Speciale paarverblijven voor Amstelveense vleermuizen

AMSTELVEEN - Bij het Amstelveense nieuwbouwproject aan Tulpenburg zijn speciale vleermuiskokers in een woning gemetseld. De kokers zijn geplaatst omdat bij de sloop van het voormalige Amstelveen College op de betreffende locatie paarverblijven van vleermuizen werden ontdekt.

Vleermuizenaffaire
De kokers zijn bedoeld om de Amstelveense vleermuispopulatie in stand te houden. Daarover werden al vergaande afspraken gemaakt sinds de grote Amstelveense vleermuisaffaire in 2013, toen de sloop en nieuwbouw van de Martin Luther Kingschool door het ministerie werd stilgelegd vanwege de vermeende aanwezigheid van twee gladneus-vleermuizen.

 

Permanent
Wethouder Bot metselde deze week een van de vleermuiskokers hoogstpersoonlijk in, onder toeziend oog van bouwbedrijf Trebbe.   De onderkomens zijn specifiek bedoeld voor de paartijd, die ongeveer valt tussen medio augustus en eind september.Een jaar geleden plaatste de gemeente al vleermuiskasten in de omgeving voor de gewone en de ruige dwergvleermuis om de periode van nieuwbouw te overbruggen. Nu hebben beide beschermde inheemse diersoorten ook permanente verblijven aan Tulpenburg.

Quote van de wethouder
Wethouder Peter Bot (Ruimtelijke Ordening & Duurzaamheid): 'Vleermuizen zijn nuttige insecteneters. Ze spelen een belangrijke rol in het ecologisch evenwicht. Overigens heb ik onlangs met de Groenraad afgesproken om bij nieuwbouwprojecten te kijken naar andere nestmogelijkheden zoals voor de gierzwaluw en de huismus. In besprekingen met ontwikkelaars wil ik deze wens van de Groenraad meenemen.'

Op de foto
Wethouder Peter Bot in actie als metselaar.


Meer nieuws

Sport vandaag 10:00

Triatleet Wouter Schuit Nederlands kampioen in zijn leeftijdscategorie

Amstelveen - Op vijftienjarige leeftijd vertrekt Wouter (22) met zijn gezin naar Amerika. Hier begint hij met atletiek, en met name het sprinten op de 800 en 1000 meter blijkt favoriet. Eenmaal terug in Nederland zet hij het hardlopen voort bij AV Startbaan. Als hij zijn enkel verzwikt, gaat hij zwemmen en wielrennen om bezig te blijven. Dit gaat zo goed, dat hij alle drie de sporten beoefent en de triathlon ontdekt. Vorige maand liep Wouter zijn eerste NK in de leeftijdscategorie 20-24 jaar. Hij wordt 1e en eindigt als 6e van alle deelnemers. Zijn volgende doel? ‘Eerst het WK in oktober en dan toewerken naar de Olympische Spelen in Los Angeles in 2028.’

Algemeen gisteren 10:00

Kimberley Klaver: van actrice naar auteur

Amstelveen - De in Amstelveen geboren Kimberley Klaver (38) was lange tijd als actrice te zien in tv-series als SpangaS, Voetbalvrouwen en Vechtersvrouwen, had rollen in de Nederlandse films Verliefd op Ibiza en F*ck de Liefde 2 en was een tijd te horen als radio-dj bij Qmusic. Inmiddels is ze auteur: in 2022 kwam Zuid moeders breken niet uit, een boek dat in de Bestsellerlijst belandde. Vorige maand verscheen deel 2, Zuid moeders hebben geen geheimen. Ook dit boek werd direct een bestseller. 

Algemeen gisteren 08:21

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen

Amstelveen - Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour in Amstelveen. De tour ging dit keer langs twee bedrijven in de zakelijke dienstverlening: BDO Nederland aan de Krijgsman en het ABN AMRO Datacenter.

Kunst & Cultuur 12 jul. 2024 14:43

Tweede Kunstprijs van de Raad uitgereikt aan jong talent

Amstelveen - In Museum JAN is gisteravond voor de tweede keer de Amstelveense Kunstprijs van de Raad uitgereikt. De prijs is een initiatief van de gemeenteraad en geeft jong veelbelovend talent de kans zich te laten zien en verder te ontwikkelen. De winnende kunstenaar dit jaar is Inka Hilsenbek, eindexamenkandidaat van de Gerrit Rietveld Academie.

Algemeen 12 jul. 2024 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen 12 jul. 2024 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.