Speciaal getrainde wijkboa’s van start in Amstelveen

Amstelveen - De gemeente zet vanaf deze week in diverse Amstelveense gebieden speciaal getrainde wijkboa's in, als aanvulling op het overbelaste politiekorps. De specifiek getrainde wijkboa's worden aanvullend op de wijkagenten de ogen & oren van de wijk om zo de veiligheid en leefbaarheid te vergroten.

De afgelopen maanden hebben drie buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) van de gemeente met succes de opleiding tot wijkboa afgerond. Sinds gisteren zijn deze handhavers aanwezig in aan hen toegewezen gebieden in Amstelveen. Hier zoeken zij onder andere het contact met inwoners en ondernemers om te horen wat er speelt en om een laagdrempelig aanspreekpunt te zijn bij eventuele problemen.

Leefbaarheid

De gemeente zet deze speciale wijkhandhavers in om de leefbaarheid en veiligheid in de Amstelveense wijken te vergroten. Er zijn vier gebieden ingedeeld: Amstelveen Noord-Oost, Noord-West, Zuid-Oost en Zuid-West. Op dit moment gaat het team handhaving van start met drie wijkboa’s. Het is belangrijk om de juiste mensen in te zetten, wat soms lastig is in de huidige krappe arbeidsmarkt. Totdat een vierde speciaal getrainde handhaver is gevonden, wordt dit gebied waargenomen door een tijdelijke wijkboa.  

Ogen en oren van de wijk

'De wijkboa’s zijn de ogen en oren van de gemeente in de wijk en vormen een aanvulling op de wijkagenten waarmee zij samenwerken,' zegt wethouder Herbert Raat (Handhaving, VVD). 'Wij zijn ervan overtuigd dat zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de aanpak van wijkspecifieke problemen. De wijkagenten doen goed werk als het gaat om het waarborgen van de veiligheid in de wijken, maar we horen ook verhalen over een politiekorps dat kampt met overbelasting. Daarom denken we dat wijkboa’s een goede aanvulling kunnen zijn. We starten met vier gebieden. Mocht het nodig blijken, dan gaan we in overleg met de gemeenteraad om het team uit te breiden.'

De gebieden

De vier gebieden waar de specifieke wijkhandhavers actief zijn:

  • Noord-Oost (Oude Dorp/Bovenkerk-Dorp, Patrimonium en Amsterdamse Bos) is het gebied van wijkboa Sheena Gilling;
  • Noord-West (Randwijck, Elsrijk, Stadshart, Kronenburg/Uilenstede, Kostverloren, Bankras, Buitengebied Noord) ) is het gebied van wijkboa Eddy Dekkers;
  • Zuid-Oost (Bovenkerk/Legmeer, Westwijk, deel van Buitengebied Zuid) ) is het gebied van wijkboa Roy Obbens;
  • Zuid-West (Keizer Karelpark, Groenelaan, Waardhuizen, Middenhoven, deel van Buitengebied Zuid) ) is het gebied van wijkboa Maaike Wijnstein.

Op de foto: v.l.n.r. operationeel manager openbare ruimte Miriam Snijders, wijkboa Sheena Gilling, teamleider handhaving openbare ruimte Bert Lockx, wijkboa Eddy Dekkers, gemeentesecretaris Bert Winthorst, wethouder handhaving Herbert Raat en wijkboa Maaike Wijnstein.


Meer nieuws

Politiek 30 nov. 2023 17:17

VVD Amstelveen keert zich tegen lokaal vuurwerkverbod: 'geen draagvlak voor'

Amstelveen - De Amstelveense VVD heeft zich gisteren in de raadsvergadering nadrukkelijk uitgesproken tegen het GroenLinks-voorstel om per direct het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling in Amstelveen te verbieden. Volgens de partij is er voor een dergelijk lokaal verbod onvoldoende draagvlak, lost het de problemen niet op en is het bovendien niet handhaafbaar.

Politiek 30 nov. 2023 13:43

Burgerbelangen Amstelveen uit zorgen over bodemvervuiling Amsterdamse bos

Amstelveen - De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) maakt zich grote zorgen over de grondkwaliteit van het Amsterdamse Bos. Dit naar aanleiding van de recente onderzoeksreportage van AT5, die veel stof deed opwaaien. Namens de bbA-fractie stelt raadslid Dave Offenbach nu dat (Amstelveense) burgers zich zorgen maken over de veiligheid en de gezondheidsrisico’s die men in het Bos kan lopen. 

Politiek 30 nov. 2023 11:29

Vuurwerkverbod Amstelveen Oud & Nieuw voor dit jaar van de baan

Amstelveen - Een algeheel verbod voor het afsteken van vuurwerk rond Oud & Nieuw in Amstelveen is voor dit jaar van de baan. GroenLinks Amstelveen pleitte daarvoor, maar trok het voorstel (amendement) daartoe gisterenavond weer in, nadat bleek dat er geen meerderheid voor de plannen was.