Aletta op de fraaie buitenspeelplaats van De Kinderkorf

Spelenderwijs verantwoord ontdekken & ontwikkelen

Amstelveen - Generaties Amstelveners werden er al spelenderwijs groot en ouders lopen vandaag de dag nog altijd weg met de wijze waarop hun kroost leert te ontdekken en zich op natuurlijke wijze ontwikkelt bij kinderopvangorganisatie de Kinderkorf. Vanuit een unieke locatie in Amstelveen Noord wordt al drie decennia lang een veilige, leerzame en vooral ook leuke kinderopvangplek geboden.

Het is een plek waar kinderen & ouders zich bijzonder thuis voelen. De sleutelwoorden van het succes: de liefde en persoonlijke aandacht die het zeer trouwe team van medewerkers aan kinderen én ouders geeft, maar ook de intieme kleinschaligheid van de locaties. Maar er is meer.

Verticale groepen

Een van de bewezen krachten van de Kinderkorf is de opvang in zogenoemde ‘verticale groepen’. Kleine op elkaar afgestemde groepen waarin kinderen tussen 0 en 4 jaar tegelijk worden opgevangen. ‘Daardoor ontstaat een heel natuurlijk sociaal proces,’ zegt directeur Silvia Wardenaar, die samen met haar man René de Kinderkorf 30 jaar geleden heeft opgericht.  ‘In verticale groepen leren jonge kinderen van oudere kinderen en oudere kinderen helpen op hun beurt de jongere kinderen.’

Voorloper

De Kinderkorf was een van de eerste kinderdagverblijven die verticale groepen introduceerde en heeft daardoor jarenlange ervaring op dit gebied. ‘We vangen in een groep maximaal 12 kinderen van 0 tot 4 jaar op, maar wel met een evenwichtige samenstelling, dus evenveel kinderen van iedere leeftijd.’

De vriendelijke Aletta (senior assistent leidinggevende) stelt dat de verticale groepen veel voordelen hebben. ‘Leidsters hebben door de groepssamenstelling veel ruimte en tijd om kinderen persoonlijke aandacht te geven en op hun specifieke behoeften in te spelen, juist omdat de kinderen van meerdere leeftijden verschillende ritmes hebben.’ Want als baby’s slapen is er meer tijd voor de oudere kinderen en wanneer de oudere kinderen rusten is er alle tijd voor de baby’s.

Ontwikkelingsgericht werken

De Kinderkorf staat naast aangenaam, gemoedelijk en innovatief er vooral om bekend  dat zij kinderen volop de ruimte geeft de wereld te ontdekken in hun eigen tempo. Het verantwoord pedagogisch beleid is dan ook afgestemd op de behoefte van de kinderen. Ontwikkelingsgericht werken is het credo, maar dat is dus bij De Kinderkorf veel meer dan alleen een takenlijstje afstrepen om aan de wettelijke eisen te voldoen.

De kinderen gaan graag naar de Kinderkorf, omdat de Kinderkorf unieke speelse programma's heeft  (zoals Uk & Puk) die kinderen stimuleren en uitdagen. Deze programma's bereiden de oudere kinderen tevens voor op hun start op de basisschool.‘De programma’s sluiten aan op de verschillende interessewereld van de kinderen.

Belangrijk is vooral ook dat ze zelf leren te ontdekken. 'Daarom hebben we veel aandacht voor vrij spelen. Daar zijn onze locaties ook op ingericht, met bijvoorbeeld veilige en avontuurlijke buitenruimtes waar van alles te ontdekken valt. Natuurlijk hebben we ook regels, maar we geven kinderen vooral veel rust, ruimte en aandacht’, aldus Silvia.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur gisteren 17:03

Hedwig Verhoeven algemeen directeur ad interim Cobra Museum

Amstelveen - Het bestuur van de Stichting Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen heeft Hedwig Verhoeven benoemd tot algemeen directeur ad interim van het museum. Bij het Cobra Museum gaat Verhoeven met het team, het stichtingsbestuur en de gemeente Amstelveen bouwen aan een toekomstbestendig museum. Ze volgt hiermee Stefan de Raay op, die zes jaar lang leiding heeft gegeven.

Algemeen gisteren 11:16

Gemeenteraad wil jongeren horen: Hoe zie jij jouw toekomst?

Amstelveen - De gemeenteraad van Amstelveen wil jongeren meer betrekken bij de besluiten die zij nemen en ruimte geven voor invloed. Daarom neemt de raad een stap richting intensiveren jongerenparticipatie en hoopt zo samen met hen te werken aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Amstelveen van voorheen 17 mrt. 2024 19:48

Amstelveen van voorheen (394)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 394 een oude foto van de Raiffeisenbank, simpelweg gevestigd in een woonhuis aan Noorddammerlaan 87.

Sport 17 mrt. 2024 10:20

Lentemarathon Amstelveen: duizenden lopers op de been

Amstelveen - Zondagochtend om half tien klonk op het Stadsplein in Stadshart Amstelveen het startschot voor de KPMG Lentemarathon 2024. Duizenden lopers zetten vandaag hun beste beentje voor, op verschillende afstanden.