Pixabay.com

SP: 'Wachttijden zwemlessen nu al meer dan een jaar, de Futen stopt met ABC-lessen'

Amstelveen - De Socialistische Partij (SP) in Amstelveen is geschrokken van het bericht dat zwemvereniging de Futen stopt met zwemlessen ABC vanaf 2 juli 2022. 'Nadat eerder de Otter in Uithoorn dichtging is er nu weer een ontwikkeling die extra druk geeft op de capaciteit voor zwemlessen. Dit terwijl er al wachtlijsten zijn van meer dan een jaar, en kunnen zwemmen een belangrijke vereiste is in de waterrijke omgeving van Amstelveen. 

Het is meer dan voldoende reden voor de SP om het College van B en W vragen te stellen over de situatie.

Meer dan een jaar

Burgerraadslid Wil Roode: ‘Toen ik afgelopen maandag, 20 juni, van ouders de brief onder ogen kreeg dat de Futen ging stoppen met zwemlessen was ik onaangenaam verrast. Om twee redenen, ten eerste het belangrijkste, zwemlessen gaan stoppen. Ik ben meteen een rondje gaan maken langs andere aanbieders zoals de Snippen en de Meerkamp zelf, maar die hebben al een wachtlijst van meer dan een jaar.'

Toename wachttijden

'Extra vraag, eerst al door het sluiten van de Otter in Uithoorn en nu doordat de Futen helaas moet stoppen met zwemles, zal de wachttijden alleen maar doen toenemen. Een tweede punt, voor mij en de SP ook erg belangrijk, is dat de nodige kinderen via de Amstelveenpas zwemles volgden, hoe moet het daarmee en hoe moet het met het vooruitbetaalde geld door de gemeente?

Afhankelijk van vrijwilligers

De ontwikkelingen bij de Futen zijn voor de SP reden geweest om het college schriftelijke vragen te stellen. Fractievoorzitter Patrick Adriaans: “Als eerste is het natuurlijk te betreuren dat het de Futen niet gelukt is om continuïteit in de zwemlessen te kunnen handhaven. Het laat alleen al zien hoe afhankelijk we zijn van de inzet van vrijwilligers en hoe belangrijk het werk is wat zij doen. Wij nemen de Futen hierin ook niets kwalijk, zij zijn misschien wel meer teleurgesteld dan wij al zijn." 

Taak van de overheid

"Zwemles daarentegen ziet de SP als een noodzakelijk onderdeel van de opvoeding in een waterrijk land als Nederland en zeker specifiek in Amstelveen. We hebben ook altijd gepleit voor het schoolzwemmen. De SP ziet het als een taak van de overheid om daar waar het de gemeenschap zelf onvoldoende lukt in te springen. Daarom hebben wij vragen aan het college gesteld, hoe zien zij deze ontwikkelingen, sluiten Uithoorn en stoppen de Futen, en welke taak zien zij om ervoor te zorgen dat alle kinderen in Amstelveen voldoende mogelijkheid hebben om zwemles te volgen. Wij hopen dat het college ook de urgentie inziet en met alle partijen mee wil werken aan mogelijke oplossingen.'

Procedure

Op woensdag 23 juni heeft de SP de vragen aan het college gesteld. Het college heeft in principe 30 dagen om te antwoorden. De vragen zijn inmiddels in procedure.


Meer nieuws

112 gisteren 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen 27 mrt. 2024 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.