Pixabay.com

SP Amstelveen strijdt voor betere communicatie over leenbijstand en kwijtschelding leningen

Amstelveen - De SP Amstelveen is van mening dat de informatie over leenbijstand en de mogelijkheid tot kwijtschelding van leningen in eenvoudige taal en goed toegankelijk te vinden moet zijn op de gemeentelijke website met de voorzieningen voor minima.

Dat meldt de SP in een persbericht. De partij stelt dat in Amstelveen veel mensen aangewezen zijn op de gemeente als zij zelf geen of onvoldoende inkomsten hebben om bijvoorbeeld hun woning in te richten. ‘Zij krijgen dan een gemeentelijke lening die zij moeten aflossen. Statushouders en anderen die gedurende drie jaar volledig aan de terugbetaling van leenbijstand voor inrichtingskosten hebben voldaan kunnen kwijtschelding aanvragen. Maar dan moet je wel weten dat dit kan,’ aldus de SP.

Voorlichting ontbreekt

Volgens de socialisten staat voorlichting over deze regeling niet op de website van de gemeente Amstelveen: ‘Er is geen brochure hierover en een aanvraagformulier ontbreekt eveneens. Wie informatie wil over kwijtschelding van de ‘leenbijstand’ moet zelf hiernaar op zoek gaan en proberen te begrijpen wat er te lezen staat in de ingewikkelde beleidsregels,’ aldus de SP.

SP Hulpdienst Amstelveen  

Wil Roode verduidelijkt: ‘Bij de hulpdienst van de SP kwamen vragen binnen over deze moeilijkheden. Mensen die een lening van de gemeente hebben gekregen, omdat ze alles zijn verloren en niets meer hebben. Alle benodigde spullen moesten ze hier gaan kopen. Ook bleken er mensen te zijn in Amstelveen die negen jaar moeten aflossen omdat lening 2 van de bijzondere bijstand pas mocht worden ingelost als lening 1 was afgelost,' zegt Roode.

Ze vervolgt: 'De SP heeft daarom tijdens de commissievergadering van B&S gisterenavond het college gevraagd om in het kader van armoedebestrijding direct te stoppen met het stapelen van leningen die door de gemeente als bijzondere bijstand worden verstrekt.’

De wethouder heeft volgens de SP de toezegging gedaan een formulier te laten opstellen om kwijtschelding mee aan te vragen: ‘Ook is de toezegging gedaan dat het college wil stoppen met stapelen van leningen en dat men voortaan ‘nog maar’ 36 maanden hoeft af te lossen,’ aldus de partij.

Actieve armoedebestrijding

Roode tot slot: ‘De SP staat voor actieve armoedebestrijding. Als SP blijven we doorgaan met aandacht hiervoor te vragen. De toezegging van de wethouder ten aanzien van kwijtschelding na drie jaar aflossen en het stoppen met stapelen van leningen is een stap in de goede richting. Maar we zijn er nog lang niet in Amstelveen. Zo strijdt de SP al een aantal jaar om iedereen die bijstand aanvraagt in Amstelveen meteen een brief te sturen met de folder met minimaregelingen. En als het kan ook nog een antwoordenvelop met het aanvraagformulier. Deze stap moet nog worden gezet. We zijn in afwachting van het moment dat de wethouder inziet dat ook dit een goede manier van armoedebestrijding is,’ aldus Roode.


Meer nieuws

Sport vandaag 14:36

Dutch Para Dance van start in De Meerkamp

Amstelveen - Het internationale Dutch Para Dance Event, het grootste rolstoeldansevenement ter wereld, met deelnemers uit tientallen landen is vandaag officieel van start gegaan in De Meerkamp in Amstelveen. 

112 gisteren 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.