Pixabay.com

SP Amstelveen hekelt ‘onder druk zetten’ uitkeringsgerechtigden

Amstelveen – De Socialistische Partij (SP) in Amstelveen is van mening dat gemeente Amstelveen bijstandsgerechtigden en vooral statushouders te zwaar onder druk zet om ze zo snel mogelijk aan het werk te krijgen.

Dat meldt de partij in persbericht, waarin de SP stelt dat de speciale Hulpdienst van de partij de afgelopen maanden steeds meer Amstelveners met een bijstandsuitkering spreekt die in de knel zijn gekomen door de coronacrisis.

Schriftelijke vragen

De SP heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B & W over het vermeende onder druk zetten van uitkeringsgerechtigden: ‘Terwijl algemeen bekend is dat er bij veel bedrijven juist mensen worden ontslagen worden de bijstandsgerechtigden onder druk gezet om zo snel mogelijk aan het werk te gaan, want ze moeten uit de uitkering.' SP-partijlid Wil Roode: ‘Ook nu zien we weer dat met name de statushouders onder druk worden gezet’.

Voorbeelden

De SP geeft twee voorbeelden: ‘Iemand die een eigen reisbureau wilde beginnen voor inkomend toerisme zag haar plannen geheel in rook opgaan. Er komen nu eenmaal geen buitenlandse toeristen naar een land dat code rood heeft gekregen. Deze universitair opgeleide en zeer goed Nederlands sprekende persoon zou met enige bijscholing makkelijk in het onderwijs aan de slag kunnen. Maar in plaats van haar hiermee te helpen wordt zij naar het Werkplein gestuurd met de mededeling dat ze zo snel mogelijk uit de bijstand moet. Daar aangekomen mag haar ondersteuner niet eens bij het gesprek aanwezig zijn. De vraag waarom zij niet kan worden bijgeschoold zodat zij als docente kan werken wordt niet beantwoord. Het lijkt wel of talentvolle statushouders juist worden tegengewerkt,’ stelt Roode.

‘Een andere jonge vrouw die op Uilenstede woont heeft in een recordtempo VWO-niveau bereikt en zou geneeskunde gaan studeren. Helaas is zij uitgeloot en krijgt zij, notabene drie weken na de ingangsdatum, te horen dat haar uitkering is stopgezet. Ook zij moet de uitkering zo snel mogelijk uit. De vrouw kan zich niet meer inschrijven voor een andere studie en krijgt derhalve geen studiefinanciering. In plaats van haar te helpen wordt zij onder druk gezet en komt zij financieel klem te zitten’

'Keiharde opstelling'

De voorbeelden staan volgens de SP niet op zichzelf. De partij meldt dat de SP-hulpdienst  de afgelopen jaren keer op keer geconfronteerd wordt met een ‘keiharde opstelling van de gemeente ten opzichte van de bijstandsgerechtigden’.

De verwachting dat Amstelveen meer maatwerk zou toepassen is volgens de SP niet uitgekomen: ‘Corona of niet, de uitkeringsgerechtigde in Amstelveen (en Aalsmeer) wordt onverminderd onder druk gezet om snel mogelijk te gaan werken, ongeacht de opleiding, kennis en vaardigheden. Ondanks dat de SP-hulpdienst [bereikbaar via e-mail: hulpdienstamstelveen@sp.nl] het drukker dan ooit heeft kunnen mensen met hun hulpvragen er terecht’, aldus de SP. 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 11:38

Amstelveen schudt slaapstad-imago af: trendy & hip

Amstelveen - Amstelveen lijkt het imago van saaie slaapstad behoorlijk te hebben afgeschud. De Telegraaf meldt in een paginagroot lifestyleartikel in de zaterdagkrant dat Amstelveen tegenwoordig als trendy gekwalificeerd kan worden, mede door een eerdere notering in het trendy platform USE-IT EUROPE.

Algemeen gisteren 10:00

Ketting kledingruil nu ook in Amstelveen

Amstelveen - Gratis nieuwe outfits, mensen in de buurt leren kennen én kledingverspilling tegengaan. Dat zijn de ingrediënten van de ‘Ketting Kledingruil’. De 21-jarige Denise Abbel kwam dit initiatief tegen en werd direct enthousiast. ‘Het is echt een win-win-win situatie en tot mijn grote verbazing bestond dit nog niet in Amstelveen.’ Een interview met deze ondernemende jongedame die graag uitlegt hoe je mee kunt doen.