SP wil opheldering over gemeentelijke dwangbevelen die bij inwoners op de mat vallen

Amstelveen - De Socialistische Partij (SP) in Amstelveen heeft vragen gesteld over gemeentelijke dwangbevelen die bij diverse inwoners op de mat zijn gevallen, met de mededeling dat zij hun gemeentelijke belastingen nog moeten betalen.

SP-raadsleden Patrick Adriaans en Nora Fakirni stellen dat er bij de partij momenteel veel vragen binnenkomen van mensen die tot hun verbazing een dergelijk dwangbevel hebben gekregen.

De mensen die een dwangbevel hebben ontvangen en bij de SP aanklopten hebben volgens de partij ‘in andere jaren hun belasting netjes betaald en geven aan verrast te zijn door de brief en er door ouderdom of taalachterstand er ook niets van te snappen.’ De partij meldt ook dat de aangeschrevenen geen herinnering of aanmaning gehad voordat zij een dwangbevel kregen.

Dwingend & agressief

De SP noemt de toonzetting van de brieven ‘dwingend en agressief’, mede vanwege extra geld dat in rekening wordt gebracht: 60 euro voor het dwangbevel + 8 euro dwangkosten. ‘Mensen die wel willen betalen maar om verschillende redenen er mogelijk nog niet toe gekomen zijn direct met een 60 euro hogere rekening te belasten getuigt van weinig inlevingsvermogen. Waarbij we niet uitsluiten dat er mogelijkerwijs ook een fout aan gemeentezijde is gemaakt,’ aldus de SP.

Gemeente onbereikbaar

De SP stelt ook dat de gemeentelijke afdeling die over de dwangbevelen gaat niet bereikbaar is. ‘Een medewerker van de (SP-)hulpdienst zat een uur aan de telefoon en heeft van armoede opgehangen. Ook kregen we bericht van iemand namens zijn moeder van 84 die compleet overstuur was omdat ze altijd betaalde, en hij probeerde al de hele dag de gemeente te bereiken. Het gaat hier in ieder geval om oudere mensen of mensen met een taalachterstand.’

De SP vindt dwangbevelen gebruikelijk en noodzakelijk voor notoire onwelwillende wanbetalers, maar denkt dat het hier niet om onwelwillende betalers gaat. Adriaans en Farkini vinden, dat het College van B en W snel met antwoorden moet komen en vooral ook proactief stappen moet zetten om te onderzoeken wat hier precies aan de hand is en de paniek bij de mensen weg te nemen. Ze hebben de volgende vragen aan het College van B en W gesteld:

  1. Is het college het met de SP eens dat dwanginvordering een middel is dat terughoudend ingezet moet worden, alleen bij moedwillige wanbetaling? Zo nee, waarom niet?
  2. Wordt voordat dwangbevelen gestuurd worden er actief contact gezocht met de betreffende personen? Krijgen personen altijd eerst herinneringen /aanmaningen en zo ja hoeveel dan? Kan het college inzicht geven in de procedure?
  3. Mogelijk is er ook nog sprake van een fout aan de kant van de gemeente gezien de hoeveelheid vragen die voor de SP ongewoon zijn. Wij zoeken dit nog uit. Daarover twee vragen:
  4. Is de gemeente bekend met de hoeveelheid dwangbevelen die nu gestuurd zijn en is dit een afwijkende hoeveelheid van andere jaren?
  5. Is er een mechanisme om bij een afwijkende hoeveelheid proactief te sturen? We refereren hierbij aan de problematiek bij Waternet.
  6. Gezien het feit dat nog onduidelijk is waar de fout ligt, er bij de groep mensen geen onwil tot betalen is en niemand gebaat Is bij hoge kosten of juridische procedures, is het college bereid om de dwanginvordering ten minste op te schorten om mensen de gelegenheid te geven deugdelijk onderzoek te doen?
  7. Tot slot het signaal dat de afdeling gemeentebelastingen niet bereikbaar is. Hoe kan het dat dwangbevelen verstuurd worden en de afdeling die antwoord moet geven niet bereikbaar is? Kan het college hier uitleg over geven. Dit is tevens een extra reden tot de coulance uit vraag 4. Onderschrijft het college dat?

Update: de gemeente meldt dat diverse inwoners vermoedelijk ten onrechte een dwangbevel hebben ontvangen, omdat veel mensen bij Belastingen Amstelland hebben geklaagd. Belastingen Amstelland betreurt de foutieve verzendingen. Mensen ontvangen een bericht dat het dwangebevel als niet verzonden kan worden beschouwd. 


Meer nieuws

Kunst & Cultuur vandaag 09:43

Achtste editie Jonas Ohlsson Summerschool in Museum Cobra

Amstelveen - Van maandag 22 tot en met vrijdag 26 juli vindt de achtste editie van de Jonas Ohlsson Summerschool plaats in Museum Cobra. Samen met de veelzijdige kunstenaar Jonas Ohlssonkun je je creativiteit ontdekken en je artistieke vaardigheden ontwikkelen. 

Algemeen vandaag 08:59

D66 & VVD willen tempo met realisatie Park Zuid

Amstelveen - D66 en VVD willen dat er voldoende groen is in elke wijk en er ook voldoende ruimte is voor parken. Er worden momenteel verkenningen gedaan naar de mogelijkheden voor een nieuw park in Amstelveen Zuid. D66 en VDD willen dat de verkenning snel wordt afgerond zodat dat de start van de aanleg voor 2030 plaats kan vinden.

Amstelveen van voorheen gisteren 20:46

Amstelveen van voorheen (411)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 411 een oude prentbriefkaart van de Amsterdamseweg met rechts de Annakerk.

112 gisteren 16:36

Motorscooter uitgebrand op de Beneluxbaan

Amstelveen - Op de Beneluxbaan in Amstelveen is ter hoogte van de oprit bij de Ouderkerkerlaan een motorscooter in brand gevlogen. De bestuurder van de motorscooter kon hem tot stilstand brengen en veilig afstappen. Even later stond het hele voertuig in brand.

Sport gisteren 10:00

Triatleet Wouter Schuit Nederlands kampioen in zijn leeftijdscategorie

Amstelveen - Op vijftienjarige leeftijd vertrekt Wouter (22) met zijn gezin naar Amerika. Hier begint hij met atletiek, en met name het sprinten op de 800 en 1000 meter blijkt favoriet. Eenmaal terug in Nederland zet hij het hardlopen voort bij AV Startbaan. Als hij zijn enkel verzwikt, gaat hij zwemmen en wielrennen om bezig te blijven. Dit gaat zo goed, dat hij alle drie de sporten beoefent en de triathlon ontdekt. Vorige maand liep Wouter zijn eerste NK in de leeftijdscategorie 20-24 jaar. Hij wordt 1e en eindigt als 6e van alle deelnemers. Zijn volgende doel? ‘Eerst het WK in oktober en dan toewerken naar de Olympische Spelen in Los Angeles in 2028.’

Algemeen 13 jul. 2024 10:00

Kimberley Klaver: van actrice naar auteur

Amstelveen - De in Amstelveen geboren Kimberley Klaver (38) was lange tijd als actrice te zien in tv-series als SpangaS, Voetbalvrouwen en Vechtersvrouwen, had rollen in de Nederlandse films Verliefd op Ibiza en F*ck de Liefde 2 en was een tijd te horen als radio-dj bij Qmusic. Inmiddels is ze auteur: in 2022 kwam Zuid moeders breken niet uit, een boek dat in de Bestsellerlijst belandde. Vorige maand verscheen deel 2, Zuid moeders hebben geen geheimen. Ook dit boek werd direct een bestseller.