraag moeten zij, in deze tijd van afstand houden en thuis werken, toch naar het gemeentehuis komen, en dit wel twee keer!”

SP ziet meer knelpunten
'De SP ziet in de uitvoering van de regels nog wel meer knelpunten, reden om schriftelijke vragen te stellen', zegt raadslid Marina Casadei: ‘Normaliter hebben bijstandsgerechtigden een sollicitatieplicht, maar hoe wil je die voldoen als je niet op gesprek kunt komen, de economie stilligt en de meeste bedrijven juist mensen afstoten? Wij vinden enige coulance wel op zijn plaats. Zo zijn er meer zaken die wij in onze vragen aan de orde hebben gesteld.’

Bijkomende gevolgen
'De situatie rondom bijstandsaanvragen is een voorbeeld van bijkomende gevolgen van de crisis. Het virus moet bestreden worden, tegelijkertijd moeten wij nadelige bijeffecten van die bestrijding aanpakken', zegt fractievoorzitter Patrick Adriaans: 'De virusbestrijding wordt door het college en in de Veiligheidsregio opgepakt. Daar moeten we met zijn allen samen de schouders onder zetten.'

Aanscherping
Adriaans: 'De maatregelen om inwoners en ondernemers te steunen die in problemen komen, daar kan wel aanscherping in komen. Voor de SP is solidariteit een tweede natuur. Het college is van goede wil, maar kan daarin wel een constructief kritisch steuntje gebruiken. Daarom zullen wij op dit terrein kritisch vragen blijven stellen'.

Verhaal kwijt kunnen
De SP vindt het belangrijk dat inwoners ook hun verhaal kwijt kunnen. Adriaans: 'Landelijk is de SP al een meldpunt gestart, wij zijn bezig om dit hier in Amstelveen op te zetten. Wij zijn geïnteresseerd in de verhalen van inwoners, omdat wij als volksvertegenwoordigers het doen voor de inwoners. Deze verhalen helpen ons weer om constructief kritisch te zijn om verbeteringen voor te stellen. We moeten het samen doen en wij nemen daarin de rol die ons het beste past, die van waakhond met name voor die mensen met een achtergestelde positie.'

De SP meldt dat het meldpunt in de loop van de week te vinden zal zijn op www.amstelveen.sp.nl


Meer nieuws

Algemeen vandaag 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen vandaag 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.