Wil Roode (SP)

SP pleit voor meer steun van gemeente voor Amstelveense slachtoffers toeslagenaffaire

Amstelveen - Oppositiepartij SP ziet graag dat ook gemeente Amstelveen, in navolging van Rotterdam, de schulden van gedupeerde Amstelveense ouders van de Toeslagenaffaire in een schuldentraject voor haar rekening neemt door deze schulden af te betalen.

De SP gaat dat bespreekbaar maken in de komende commissievergadering, omdat de kinderopvangtoeslagaffaire  ook in Amstelveen slachtoffers kent  die al veel te lang in diepe ellende en onzekerheid verkeren.  ‘Ook in Amstelveen zijn de gevolgen ernstig bij de gedupeerde gezinnen’, meldt de partij in een persbericht getiteld 'Ongekend onrecht ook in Amstelveen.'

'Geen hulp geboden'

De SP claimt dat, ondanks dat gemeente Amstelveen door de belastingdienst is geïnformeerd welke gezinnen in aanmerking komen voor de 30.000 euro compensatie, er niets wordt gedaan om die gezinnen te helpen. 'Zo heeft de gemeentelijke schuldhulpverlening Balans een van de gedupeerde gezinnen onder bewind laten stellen, maar er is geen hulp geboden om te regelen dat een peuter in dit gezin naar de peuteropvang kan,' aldus de SP.

SP Hulpdienst

Partijlid Wil Roode geeft als voorbeeld een jong gezin dat zich bij de SP Hulpdienst meldde. 'Het gezin is slachtoffer van de kinderopvangtoeslagaffaire bij de belastingdienst. De gemeente wist dat deze ouders tot de groep behoren die compensatie krijgen van de Rijksoverheid maar heeft desondanks dit gezin met dwang onder beschermingsbewind geplaatst. Het gezin is nu genoodzaakt om een advocaat in de arm te nemen om van het bewind af te komen.'

Nog erger vind Roode dat het volgens haar 'zogenaamde' meldpunt van de gemeente nog geen enkele toezegging heeft kunnen doen om deze ouders écht te helpen. Daarom zal ik vragen stellen tijdens de commissievergadering van Burgers en Samenleving op 19 mei aanstaande,’ zegt Roode.

Meldpunt maatwerk

Ze vervolgt: ‘Ik mag hopen dat het College het met de fractie van de SP eens is dat met het inrichten van een meldpunt er ook echt maatwerk geleverd gaat worden. Niet alleen voor het ons bekende gezin, maar ook voor de andere gezinnen, zodat er een einde kan worden gemaakt aan de jarenlange ellende en er nog meer sociale schade kan worden voorkomen. Als de gemeente de schuld overneemt kan het kindje van het bij de SP bekende gezin direct naar een plekje bij de opvang.  De gemeente weet namelijk dat men het geld terugkrijgt van de overheid. En het gezin is geholpen. Waar een wil is een weg,’ aldus Roode.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.