Wil Roode (SP)

SP pleit voor meer steun van gemeente voor Amstelveense slachtoffers toeslagenaffaire

Amstelveen - Oppositiepartij SP ziet graag dat ook gemeente Amstelveen, in navolging van Rotterdam, de schulden van gedupeerde Amstelveense ouders van de Toeslagenaffaire in een schuldentraject voor haar rekening neemt door deze schulden af te betalen.

De SP gaat dat bespreekbaar maken in de komende commissievergadering, omdat de kinderopvangtoeslagaffaire  ook in Amstelveen slachtoffers kent  die al veel te lang in diepe ellende en onzekerheid verkeren.  ‘Ook in Amstelveen zijn de gevolgen ernstig bij de gedupeerde gezinnen’, meldt de partij in een persbericht getiteld 'Ongekend onrecht ook in Amstelveen.'

'Geen hulp geboden'

De SP claimt dat, ondanks dat gemeente Amstelveen door de belastingdienst is geïnformeerd welke gezinnen in aanmerking komen voor de 30.000 euro compensatie, er niets wordt gedaan om die gezinnen te helpen. 'Zo heeft de gemeentelijke schuldhulpverlening Balans een van de gedupeerde gezinnen onder bewind laten stellen, maar er is geen hulp geboden om te regelen dat een peuter in dit gezin naar de peuteropvang kan,' aldus de SP.

SP Hulpdienst

Partijlid Wil Roode geeft als voorbeeld een jong gezin dat zich bij de SP Hulpdienst meldde. 'Het gezin is slachtoffer van de kinderopvangtoeslagaffaire bij de belastingdienst. De gemeente wist dat deze ouders tot de groep behoren die compensatie krijgen van de Rijksoverheid maar heeft desondanks dit gezin met dwang onder beschermingsbewind geplaatst. Het gezin is nu genoodzaakt om een advocaat in de arm te nemen om van het bewind af te komen.'

Nog erger vind Roode dat het volgens haar 'zogenaamde' meldpunt van de gemeente nog geen enkele toezegging heeft kunnen doen om deze ouders écht te helpen. Daarom zal ik vragen stellen tijdens de commissievergadering van Burgers en Samenleving op 19 mei aanstaande,’ zegt Roode.

Meldpunt maatwerk

Ze vervolgt: ‘Ik mag hopen dat het College het met de fractie van de SP eens is dat met het inrichten van een meldpunt er ook echt maatwerk geleverd gaat worden. Niet alleen voor het ons bekende gezin, maar ook voor de andere gezinnen, zodat er een einde kan worden gemaakt aan de jarenlange ellende en er nog meer sociale schade kan worden voorkomen. Als de gemeente de schuld overneemt kan het kindje van het bij de SP bekende gezin direct naar een plekje bij de opvang.  De gemeente weet namelijk dat men het geld terugkrijgt van de overheid. En het gezin is geholpen. Waar een wil is een weg,’ aldus Roode.


Meer nieuws

Horeca gisteren 12:00

Een vliegende start voor Bistro B

Amstelveen - In september 2020 opende Bistro B haar deuren in het Oude Dorp van Amstelveen. Het was er al snel druk en de gasten genoten zichtbaar van de gezellige en ongedwongen sfeer. ‘Dit komt mede door de informele bediening’, vertelt eigenaresse Ellen Boon. Volgens haar maken de heerlijke gerechten van haar partner Paul elke avond weer tot een groot succes. ‘Het was echt een vliegende start.’

Algemeen gisteren 10:51

Woningtekort Amstelveen: onderzoek naar opsplitsen woningen

Amstelveen - De Amstelveense coalitiepartners D66 en VVD willen het splitsen van woningen in Amstelveen onder voorwaarden mogelijk maken. Zij roepen het College van B en W (gevormd door VVD, D66 en PvdA) in een motie op om te onderzoeken of bestaande woningen die te groot zijn geworden voor de bewoner(s) kunnen worden gesplitst. Het is een van de oplossingen die moet bijdragen aan terugdringen van het tekort aan woningen binnen de gemeente.

Verkeer & Vervoer 27 sep. 2021 19:28

Amstelveen gaat intensief controleren op Kazernepad (Zwarte Pad)

Amstelveen - Handhavers van gemeente Amstelveen gaan de komende periode in samenwerking met de politie weer meer controles uitvoeren op het Kazernepad, de belangrijke en drukke fietsverbinding tussen Amstelveen Noord en Zuid, die in de volksmond ook wel Zwarte Pad wordt genoemd.

112 27 sep. 2021 13:24

Ongeval rotonde Waardhuizen: auto en scooter

Amstelveen - Op de rotonde Praam/Gondel/Willem Dreesweg tussen de wijken Waardhuizen en Middenhoven heeft maandagmiddag een ongeval plaatsgevonden tussen een automobilist en een scooterrijder.