Wil Roode (SP)

SP pleit voor meer steun van gemeente voor Amstelveense slachtoffers toeslagenaffaire

Amstelveen - Oppositiepartij SP ziet graag dat ook gemeente Amstelveen, in navolging van Rotterdam, de schulden van gedupeerde Amstelveense ouders van de Toeslagenaffaire in een schuldentraject voor haar rekening neemt door deze schulden af te betalen.

De SP gaat dat bespreekbaar maken in de komende commissievergadering, omdat de kinderopvangtoeslagaffaire  ook in Amstelveen slachtoffers kent  die al veel te lang in diepe ellende en onzekerheid verkeren.  ‘Ook in Amstelveen zijn de gevolgen ernstig bij de gedupeerde gezinnen’, meldt de partij in een persbericht getiteld 'Ongekend onrecht ook in Amstelveen.'

'Geen hulp geboden'

De SP claimt dat, ondanks dat gemeente Amstelveen door de belastingdienst is geïnformeerd welke gezinnen in aanmerking komen voor de 30.000 euro compensatie, er niets wordt gedaan om die gezinnen te helpen. 'Zo heeft de gemeentelijke schuldhulpverlening Balans een van de gedupeerde gezinnen onder bewind laten stellen, maar er is geen hulp geboden om te regelen dat een peuter in dit gezin naar de peuteropvang kan,' aldus de SP.

SP Hulpdienst

Partijlid Wil Roode geeft als voorbeeld een jong gezin dat zich bij de SP Hulpdienst meldde. 'Het gezin is slachtoffer van de kinderopvangtoeslagaffaire bij de belastingdienst. De gemeente wist dat deze ouders tot de groep behoren die compensatie krijgen van de Rijksoverheid maar heeft desondanks dit gezin met dwang onder beschermingsbewind geplaatst. Het gezin is nu genoodzaakt om een advocaat in de arm te nemen om van het bewind af te komen.'

Nog erger vind Roode dat het volgens haar 'zogenaamde' meldpunt van de gemeente nog geen enkele toezegging heeft kunnen doen om deze ouders écht te helpen. Daarom zal ik vragen stellen tijdens de commissievergadering van Burgers en Samenleving op 19 mei aanstaande,’ zegt Roode.

Meldpunt maatwerk

Ze vervolgt: ‘Ik mag hopen dat het College het met de fractie van de SP eens is dat met het inrichten van een meldpunt er ook echt maatwerk geleverd gaat worden. Niet alleen voor het ons bekende gezin, maar ook voor de andere gezinnen, zodat er een einde kan worden gemaakt aan de jarenlange ellende en er nog meer sociale schade kan worden voorkomen. Als de gemeente de schuld overneemt kan het kindje van het bij de SP bekende gezin direct naar een plekje bij de opvang.  De gemeente weet namelijk dat men het geld terugkrijgt van de overheid. En het gezin is geholpen. Waar een wil is een weg,’ aldus Roode.


Meer nieuws

Zakelijk vandaag 10:46

Perfect Health: weet wat je nodig hebt [Lezersactie]

Amstelveen - Gezond oud worden willen we allemaal. Maar hoe gezond ben je eigenlijk? En wat heb je exact nodig om hieraan bij te dragen? Mischa Kremer richtte Perfect Health op voor mensen die bewust willen werken aan hun gezondheid. ‘Dankzij de Premium Health Check krijg je op wetenschappelijk niveau inzicht hoe je met leefstijl, voeding en voedingssupplementen aan de slag kunt gaan met je gezondheid. Wij maken moeilijke materie begrijpelijk en geven advies op maat. Zo houd je grip op je gezondheid.’

Horeca gisteren 19:00

Stadshart Horeca Hits: Noodle soep van Saigon Càphê

Amstelveen - Nu de horeca weer open is belicht AmstelveenZ.nl in samenwerking met Shopping Centre Stadshart Amstelveen de komende periode in de rubriek Stadshart Horeca Hits diverse bestsellers en gewilde gerechten uit de horecazaken in en rond het Stadshart. In aflevering 1: de befaamde noodle soep van Saigon Càphê.