AmstelveenZ

SP uit zware kritiek op daklozenbeleid Amstelveen na 'schokkende ontdekking'

Amstelveen – Volgens de Socialistische Partij (SP) kunnen daklozen in Amstelveen nauwelijks rekenen op ondersteuning van de gemeente. In een gepeperd persbericht verwijt de partij het College van B en W, versterkt door een ‘schokkende ontdekking’, dat het van dakloze alleenstaande moeders af wil en dat de gemeente vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld en met hun kinderen op straat komen te staan, niet helpt. Het College van B en W heeft een andere lezing.

De kritiek die de SP de wereld inslingerde is niet mals. In een persbericht getiteld 'Gemeente wil af van dakloze alleenstaande moeders' (lees hier het volledige bericht op de SP-website)  haalt de partij hard uit naar het Collegebeleid en zegt de partij een schokkende ontdekking te hebben gedaan, namelijk dat begin augustus een bus vol daklozen is vertrokken naar het dorp Sluis in Zeeuws-Vlaanderen om hen te interesseren daar te gaan wonen.  De SP concludeert daaruit dat Amstelveen af wil van daklozen en vuurde daartoe een serie schriftelijke vragen af op het College van B en W.

Hoog op de agenda

Ook stelt de SP Amstelveen dat dakloze vrouwen onder druk worden gezet en dat hen in de periode dat ze dakloos zijn geen enkele vorm van ondersteuning is geboden door de gemeente. Volgens het College van B en W ligt dat een stuk genuanceerder en zegt het juist dat Amstelveen het dak- en thuisloosheidsprobleem hoog op de agenda heeft staan, zo laat een woordvoerder op de ferme kritiek van de SP weten. De gemeente zegt zelfs vooruitstrevend te werk te gaan, door daklozen te helpen zoeken naar woningen in regio’s waar wel woonruimte is.

Gemeente Amstelveen geeft ook aan voorloper te zijn in vergelijking tot andere gemeentes: ‘De gemeente helpt zelfs ook mensen die dakloos zijn, geen binding hebben met Amstelveen en geen woonurgentie kunnen krijgen een woning te vinden in regio’s waar nog wel woningen zijn. Mogelijk is dit in combinatie met werk. Dit is vrijwillige hulp waar deze inwoners die geen urgentie kunnen krijgen zelf dan mee in stemmen. Amstelveen loopt hiermee voor op andere gemeenten,’ aldus de woordvoerder.

Onder de pannen

Ook bekijkt Amstelveen, in samenwerking met vastgoed, de mogelijkheden voor tijdelijke huisvesting in leegstaande panden: ‘Met het project ‘onder de pannen’ en een Parenthouse voor gescheiden ouders zijn er verschillende locaties voor daklozen.’ Amstelveen stelt dat met behulp van middelen vanuit de Landelijke aanpak dakloosheid grote stappen zijn gezet als het gaat om het tijdelijk huisvesten en begeleiden van economisch dak- en thuislozen. 'Samen met de andere Amstelland- gemeenten zijn diverse tijdelijke woonoplossingen gerealiseerd'.

Een van de kritieken van de SP is dat vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld en met hun kinderen op straat komen te staan niet worden geholpen. ‘In plaats van ze te verwijzen naar een Blijf-huis worden ze ondergebracht in een hotel, waar ze dan tegen een gereduceerd bedrag een kamer kunnen huren. Echter de minimale bijdrage is € 400,- per maand. En dat is een aanzienlijk bedrag voor mensen die een inkomen op of onder het minimum hebben’, luidt de kritiek van de SP.

De gemeente stelt dat daklozen de mogelijkheid hebben om in een hotel te overnachten. 'De gemeente betaalt dan een deel van de kosten. De cliënten hebben vaak werk en dus een inkomen of anders een uitkering waar ze de kosten die overblijven, vergelijkbaar aan huur, van kunnen betalen. De gemeente meldt dat daklozen soms al meer dan een jaar in een hotel hebben gezeten. Tijd die gebruikt kan worden om een woning te zoeken in Amstelveen of omgeving.

Urgentie en noodopvang 

De gemeente zegt te begrijpen dat daklozen het liefst een woning in Amstelveen willen: 'Maar heel veel mensen willen in Amstelveen wonen. De gemeente bouwt ook woningen bij, maar de vraag is groter. En inwoners met kinderen en een medische urgentie gaan voor. Het is niet de bedoeling dat ouders met kinderen, met een binding met Amstelveen, dakloos worden. Gezinnen met kinderen komen, als ze geen dak boven hun hoofd hebben, in onze gemeente in aanmerking voor noodopvang. De gemeente doet haar best om een oplossing te vinden voor mensen die geen recht op noodopvang hebben. De Regenbooggroep doet de begeleiding van deze groep.’

De SP heeft de schriftelijke vragen aan het College van B en W deze week ingediend. De gemeente heeft zes weken de tijd de vragen te beantwoorden.


Meer nieuws

Horeca vandaag 13:00

Maak kennis met Willie Wong

Amstelveen - Het nieuwe bezorg- en afhaalrestaurant Willie Wong aan de Amsterdamseweg 412 bezorgt sinds deze zomer de lekkerste oer-Hollandse Chinees Indische gerechten in een nieuwe stijl bij Amstelveners aan huis. Willie Wong opende afgelopen zomer de eerste pilot store in Amstelveen, met als doel de op Nederland gerichte Chinees-Indische keuken nieuw leven in te blazen en de pakkende formule in meer steden uit te rollen.

Advertorial Winkels gisteren 11:00

Optometrie onder de loep

Amstelveen - Maar liefst 80% van het aantal patiënten met milde oogproblematiek kan worden onderzocht/verholpen door een optometrist. Alleen hebben veel mensen er nog nooit van gehoord. Zelfs huisartsen zijn soms onbekend met het beroep.