Wilfred Mooij

'Speel met je eigen risico'

Wilfred Mooij is financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen. Deze keer over de zorgverzekering. Op www.zorgverzekeringwijzer.nl kunnen de diverse aanbieders eenvoudig worden vergeleken.

In 2019 blijft het eigen risico op de zorgverzekering ongewijzigd op 385 euro. Dat is het goede nieuws. Minder goed nieuws is dat alle premies weer behoorlijk zullen stijgen.

Dit eigen risico geldt niet voor de huisarts, niet voor minderjarigen, verloskundige zorg en de aanvullende verzekeringen. Maar het eigen risico geldt wel voor kosten die daar vaak uit voortkomen zoals medicijnen, bloedonderzoek en het vervolgonderzoek aan de medisch specialist. Soms, heel soms, kun je het bezoek aan de dokter uitstellen waardoor je de kosten in het volgende kalenderjaar laat vallen.

Zelf sukkelde ik al heel lang met een knie en werd ik uiteindelijk door mijn huisarts verwezen naar de orthopeed. Daarbij had ik de keuze om die afspraak in het huidige of het volgende kalenderjaar te laten vallen. Er was geen gierende spoed dus de vervolgafspraak werd over de jaarwisseling heen getild. Met het gevolg dat alle kosten die ten laste van het eigen risico vielen in het volgende kalenderjaar werden gemaakt. Geen hogere wiskunde maar het scheelde me wel 385 euro.

Verwar het eigen risico niet met de eigen bijdrage. Dat is een bedrag of percentage van zorgkosten dat je altijd zelf moet betalen. Dit komt onder meer voor bij aangepaste schoenen, hoortoestellen, kunstgebit, kraamzorg en bepaalde medicijnen.

Het kan dus zijn dat je een hoortoestel aanschaft, waarvoor bijvoorbeeld 25% eigen bijdrage geldt. Dat deel moet je dan zelf betalen. De rest betaalt de basisverzekering, maar wel pas als je je eigen risico van je zorgverzekering overschrijdt. Met een beetje pech betaal je dit hoortoestel dus helemaal zelf. Als je dan nu nog een keuze hebt en even kunt wachten, bestel het hoortoestel dan volgend jaar. Maar natuurlijk niet als je in 2018 al je eigen risico hebt opgebruikt.

Veel verzekerden zien over het hoofd dat het wettelijk eigen risico niet geldt voor de vrijwillig afgesloten aanvullende verzekeringen. Denk hierbij aan de bril, de beugel, fysiotherapie en de tandarts.

We zitten er weer klaar voor. Tot 1 januari kun je overstappen. Maak je vergelijking op www.ZorgverzekeringWijzer.nl of loop even bij Geijsel Kroon in Ouderkerk aan de Amstel binnen.

De koffie staat klaar.

Wilfred Mooij
ZorgverzekeringWijzer.nl

 

 

 

 


Meer nieuws

Sport vandaag 14:52

Back to the Future bij NTC Amstelveen

Amstelveen - Van zondag 30 juni tot en met zondag 6 juli vinden er in Amstelveen twee grote internationale tennistoernooien plaats. 

112 vandaag 13:58

Zoekactie in Ouderkerkerplas naar 14-jarige: slachtoffer gevonden

Ouderkerk aan de Amstel - Dinsdagmiddag rond 13.00 uur is er in de Oudekerkerplas in Ouderkerk aan de Amstel een zoekactie op touw gezet. De politiehelikopter en brandweerduikers zochten vanaf de straat Aan de Wind het water af omdat er een 14-jarige jongen vermist zou zijn. Het slachtoffer is inmiddels gevonden en overgebracht naar het ziekenhuis.  

Rubriek: Onderweg op de A9 vandaag 10:54

27 juni: webinar over de werkzaamheden aan de A9

Amstelveen - Op donderdag 27 juni, van 20.00 uur tot 21.30 uur, wordt er een webinar georganiseerd (digitaal) over de werkzaamheden aan de A9 in Amstelveen. 

Evenementen & Activiteiten vandaag 09:00

Bovenkerk verandert 13 juli tijdens Zomerfeest in olympisch dorp

Amstelveen - Zaterdag 13 juli van 14.00 tot 19.00 uur vindt in het Urbanuspark het jaarlijkse Zomerfeest in Bovenkerk plaats. Deze keer staat het feest in het teken van de Olympische Spelen. Voor één dag wordt Bovenkerk een heus olympisch dorp met o.a. leuke sportieve activiteiten voor jeugdige bezoekers. Daarnaast kunnen geïnteresseerden ook dit jaar weer langskomen voor Heel Bovenkerk Bakt, de braderie, de barbecue, heerlijke hapjes en drankjes en diverse optredens.

Evenementen & Activiteiten gisteren 17:32

Amstelveen Culinair 2024: Een culinair feest aan de Poeloever

Amstelveen - De zomer is begonnen en dat betekent dat het bijna tijd is voor hét fijnproevers evenement van het jaar: Amstelveen Culinair. Op zaterdag 6 juli wordt de prachtige poeloever, met uitzicht over De Poel en het Amsterdamse Bos, omgetoverd tot een culinaire ontmoetingsplaats. Dit jaar is het extra speciaal omdat het terrein nog nooit eerder voor een evenement is gebruikt. Met het mooie weer kunnen bezoekers hier genieten van de zonsondergang over De Poel.

Algemeen gisteren 13:51

Nieuwe naam ontmoetingsruimte Kastanjeflat onthuld: Kastanjehof

Amstelveen - Met trots is de nieuwe naam van de ontmoetingsruimte in de Kastanjeflat bekend gemaakt: Kastanjehof. Het naambord werd feestelijk onthuld door wethouder Marijn van Ballegooijen, waarmee de vernieuwde ontmoetingsplek officieel in gebruik is genomen.