Pixabay.com

SP: 'Zwemles voor kinderen dreigt onbetaalbaar te worden'

Amstelveen - De Socialistische Partij (SP) heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College van B en W omdat het volgens de partij al een tijdlang kommer en kwel is als kinderen in Amstelveen willen leren zwemmen en de situatie er niet beter op gaat worden. Voor ABC-zwemmen is er bij zwembad De Meerkamp nu al een wachttijd van 6 tot 12 maanden en bij het zwembad aan Escapade dreigt zwemmen onbetaalbaar te worden.

De SP constateert dat er weinig aan wordt gedaan om de zwemlessen in Amstelveen betaalbaar te houden: 'Uit eigen onderzoek is gebleken dat 300 tot 400 kinderen de dupe dreigen te worden van onbetaalbare zwemlessen,' schrijft de partij.

De partij noemt zwemles een noodzakelijke vereiste in een waterrijke omgeving als Amstelveen. In een brief aan het College van B en W, voorzien van een serie vragen, schrijft de partij: ‘Recente ontwikkelingen zoals de wachttijd voor ABC-zwemmen van minimaal 6 tot 12 maanden bij De Meerkamp en de sluiting van de Otter in Uithoorn hebben al geleid tot een ernstige situatie, als het gaat om veilig leren zwemmen. Nu dreigen nog eens 300 tot 400 kinderen de dupe te worden.'

Zwemles

SP-raadslid Nora Fakirni : 'In het zwembad aan de Escapade wordt ook zwemles gegeven. Per 1 maart wil de nieuwe eigenaar (Special Sports) deze zwemlessen zelf gaan verzorgen, maar helaas blijken deze zwemlessen alleen binnen het bereik te zijn van vermogende ouders. Er zit namelijk een verplicht lidmaatschap van de sportschool aan vast voor ouder en kind. Daar bovenop komen dan ook nog de kosten voor de zwemlessen. De SP vindt dit onacceptabel.'

De SP vindt dat er een tweedeling wordt gecreerd, waarbij kinderen van ouders die vermogend zijn kunnen zwemmen en kinderen met ouders met een bescheiden inkomen maandenlang op de wachtlijst staan. 'Zwemonderwijs zou een betaalbare basisvoorziening moeten zijn voor alle Amstelveners. Daarom heb ik hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college,' aldus Fakirni.

De SP vindt ook dat zwemonderwijs weer moet worden aangeboden in het reguliere basisonderwijs.

- Hoe beoordeelt het college de impact van de prijsverhoging van ABC-zwemmen aan de
Escapade op de toch al onder druk staande mogelijkheden voor zwemlessen, en hoe ziet het
college de relatie met de veiligheid voor kinderen in een waterrijke omgeving waarin kunnen
zwemmen vereist is?

- Er zijn gesprekken geweest tussen de nieuwe eigenaar en de gemeente (naar de SP begrepen
heeft zowel bestuurlijk als ambtelijk). Hoe zijn deze gesprekken verlopen? Hoe beoordeelt het
college de houding van de nieuwe eigenaar?

De SP is van mening dat ondernemers ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben,
ook en zeker t.a.v. de zwemveiligheid voor kinderen. Deelt het college deze mening?

Is het college met de SP van mening dat de nieuwe eigenaar, binnen de grenzen van het redelijke,
zwemlessen met een lage winstmarge, bij voorkeur tegen kostprijs aan moet bieden? Zo ja,
hoe gaat zij dat bevorderen, zo nee waarom niet?

Er zijn nu kinderen die zwemlessen volgen, die continuïteit staat onder druk. Ziet het college
nog mogelijkheden voor de betrokkenen om zonder wachttijd of extra kosten dan wat ze nu al
betalen deze zwemles voort te zetten?

Tot slot, meer in zijn algemeenheid omdat toegang tot zwemlessen al langer onder druk staat;
Welke maatregelen neemt het college om diplomazwemmen een laagdrempelige toegankelijke
voorziening te laten zijn?


Meer nieuws

Algemeen gisteren 09:16

Documentaire Gerlach 30 mei op televisie

Amstelveen - De documentaire Gerlach, over de laatste akkerbouwer in Amstelveen, is een grote hit. Na een succesvolle bioscooprelease met maar liefst landelijk 25.000 bezoekers, wordt de prijswinnende docu op 30 mei uitgezonden op tv op NPO2 door KRO-NCRV. 

Gezondheid & welzijn gisteren 09:00

Keizer Karelpark Tandartsen: het hele gezin met een stralende lach de deur uit

Amstelveen - Zeven jaar geleden opende Keizer Karelpark Tandartsen aan Lindepark, met één tandarts en één mondhygiëniste. Inmiddels is de tandartspraktijk niet meer weg te denken uit de regio en heeft de uitbreiding vorig jaar gezorgd voor zes behandelkamers, vijf tandartsen en vijf mondhygiënisten. Het team staat klaar om hun patiënten vol vertrouwen en deskundigheid te helpen aan een stralend gebit.

112 14 apr. 2024 20:23

Ongeval op kruising Burgemeester Boersweg

Amstelveen - Op de Burgemeester Boersweg ter hoogte van de op/afrit van Rijksweg A9 in Amstelveen heeft zondagavond een botsing plaatsgevonden.

Amstelveen van voorheen 14 apr. 2024 19:20

Amstelveen van voorheen (398)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 398 een oude foto van het Buitenplein op Plein 60, geschoten vanuit het vroegere pand van Vroom & Dreesmann.