Ted Meijaard (l) en Jan Wolters van de SP

SP kaart leegstand op Amstelveense woningmarkt aan: 'Dit is niet meer uit te leggen'

Amstelveen – Volgens de Socialistische Partij staan teveel woningen in Amstelveen leeg. De partij zag dat bevestigd na een buurtverkenning in de Schildersbuurt nabij het Stadshart en stelt berichten binnen te krijgen over nog meer leegstand van onder andere dure (koop)woningen in Amstelveen. De partij noemt dat onverteerbaar en onacceptabel.

'Het onderwerp leegstand moet zo snel mogelijk op de agenda komen, want dit is niet meer uit te leggen aan de Amstelveners,'zegt SP-fractievoorzitter Patrick Adriaans. 'Onze mensen zijn nu alleen nog maar in de Schildersbuurt geweest., maar ik denk dan ook aan de Bankrastoren waar peperdure flats onverkoopbaar en onverhuurbaar blijken te zijn. Het is onverteerbaar dat dit mogelijk is binnen onze gemeente waar zo veel mensen op zoek zijn naar betaalbare woningen.' 

Schildersbuurt

De SP deed afgelopen vrijdag een buurtverkenning in de Schildersbuurt en ontdekte dat veel woningen daar al geruime tijd leeg staan: ‘Zeker drie woningen aan de Gerard Doulaan, twee aan de Govert Flincklaan en een aan de Ferdinand Bolweg staan leeg. Althans, dat is wat de SP heeft kunnen constateren. Wellicht zijn er nog meer woningen die leeg staan, maar waar dat minder duidelijk is doordat luxaflex en/of lamellen zijn blijven hangen.’

Enkel glas

‘Tijdens de buurtverkenning heeft SP-lid Jan Wolters (foto rechts) gesprekken gevoerd met verschillende bewoners. Duidelijk is geworden dat de verouderde huizen met enkel glas voor veel te hoge bedragen te koop worden aangeboden. Huizen die ooit in de sociale huursector vielen worden nu te koop aangeboden voor € 700.00,-. Voor de huizen die worden verhuurd worden ook grote verschillen in de huurprijzen geconstateerd. Degenen die al langere tijd wonen in de wijk betalen huren van rond de € 800,- , maar wie nieuw in de wijk komt mag bijna het dubbele neertellen voor een woning van dezelfde kwaliteit.’

Ver boven budget

SP-er Ted Meijaard (foto links): “Ik ben 24 jaar en woon nog bij mijn ouders. Ik zou graag op mezelf gaan wonen, maar de huurprijzen die hier worden gevraagd gaan ver boven mijn budget. Eigenlijk kan ik nergens wonen in Amstelveen, want ook in andere wijken worden torenhoge huren en verkoopprijzen gevraagd”.

D66-mantra

Volgens de SP is het onderwerp leegstand onderbelicht gebleven in tijden van woningnood: 'In de inmiddels achter ons liggende verkiezingscampagne waren alle politieke partijen het erover eens: wonen in Amstelveen heeft de hoogste prioriteit. Vele meningen passeerden de revue: van het aloude D66-mantra dat de doorstroming moet worden bevorderd tot het bouwen van meer sociale huurwoningen.' 


Meer nieuws

Sport vandaag 09:19

Amsterdamse Bos Golf op 27 juni: inschrijven nog mogelijk

Amstelveen - De 11e editie van de Amsterdamse Bos Golf komt er weer aan. Op dinsdag 27 juni 2023 is het Amsterdamse Bos voor één dag omgetoverd in een 18 holes golfbaan. De voorbereidingen zijn in volle gang. Inmiddels hebben zich al veel mensen opgegeven, maar er kunnen er nog een paar bij. Met een flight of individueel!

Kunst & Cultuur vandaag 08:12

Open Ateliers 2023: 60 professionele kunstenaars openen de deuren

Amstelveen - De Atelierroute komt er weer aan. Op zaterdag 17 en zondag 18 juni openen 60 professionele kunstenaars tijdens de Open Ateliers 2023 van 11.00 tot 17.00 uur hun deuren om iedereen kennis te laten maken met hun werk. Voorafgaand aan dit weekend is er bij het Cobra Museum een gratis Centrale Expositie waar de deelnemende kunstenaars ieder alvast één werk laten zien. Ontdek tijdens deze dag verschillende disciplines en laat je verrassen door de gevarieerde kunstwereld.

Evenementen & Activiteiten gisteren 09:38

Tweede editie De Kegel Family Fair op zaterdag 24 juni

Amstelveen - De eerste editie vorig jaar van De Kegel Family Fair was een groot succes. Op zaterdag 24 juni vindt daarom de tweede editie plaats. Tussen 12.00 en 18.30 uur wordt het terrein van de Kegel aan de Bovenkerkerweg omgetoverd tot een heus walhalla voor jong en oud.

Kunst & Cultuur gisteren 07:25

Cobra Museum viert 75 jaar Cobra-beweging met grootschalige tentoonstelling

Amstelveen - In het naoorlogse Parijs werd 75 jaar geleden de revolutionaire Cobra-beweging opgericht. Het was een kunstenaarsbeweging die bekend stond om zijn grenzeloze en vrije ideeën. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen viert dit jubileum met een knallend tentoonstellingsprogramma met veel internationale bruiklenen. Met dezetentoonstellingen brengt het Cobra Museum actuele maatschappelijke thema’s tot leven, om samen met de bezoekers die grenzeloze vrijheid te beleven.