Pixabay.com

SP Amstelveen stelt vragen over telefonische 'TOZO-verhoren'

Amstelveen – De Socialistische Partij (SP) in Amstelveen heeft vragen gesteld aan het College van B en W. De partij beweert dat de gemeente tegen de regels in telefonische verhoren afneemt bij TOZO-aanvragers, om mogelijke fraude op te sporen.

De SP noemt het telefonisch verhoren van inwoners uit den boze. 'De manier waarop de gemeente fraudeonderzoeken mag uitvoeren is wettelijk bepaald: het college dient zich te houden aan artikel 6 EVRM ( Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens). Dit artikel zegt namelijk dat bestuurlijke boetebesluiten niet mogen worden gebaseerd op verklaringen zonder dat er gewezen is op het ‘zwijgrecht’. En dus is het telefonisch verhoren van inwoners uit den boze,' meldt de SP in een persbericht. 

'Mensen worden overvallen'

Het telefonisch verhoor vindt volgens de SP dus plaats zonder de bijbehorende rechten te vertellen die burgers hebben die verhoor met zich meebrengt. ‘Aan het einde van het verhoor krijgt de inwoner meteen te horen dat de TOZO-uitkering verrekend wordt. Mensen worden overvallen door deze methode die wettelijk niet is toegestaan. Mensen kunnen nu eenmaal een vergissing maken of een kruisje verkeerd plaatsen. Als er op deze manier omgegaan wordt met inwoners is dit wat de SP betreft een verwerpelijke praktijk die meteen moet worden gestopt’, zegt partijlid Wil Roode. Het volledige persbericht en de schriftelijke vragen zijn te vinden op de website van de SP Amstelveen.

Wat is TOZO?

TOZO staat voor Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers. Het is een van de maatregelen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers. Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. En in een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis op te vangen.


Meer nieuws

Politiek vandaag 11:48

D66 pleit voor inzet energiecoaches in Amstelveen

Amstelveen - D66 Amstelveen vindt dat Amstelveen 'energiecoaches' moet gaan inzetten, die wijkbewoners op vrijwillige basis gaan adviseren over energiegebruik, energiebesparing en energieopwekking.  

Beauty & Mode vandaag 11:38

Make-OverZ: Klaar voor verandering

Amstelveen - In de rubriek Make-OverZ krijgen lezers van AmstelveenZ Magazine een nieuwe look van De Kapper. Deze keer in de stoel van de Kapper: Froukje Hoekemeijer.

112 vandaag 08:23

Twee gewonden bij scooterongeval Oranjebaan

Amstelveen - Bij een ongeval met een scooter op het fietspad van de Oranjebaan, ter hoogte van de Bankrasweg, zijn maandagavond twee personen gewond geraakt. 

112 gisteren 21:01

Aanhouding na botsing tussen fietser en scooter op fietspad Beneluxbaan

Amstelveen - Op het fietspad van de Beneluxbaan ter hoogte van het viaduct Ouderkerkerlaan zijn maandagavond een (snor-)scooter en een fietser in aanrijding gekomen. De ter plaatse gekomen politie hield een van de betrokken aan omdat hij een politie-agent beledigde en onder invloed verkeerde.

Politiek gisteren 17:01

Modulaire schoolgebouwen zijn de toekomst volgens GroenLinks

Amstelveen - GroenLinks Amstelveen ziet kansen om modulair bouwen door te voeren voor komende onderwijsbouwprojecten in Amstelveen. 'Met modulair bouwen kan je flexibeler, duurzamer en op een circulaire wijze schoolgebouwen realiseren.'

Evenementen & Activiteiten gisteren 16:32

Streep door Kerstsamenzang en Kerstloop in Amstelveen

Amstelveen - Door de coronacrisis zal er dit jaar geen Kerstsamenzang worden gehouden op het Dorpsplein in Amstelveen. Ook de traditionele Kerstloop in Bovenkerk is uit voorzorg gecancelled.