Wilfred Mooij

'Speel met je eigen risico'

Wilfred Mooij is financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen. Deze keer over de zorgverzekering. Op www.zorgverzekeringwijzer.nl kunnen de diverse aanbieders eenvoudig worden vergeleken.

In 2019 blijft het eigen risico op de zorgverzekering ongewijzigd op 385 euro. Dat is het goede nieuws. Minder goed nieuws is dat alle premies weer behoorlijk zullen stijgen.

Dit eigen risico geldt niet voor de huisarts, niet voor minderjarigen, verloskundige zorg en de aanvullende verzekeringen. Maar het eigen risico geldt wel voor kosten die daar vaak uit voortkomen zoals medicijnen, bloedonderzoek en het vervolgonderzoek aan de medisch specialist. Soms, heel soms, kun je het bezoek aan de dokter uitstellen waardoor je de kosten in het volgende kalenderjaar laat vallen.

Zelf sukkelde ik al heel lang met een knie en werd ik uiteindelijk door mijn huisarts verwezen naar de orthopeed. Daarbij had ik de keuze om die afspraak in het huidige of het volgende kalenderjaar te laten vallen. Er was geen gierende spoed dus de vervolgafspraak werd over de jaarwisseling heen getild. Met het gevolg dat alle kosten die ten laste van het eigen risico vielen in het volgende kalenderjaar werden gemaakt. Geen hogere wiskunde maar het scheelde me wel 385 euro.

Verwar het eigen risico niet met de eigen bijdrage. Dat is een bedrag of percentage van zorgkosten dat je altijd zelf moet betalen. Dit komt onder meer voor bij aangepaste schoenen, hoortoestellen, kunstgebit, kraamzorg en bepaalde medicijnen.

Het kan dus zijn dat je een hoortoestel aanschaft, waarvoor bijvoorbeeld 25% eigen bijdrage geldt. Dat deel moet je dan zelf betalen. De rest betaalt de basisverzekering, maar wel pas als je je eigen risico van je zorgverzekering overschrijdt. Met een beetje pech betaal je dit hoortoestel dus helemaal zelf. Als je dan nu nog een keuze hebt en even kunt wachten, bestel het hoortoestel dan volgend jaar. Maar natuurlijk niet als je in 2018 al je eigen risico hebt opgebruikt.

Veel verzekerden zien over het hoofd dat het wettelijk eigen risico niet geldt voor de vrijwillig afgesloten aanvullende verzekeringen. Denk hierbij aan de bril, de beugel, fysiotherapie en de tandarts.

We zitten er weer klaar voor. Tot 1 januari kun je overstappen. Maak je vergelijking op www.ZorgverzekeringWijzer.nl of loop even bij Geijsel Kroon in Ouderkerk aan de Amstel binnen.

De koffie staat klaar.

Wilfred Mooij
ZorgverzekeringWijzer.nl

 

 

 

 


Meer nieuws

112 vandaag 13:34

12-jarig meisje vermist in Amstelveen

AMSTELVEEN - De 12-jarige Katja uit Amstelveen wordt sinds 2 juli vermist. Het meisje werd voor het laatst gezien in de omgeving van de Talmastraat. De politie vraagt mensen die informatie hebben over de vermissing te bellen naar 112. 

Politiek vandaag 13:11

D66 wil meer doen voor Amstelveners zonder baan

Amstelveen - Mensen die niet vanzelfsprekend zelf een baan kunnen vinden worden hard geraakt door de corona crisis. D66 wil de kansen op betaald werk voor deze mensen vergroten. De democraten willen het werk-en re-integratiebedrijf van de gemeente – AM Match – meer gebruiken als banenmotor om dit voor elkaar te krijgen. Hun voorstel hierover is op 1 juli door de gemeenteraad aanvaard. 

Sport vandaag 11:23

Amstelveense binnensport weer van start

Amstelveen - Wethouder Rob Ellermeijer bracht woensdag 1 juli een bezoek aan de eerste trainingen van basketbalvereniging MBCA om te vieren dat de Amstelveense binnensport weer is gestart. “Het is een belangrijke dag voor de sport. Eindelijk kunnen we ook weer binnen aan de slag.”

Algemeen vandaag 10:47

Zuid- Afrikaanse bestseller auteur Deon Meyer

Amstelveen - In de rubriek ‘Libris Venstra onbegrensd’ nodigen we internationale Amstelveners uit bij Boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein. Omringd door duizenden boeken praten we met hen over hun leven in Amstelveen, hun land van herkomst en over hun favoriete boek. De Zuid-Afrikaanse Arne Lewis vertelt in deze editie over het boek ’13 uur’ van Deon Meyer.